Lanus mas uplnu pravdu, ze je "bezpodmienečne nutné bezprostredné porovnanie "na živo" " To robim ako prve aby som mal vlastny nazor, este predtym nez si urobim prieskum ceny na trhu. Zatial som nechcel pisat svoje postrehy, skor chcel som vediet vas nazor ale tu su moje doterajsie postrehy. Polujem pomerne narocnom horskom terene Fatry a verte mi, tam pocitite kazde deko navyse. Preto som sa rozhodol pre 42 objektiv a ako prve kriterium hmotnost. Z dalekohladov, ktore som uviedol som odskusal Meoptu B1 8x42 - je prilis tazka a nie najlacnejsia, inak mne dobre sedela na ociach/nose, aj obraz za sera nebol najhorsi, Nikon 8x42 - je z nich najlahsi aj najlacnejsi ale kedze ma dost male telo, nie celkom dobre mi sadlo na nos/k ociam a aj ruky som neak nevedel nan "upratat", dlhsiu dobu porovnavam Swara Habichta7x42 a El 8.5x42, Ten rozdiel v cene medzi nimi je znacny ale v kvalite obrazu nie, oba maju velmi jasny, cisty obraz akoby Amici povedali "That's brilliant". Skusal som ich hlavne skoro rano a vecer Elko bolo o malicko lepsie ale to podla mna bolo len koli 8.5 zvacseniu. Minox som zatial mal moznost len tu najnizsiu radu BV a to bolo niekde na urovni Nikon monarch. Zatial som nemal moznost odskusat Zeiss Victory, len puskohlad Victory radu s 50kou ale podla vasich komentov to bude asi top, mozno predci aj Swara :-) Uvidim, ked odskusam napisem moje dojmy. Dik za vase postrehy.