Skusenosti s IŽ-18 - diskusia
Ahojte, ma tu niekto skusenosti s puskou IŽ-18 vaše rady postrehy a skúsenosti. Cital som uz mnoho diskusii kde si jeden chvali tu pusku a iny zas by ju najradsej dal do zakladov svojno noveho domu :-/. Ak mate niekto skusenosti s tymito zbranami budem velmi rad ked sa podelite a mozno aj poradite :))) Vdaka
Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?
Najlepšia odpoveď
Predávaju sa viem ale iba pre zberateľov .
Ten dizajn ma proste fascinoval :) zvuk,spotreba,jazdné vlastnosti .pohodlie a 18 rokov čakania v poradovníku v NDR to všetko ma proste fascinovalo !
Prečo je ten zakon nezmyslený som napísal nižšie !!!
Kto si myslí opak navrhujem aby sme spoločne navštívili odborného lekara a ten nech určí kto je v poriadku ! :))
Neviem čomu hovoríš nastrelenie ??? Či potrebuješ nadstaviť puškohľad alebo o čo presne ide . Ak máš podhľad nastavím ti puškohľad bez výstrelu . Teda ak Ti ide presne podľa mieridiel.
Marsall, keď vieš aký kaliber chceš a posleduješ trochu inzeráty v poľovníckych časopisoch, alebo na internete určite nájdeš za prijateľnú cenu to čo Ti bude vyhovovať.
ulakomil som sa aj ja na IŽ 18 v kalibri 7,62x39. Problém pri nastrelovaní nastal a myslím že ho spôsobilo zahrievanie hlavne. To znamená, že tretia strela už išla niekde úplne mimo. Po vychladnutí to bolo zas ok. V poľovníckej praxi sa často tri krát po sebe nestrieľa, no ale aj tak mieriť na zver a nebiť si istý dobrým zásahom je dosť špatné. Ak na takúto flintu nasadíš nejakú lacnú optiku budeš chodiť len nastreľovať, alebo dohľadávať. Keď spočítaš financie vynaložené za doladenie mechaniky zbrane a za strelivo pri nastrelovaní budeš možno prekvapený, že si si mohol kúpiť niečo iné.
Kolega to má v kal. 223. Rem. a drží mu dobre. Čo poznám ďaľších päť zbraní v kal. 7,62x39, 7,62x54, 308W je to na zaplakanie.
Čištění kulové zbraně
Vlastním kul. jednušku iž 18 v ráži 7,62 - 39 a kamarád mi neustále tvrdí že zbran ma chromovaný vývrt a že ji nemusím pořád čistit. ja jsem zatim nikde nezjistil zda má či nikoliv. ruské brokovnice mají ale s těmi kulovými si nejsem jist.
Odpověď:
Každé tvrzení, že některá zbraň se nemusí pravidelně čistit, ošetřovat a konzervovat je naprostý nesmysl a bohužel u některých myslivců u nás stále kolují podobné nesprávné mýty. Čistit se musí i zbraně, které jsou vyrobeny z korozivzdorných materiálů. Konkrétně k vaší zbrani. U loveckých zbraní bývají chromovány na tvrdo pouze brokové hlavně. Vývrty loveckých kulových hlavní s hlubokými drážkami se nikdy nechromují. K omylu vašeho kolegy zřejmě došlo z důvodu tohto, že hlavně vojenských zbraní chromovány na tvrdo jsou. Tedy i vojenské zbraně na původně vojenský náboj 7,62 x 39. Vývrty hlavní vojenským zbraní mají však na rozdíl od loveckých naprosto jiný charakter vývrtu, který je polygonální z důvodu tvrdých vojenských střel. Polygonální vývrt se chromuje na tvrdo ke zvýšení odolnosti proti opotřebení, ale zejména tvar polygonálního vývrtu technicky umožňuje snadné nanesení pravidelné a stejnoměrné vrstvy pokovení. Chromování vývrtů loveckých hlavní s hlubokými drážkymi se neprovádí i z důvodů různých technických problémů. Dr. Ing. Jiří Hanák
Reklamace zbraně
Reklamace kulovnice IŽ 18, W308 Dobrý den, jaké jsou prosím podmínky/možnosti reklamace kulové zbraně z hlediska přesnosti střelby? Je nějaká norma pro velikost rozptylu na určenou vzdálenost? Jaký musí být interval mezi výstřely? Pokud nesouhlasím s vyjádřením/nástřelem od prodejce ev. dovozce nebo výrobce, mám někde odvolání?
Odpověď:
Bohužel u zbraní, kulových jednušek IŽ, zejména v ráži 308 W se vyskytuje velmi četně značná nepřesnost střelby a tzv. nenastřelitelnost zbraně s rozptylem mnohdy až 20 cm na 100 m. Důvodem nepřesnosti je několik faktorů vyplývajících z konstrukce zbraně, které však nejsou nejsou kvalitativně postižitelné nebo reklamovatelné. Norma pro maximálné rozptyl neexistuje, jen vnitropodniková doporučení stanoví jako akceptovatelný rozptyl max. cca 5 - 6 cm. V případě reklamace Vaší zbraně je velmi složitá situace, protože se pravděpodobně, stejně jako v jiných případech nenalezne žádný hmatatelný reklamovatelný důkaz vady, např. vadný rozměr nábojové komory, závěrová vůle apod. Závěrem si dovolím jednu velmi tvrdou poznámku. Nekupovat levné zbraně. Dr.ing.jiří Hanák
K přesnosti IŽ v ráži 308 W
Vážený pane doktore, mám kulovou jednušku IŽ 308W s meoptou 7x50, naskytl se mi problém s přesností střelby, zbraň jsem dal k puškaři (ten provedl vyvaření a dopasování vybrání pro závěrový klín)a pak nastřelil střílela velmi přesně pak jsem s ní chybil srnce na 100 m, na střelnici se ukázalo že střílí zase mimo, dlouho jsem nemohl přijít na to čím to je protože po opětovném nastřelení to zase fungovalo, jednou jsem však na střelnici zbraň rozebral a složil a problém byl odhalen: Po rozebrání a složení zbraně se vždy posunou zásahy asi o 15 cm na 50 m a drží se zase v 2 cm přesnosti.Chtěl bych se zeptat jestli jste se s podobným problémem již setkal a co si o tom myslíte. Než se naskytl tento problém byl jsem s ní velice spokojen, střílela velmi přesně i kolem 200 m. Nyní je zbraň opět v rukou puškaře. Dále bych si chtěl koupit kulovnici a to buď brno 98 nebo cz 550 medium lux v ráži 300 WM nebo 7 mm RM rád bych se zeptal na přednosti a rozdíly v těchto rážích a zbraních, případně jakou kombinaci by jste mi Vy doporučil (lovím srnčí, vysokou, černou, mufloní všemi způsoby lovu a někdy i na větší vzdálenosti).Mnohokrát děkuji za radu.
Odpověď:
Bohužel stížnosti na přesnost přesněji na nepřesnost zbraní IŽ zvláště v ráži 308 W jsou bohužel časté. Přesto, že po proměření je vývrt i komora včetné vůlí v pořádku k nepřesnotem dochází. Jedná se zřejmě o nějakou konstrukční závislost na dispozici zbraně. Závadu jen odhadujeme , identifikace je velmi obtížná ne.li nemožná a tedy i její případné odstranění. Spolupracovali jsme i se Státní zkušebnou zbraní a je zajímavé, že u jiných ráží se tak výrazně závada neprojevuje. Dr.Ing.Jiří hanák