M.K.P. AGRO služby
dnes je streda,  25. jún 2025,  meniny má Tadeáš,  spln: 10. júl 2025,  dnes východ slnka: 03:50,  dnes západ slnka: 19:47
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Medvede - aký je reálny stav? - diskusia

autor: off cerberos
pridané: 13.8.2010 12:37

Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?

Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.

Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?

Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...

Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?

Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??

A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)

Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>

počet zobrazení: 213 681
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Lysec, 5.7.2014 o 12:35

Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...

dať hlas príspevku | počet hlasov: 114

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 121-160 z 1911 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Lysec, 17.7.2023 o 4:17

Reakcia na príspevok od sipik, 16.7.2023 o 9:52 :
O.k.Nejako som tam tú iróniu nepostrehol. Zrejme už som dosť precitlivený. Prajem príjemný týždeň ! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off spanik, 16.7.2023 o 11:20

Reakcia na príspevok od sinko, 16.7.2023 o 11:01 :
No pán Veverica príde prinajmenšom o prémie, že takto verejne priznal že je medveďov veľa,jeho kolegovia to do teraz rázne popierali. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off sinko, 16.7.2023 o 11:01

odkaz Zrejme mal pištoľ, z 12 rán trafil 1raz a to smrtelne, tipujem luger možno 45acp. To by nám účastník najlepšie povedal ako to bolo. Nejaké varovné výstrely by som neriešil. A konečne aj zasahovy tím priznáva že ich je veľa, ktovie ako na to došli, keďže oficiálne ich je len 1056 ◄ reagovať

off sipik, 16.7.2023 o 9:52

Reakcia na príspevok od Lysec, 16.7.2023 o 9:03 :
Lysec, prečítajte si to ešte raz. Bolo to myslené ironicky. Ja úplne súhlasím s Vašimi názormi, len dnešná doba im akosi nepraje a preto sú cenzurované. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Lysec, 16.7.2023 o 9:03

Reakcia na príspevok od sipik, 16.7.2023 o 2:15 :
???????????? ◄ reagovať

off mirosz, 16.7.2023 o 7:45

Našli ste niekde aktuálne vyjadrenia tých odborníkov ohľadne prírody a hlavne populácie medveďa ako je Budaj Lukac Smatana a další ktorý v nedávnej dobe mohutne kecali aj do tejto problematiky ? Lebo mam dojem ze akosi držia bobrika ticha . Hm a co aktuálne nosiť este do lesa ked sa ide človek prejsť no podľa mna hlavne niečo take s čím určite trafím co najviac krát opakovaný vystrel a to v pomerne rýchlom tempe za mna to určite nie je nic veľké úplne postačí luger ak viem ze stíham trafiť co najviac zo zásobníka A este sa mi poluboval názor na jednom fóre ze bude fajn ak vedúci pracovníci zo zásahových tímov proti medveďom budu názorne v každej ZOO na Slovensku kde je výbeh pre medvede aktuálne pre verejnosť predvádzať ako sa správať pri stretnutí s medveďom priamo vo voliére môže to mat slušnú sledovanosť zrejme ale nie pre detskú časť publika ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off mirosz, 16.7.2023 o 7:35

Našli ste niekde aktuálne vyjadrenia tých odborníkov ohľadne prírody a hlavne populácie medveďa ako je Budaj Lukac Smatana a další ktorý v nedávnej dobe mohutne kecali aj do tejto problematiky ? Lebo mam dojem ze akosi držia bobrika ticha . Hm a co aktuálne nosiť este do lesa ked sa ide človek prejsť no podľa mna hlavne niečo take s čím určite trafím co najviac krát opakovaný vystrel a to v pomerne rýchlom tempe za mna to určite nie je nic veľké úplne postačí luger ak viem ze stíham trafiť co najviac zo zásobníka ◄ reagovať

off sipik, 16.7.2023 o 2:15

Reakcia na príspevok od Lysec, 14.7.2023 o 22:03 :
Lysec, máme Ústavou garantovanú slobodu slova a zákaz cenzúry. Ale dnes to slovo musí byť "korektné", len vtedy je zaručená jeho sloboda. A Váš príspevok bol v rozpore, resp. nebol zladený s jedinou a neodškriepiteľnou pravdou, s ktorou sa nesmie polemizovať. Bol teda označený za spam. Ak máte konto na FB, mali by Vám ho zablokovať, lebo šírite takéto spamy. Možno až potom, ak to zopakujete, neviem, nie som na FB, nepoznám pravidlá. Našťastie dnes žijeme v slobodnej a demokratickej spoločnosti, ktorá sa už postará o to, aby tu len tak hocikto neporušoval "normy komunity". ◄ reagovať

off schmetterling, 15.7.2023 o 20:13

odkaz Niečo z fóra od susedov.