Len tak na margo..... urobte si záver aký chcete, kto bol zástancom priamoťažného záveru sa aj tak "neobráti" a zástancovia Mausera zostanú na druhej strane barikády, ale je to minimálne zaujímavé čítanie, bez "reklamštiny"
Rád by som reagoval na Vaše tvrdenia o nespožahlivosti priamoťažného záveru gužovnice Blaser R93, zverejnené na týchto stránkach. Vopred by som chcel upozorniť, že nie som vlastníkom tejto zbrane ani inej zbrane s priamoťažným záverom, nie som predajca zbraní a nie som ani ináč zainteresovaný na jej obhajovaní.
Naopak, mám voči tejto zbrani isté výhrady (používanie plastových materiálov na inak vežmi elegantnej zbrani). Venujem sa však pomerne intenzívne športovej aj požovnej strežbe, pričom s uvedenou zbraňou v rôznych prevedeniach a kalibroch prichádzam často do styku, či už pre testovaní alebo nastrežovaní.
V žiadnom prípade nemôžem súhlasič s tým, že záver tejto zbrane je nespožahlivý. Pretože Vaša tvrdenie sa neopiera o žiadne fakty alebo argumenty, nie je v podstate na čo reagovať. Napriek tomu: Zbrane Blaser s priamoťažným záverom patria medzi najpredávanejšie zbrane v Európe, čo by v prípade Vami indikovanej nespožahlivosti bol asi jeden z najväčších marketingových zázrakov na svete. Navyše sú to zbrane, ktoré si často vyberajú profesionálni lovci.Blaser je pomerne kvalitná zbraň, vyrobená s menšími toleranciami ako sú napríklad zbrane z Uherského Brodu, kde väčšie tolerancie sú z časti aj úmyselné.V Čechách aj na Slovensku je žiaž stále málo požovníkov ochotných investovať do kvalitného streliva a používajú lacnú a súčasne nekvalitnú muníciu z Vlašimi (napr. steny nábojnice sú tenšie až 0,05-0,1 mm oproti norme). Kým zbrane z Brodu, konštruované tak, aby vďaka väčším toleranciám fungovali aj s menej kvalitným strelivom (samozrejme na úkor presnosti), zbrane s presne vymedzenými záverovými vôlami a presne vyrobenou komorou môžu mať problémy s muníciou, ktorá nedosahuje potrebnú úroveň kvality.V prípade priamoťažného záveru môže napríklad vzniknúť problém s extrakciou vystrelenej nábojnice, pretože nábojnica je vyťahovaná priamym zatiahnutím dozadu na rozdiel od mauserovho záveru, kde v prvej fáze je nábojnica povytiahnutá rotáciou záveru, t.j. pomerne vežkou silou (vďaka vežkej páke).Nebudem ďalej zachádzať do detailov, v každom prípade však priamoťažný záver na gužovnici Blaser R93 nie je príčinou problémov pri jeho funkcii. Ak tam vôbec nejaké sú - ja som sa totiž vo svojej praxi s týmto problémom nestretol.
petro@eternity.sk
Odpověď:
Vážený pane, nechci se s Vámi přetrumfovávat zkušenostmi ani vzděláním ,jsem vyučený puškař, doktorát jsem složil ve Ferlachu a v Teufen i z oblasti konstrukce, výroby a ekonomiky zbraní. zaváděl jsem výrobu a vývoj zbraní v nejednom výrobním podniku. Zahraniční cesty mi pomohly neocenitelně rozšířit obzor jak při lovech tak při návštěvách výrobních a obchodních podniků na různých kontinentech světa. No nebudu to dále rozvádět. prostě jen musím opakovat svůj názor opřený o četné zkušenosti s přímotažným závěrem i názor mých kolegů a mistrů-učitelů. I moje soukromá statistika jako soudního znalce při posuzování poruch zbraní a řešení obchodních sporů je drtivě a naprosto drtivě v neprospěch přímotažného závěru. Jestli se v ČR prodalo cca 100 ks uvedené kulovnice R 93 a u více jak 10 se závada projevila, (nebo lépe řečeno jejich majitelé ji reklamovali) co na to říct? Oproti desítkám tisíc českých kulovnic (o jejichž kolísavé kvalitě napolemizuji) pak procentuální výskyt poruch je řádově úplně jiný. Přímotažný závěr prostě tuto vlastnost případného horšího přebíjení má. Připečení a roztažení nábojnice je věc zcěla běžná, protože žádná nábojnice nesnese tlak výstřelu a vždy se roztažením opře o stěny nábojové komory. Přímotažný závěr prostě pak připečenou nábojnici ( i vlivem nečistot) vytahuje velmi obtížně, oproti závěru mauser, který ji odlepí otočením závěru a potom snadno vytáhne. přímotažný závěr je lákavý, proto byl i v minulosti použit několikrát už o doby jeho vynálezu F.Mannlicherem a zavedením do výzbroje armád R a U. Později v Kanadě, Švýcarsku a zase byl z výzbroje vyřazen. Se zcela oficiálním zdůvodněním uvedených poruch při přebíjení. Zkušenosti z \"polovačky v turkyni na diviaky\" mám také, vždy je to věcí rozmyslu střelce; zraněný kňour je skutečně velmi nebezpečný. Nicméně s lovem tropické zvěře se to opravdu nedá srovnat. Zatím co naše zvěř hledá předevím únik a útočí po zranění je-li v úzkých zde šelmy, buvol, buvolec i některé druhy antilop útočí po zranění bezprostředně a vůbec nesnaží se uniknout. Bůvol dokonce dokáže velmi rafinovaně napadat ze zálohy atd. Je to prostě jiné. Proto jsou tam nejoblíbenější kulové kozlice nebo dvojáky, opakovací zbraně jsou vůbec hodnoceny jako méně bezpečné. Zážitky, vyprávění nebo videozáznamy loveckých průvodců jsdou někdy velmi zajímavé a poučné.