prečítal som si celú poslednú stranu príspevkov a mám z toho zvláštny pocit - neurazte sa ale miestami až z detinskej diskusie, chýba tu už len, aby ste sa začali vyťahovať, kto má väčší...(kaliber?)
(samozrejme niektorí tu máte dobré postrehy a objektívne, ale diskusia ako celok pôsobí ako som uviedol)
glorifikácia akéhokoľvek kalibru i zbrane je nezmysel
dôležitejšie ako výkon/účinnosť konkrétnej zbrane a streliva je poznať ich a primerane ich použiť
poznám príbeh o odstrele zubra, kedy hosť po vystrelení všetkých patrónov tuším kal. 8x68, ktoré mal (myslím 7ks), poprosil doprovod, aby vykonal dostrelenie ešte stále stojaceho zubra; ten všetko jednou ranou ukončil, stačila 7x57...
samozrejme to znamená len toľko, že kým strelec nevedel dostatok o svojej zbrani a o zveri, ktorú lovil, doprovod vedel všetko čo potreboval vedieť a vedel to aj použiť
Blaser 300WM - sorry, ale ani tebou uvedené kalibre nefungujú v rozpätí 0-300m (ktoré si uviedol) tak, že kam zamieriš, tam to padne; iba žeby pre Teba dobrých 30 cm prevýšenia balistickej krivky nebol dôležitý rozdieľ...
napriek tomu súhlasím, že plochejšia balistická krivka je super vec a pri bežnej poľovníckej praxi s takými kalibrami stačí mieriť bez akejkoľvek korekcie (aj pre mňa je to dôležité kritérium); tých kalibrov, ktoré to dokážu je však podstatne viac ako si vymenoval
chlapci, ja chápem, keď má niekto rád ten svoj kaliber a verí mu, ale nemám rád, keď svoje skúsenosti nekriticky zovšeobecňuje a dokonca svoje osobné kritériá povyšuje na všeobecne platiace princípy a podľa nich rozdeľuje zbrane a následne aj ich majiteľov; a najhoršie je, že možno pod vplyvom osobnej úspešnosti v zarábaní peňazí niektorí (zdôrazňujem niektorí) prepadajú pocitu, že ich hlas ďalej do neba zájde - to na margo rozdeľovania ľudí/zbraní na základe ceny/ značky ich zbraní; chlapci, niekedy ozaj platí hovoriť striebro a mlčať zlato, lebo vtáka síce poznáš po perí, ale človeka nie po zbrani, ale ako všetci vieme, po reči
(mimochodom starí páni niekedy na mušku dokázali lepšie strieľať ako my novodobí poľovníci s výkonnou optikou, tak tie 4x32 puškohľady nezaznávajme, platí pre ne to isté, ako som napísal o zbraniach...)