ked pozries na
odkaz, tam nie je ani jedna fotka upravovana (jedina uprava je velkost foto), vsetko original, mozem ti nejake poslat aj e-mailom. ono prisvit 940 nm, je fajn vec, skus si zobrat do ruky fotopascu a vecer doma sa z blizka pozareja na prisvit ked sa fotopasca spusti. aj 940 nm LED sa rozsvietia na cerveno, tento efekt estenik neodstranil a ani neodstrani, lebo princip infra cerveneho ziarenia neoklames. co je ale vyhoda 940 nm LED diod je ze intenzita a cas na aky sa rozziaria je tak mala ze uz napr z 10 metrov to volnym okom nevidis. u zvery je to podobne a je to velmi individualne. a velmi zalezi od lokality a od zvery, ale aj tak sa neda vseobecne povedat ze napr vysoka reaguje viac ako srncia, ci medved ci diviak, resp. da sa povedat vseobecne ze napr. diviak reaguje menej ako vysoka ale netvrdil by som to na 100% a za kazdych okolnosti a v kazdej lokalite. preto hovorim ze je to individualne. Ja mam napr skusenost z medvedmi, kde na jednom mieste medved ani netusil, ze je tam fotopaca na inom mieste ju zbadal hned ale casom si na nu zvykol. Vela zalazi na umiestneni fotopasce, napr. ja sa vzdy snazim umiestnovat fotopasce tak aby neboli v priamom zornom poly zveri ak tato zerie z krmidla.....je to na dlhu debatu. co ale podla mna je dolezite, ak sa rozhodnes dat niekam fotopascu, napr. na krmenie a zistis ze zver na nu prvy den reaguje nechat ju tam aj dalsi a dalsi bez toho aby si na to miesto vobec chodil. ak zver zisti ze to cudo tam sice je ale nebude si ho spajat so ziadnou hrozbou (nebude tam zbytocne vela ludskeho pachu) tak si nan zvykne a nebude ho brat v uvahu. takze aby som to nejak zhrnul, prisvit s 940nm ma hlavne vyznam na miestach kde nechces aby ti lahko identifikoval clovek umiestnenie fotopasce, teda napr. na strazenie objektov, co sa tyka reakcie zveri, sam si zistil ze toto je velmi individualne a zalezi hlavne od lokality a typu zveri, jedno je iste ze teoreticky by mala zver na 940 nm led reagovat menej nakolko tento prisvit na nizsiu intenzitu ako 850nm. na druhej strane ak potrebujes osvetlit vacsie priestranstvo tak 850 nm ti poskytne lepsiu sluzbu, no a zver ak nie je casto vyrusovana, predurana a vystavovana inym stresom si casom na fotopascu zvykne.