dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
huntingland.sk termovizia pixfra
Kniha návštev revíru - online manažér revíru

Poľovačka za splnu - diskusia

autor: roberto
pridané: 7.8.2007 0:23
zobrazení: 10 685
hlasov: 0
pred nedávnom bol spln, boli ste niekto na postriežku cez tedajšie obdobie splnu, aký na to máte názor-myslíte si, že sa zaručí taká ista kvalita selekcie diviačej zveri, ako pri klasickom love, nie je to iba trýznenie zveri ?-veľa krát postrieľanie zveri pre nie 100% viditeľnosť, dohľadávka za noci tiež nie je žiadna výhra, aký na to máte názor ?,vaše názory a skúsenosti s týmto spôsobom lovu, prosím, vyjadrite sa. Lesu a Lovu Zdar ! a ešte nevie niekto, či je povolené používať nejaký svetelný zdroj pri takomto love?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

zoradiť
Zobrazené 41-45 z 45
roberto
vďaka chlapi za vaše príspevky, aj keď jednému som nie dosť dobre rozumel, presneišie tomu poslednému od milana- tej druhej časti
atyla13
Aj ked polovnikom som iba cca 3 mesiace na polovačky za splnu mesiaca som chodil s ujom asi 5 rokou predtym ako som sa stal polovnikom a vždy to bolo velmi vzrušujúce a neopakovatelne .
Možem to len odporučiť
milank
no vidíš roberto super téma a ani to nebolelo.
milank
ja osobne milujem poľovačku počas splnu.je to jedna z najkrajších poľovačiek vôbec.v lete na strnisku,ale aj v jeseni,keď už sú nočné mráziky majú svoje čaro.a v zime keď je sneh a mráz len tak treští.to sú krásne zážitky aj bez ulovenia zveri.na to aby si vystrelil musíš mať patričné skúsenosti najmä v posúdení veku a pohlavia diviaka.ináč zbraň radšej nedvíhaj.predídeš tým veľkým nepríjemnostiam.najlepšie by bolo zo začiatku chodiť na takúto postriežku so skúseným poľovníkom nech Ti najprv ukáže takto vyzerá bachyňa a takto zase kanec počas splnu.s otcom chodíme často na spln,ale iba dva krát sme mali to štastie uloviť. raz to bol kanček a druhý raz lanštiak.a oba razy sme museli dohľadávať.prvy krát diviak odbehol do takej horičky uprostred veľkej lúky,ale počuli sme jasne ako sfučal a zlomozil ako keď zhasne.dohľadali sme ho hneď v tú noc.druhý tiež odbehol.našli sme ho na kraji hori v šípovom kríku až na druhý deň aj keď sme okolo neho prešli v tú noc niekoľko rázy.vtedy je neocenitelná pomoc poľ.psa.
MAX2
Pre mňa osobne poľovačka za splnu je vždy výnimočným zážitkom. Zvlášť postriežka na líšky na snehu pre svoju neopakovateľnú atmosféru je pre mňa fascinujúca. Za splnu, za použitia primeranej a kvalitnej optiky je viditeľnosť vynikajúca. Rád chodím za splnu poľovať na strniská na diviaky a líšky. Selekcia zveri akéhokoľvek druhu si podľa môjho názoru vyžaduje v prvom rade veľkú sebadisciplínu, určité skúsenosti pri správnom posúdení zveri. Zver musím „mať v oku“, musím poznať samozrejme správanie zveri. Inak sa správa diviačica, inak diviak. Inak sa správa mladý diviak, inak starý skúsený „kozák“... Ale aj tak sa nedá na 100% vylúčiť omyl. Zatiaľ sa mi to nestalo, ale človek nikdy nevie... V drvivej väčšine prípadov za predpokladu správneho posúdenia zveri v žiadnom prípade nejde o trýznenie zveri. Postrieľanie zveri je vo väčšine prípadov spôsobené nedisciplinovanosťou strelca, omylom, alebo streleckou chybou strelca. Niekedy pravda strelec neovplyvní zásah zveri a to hlavne vtedy, keď v rozhodnom momente zver urobí pohyb, alebo krok, strela narazí na vetvičku, ktorý nevidím a pod.. Vtedy zásah „nesedí“ správne, zver odbieha a je potrebná dohľadávka. Ale aj pri správnom zásahu častokrát diviačia, alebo aj „vysoká“ odbieha dosť ďaleko. Naposledy 18.7.2007 ešte za svetla som strieľal kal. 30-06 strelou Lapua mega na lanštiaka. Po dobrom zásahu na komoru odbehol na viac ako 100 metrov a museli sme dohľadávať so psíkom, pretože sa medzičasom zotmelo a v lese som farbu nevidel. Určite dohľadávka v noci nie je žiadna výhra, pretože diviak môže byť len postrieľaný a môže ohroziť dohľadávajúcich. Pokiaľ sa dá dohľadávku treba radšej nechať na denné svetlo. O používaní svetelného zdroja sa už dosť napísalo a polemizovalo. V podstate sa dostávajú do sporu názory vychádzajúce zo súčasnej legislatívy, zásad a etiky lovu a na druhej strane bezpečnosti lovu. Možno aj to by bola téma na diskusiu. Ja osobne som proti používaniu svetelného zdroja. Môžem predsa strieľať iba vtedy, keď zver bezpečne rozoznám a posúdim. Rozoznať a posúdiť ju môžem jedine za dostatočného svetla t.j. hodinu pred a po západe slnka, alebo za splnu za jasnej noci 3 dni pred a po splne. Používanie svetelného zdroja zariadení na streľbu v noci je zakázané § 4 ods. 6 písm. o, písm. p, Vyhl. 172/1975 Zb. Inak roberto vzhľadom k Tvojmu veku máš u mňa 1+ za tému. Podeľme sa aj ostatní so svojimi skúsenosťami.
Zobrazené 41-45 z 45

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.