Nie som zástancom ustrojovania sa do vojenských doplnkov . A na spoločné poľovačky už vôbec nie !!!
Ale vyhlásiť : "dnes sa mi zdá, že už leží na smrteľnej posteli" tiež nepovažujem za relevantné . Ja osobne si pamätám ako chodili ustrojený poľovníci pred 10 ,20 ,30 rokmi . Som na 100% presvedčený ,že sa kultúra odievania poľovníkov každým rokom zvyšuje . Tiež sa zvyšuje kvalita výzbroje ,streliva ,zariadení atď . Nuž sú tu moderné trendy ktoré sú odmietané v dosť silnej miere xenofóbie od mnohých konzervatívcov . Tým sú napríklad odevy prispôsobujúce sa prostrediu prírody v poľovníctve . Tento neopodstatnený strach má korene v rokoch 90 keď sa začalo viac debatovať o nekultúrnosti odievania sa do monteriek a kradnutých vojenských doplnkov . Vtedy sa začal oprávnene démonizovať maskáč . Keďže sa v roku 1990 ešte stále uplatňovala vedúca úloha KSČ začal sa maskáč spájať s USA . Dosť humorné ale ok aj v usa používajú poľovníci kamufláže pri love zveri . Mimochodom tak ako všade inde na svete . Tiež najšpičkovejšie značky sveta Fínske ,Nórske ,Švédske až po Nemecké ponúkajú tento odev pre poľovníkov . Preto vidím dosť veľký rozdiel medzi maskáčom určeným pre armádu či už americkú ,Slovenskú alebo inú a špičkovými odevmi určenými pre poľovníctvo . Lebo to je prirovnanie absurdné . Prečo absurdné ? Lebo to nemá vôbec ale vôbec nič spoločné s armádou !!!
odkaz />
odkaz />
odkaz />
Vrátim sa k obdobiu spred roka 1990 . Budem sa asi opakovať , ale práve pred 20 , 30 , 40 rokmi na poľovačku nosilo okrem ľudí pracujúcich v lesnom hospodárstve približne 95% poľovníkov na spoločné poľovačky vojenské ihličkové maskáče ,vojenské ušanky , vojenské saká , vojenské rukavice a 99% poľovníkov malo na nohách vojenske kanady či politráky . Robotníci mali vyfasované prešívane monterkové kabáty ktoré boli v tom čase unifikované Takže neviem či sa i táto doba ráta do dodržiavania tradícií ak hej pán boh nás ochraňuj pred takýmito tradíciami !!!
Preto sa pýtam bolo v tom čase kvalitnejšie uplatňovanie poľovníckych tradícií ???
V dnešnej dobe má na spoločnej poľovačke zhruba 50 – 80 % odev nemaskáčový a nekamuflovaný . Zlepšila sa dostupnosť zbraní kde sa dá guľovnica kúpiť doslova za jednu dve stovky . Poľovníci používajú úspešne termo prádlo ,goretexova a iná membránová obuv s original podrážkou typu C je už samozrejmosťou tak ako i neoprénová gumová obuv , antibakterialne termo ponožky ,vyhrievané ponožky alebo návleky na obuv do hlbokého snehu prípadne snežnice . Vozíme sa v tereniakoch , pre bezpečnosť sa tiež urobilo veľa práce nie len v bezpečnostných reflexných prvkoch ale i v kontrole polície na alkohol atď. Firiem špecializovaných sa na špičkové značkové odevy je tiež dosť . Na Slovensku sa presadili Fínske ,Švédske ,Nemecké ako i iné . Doba práznych obchodov je za nami a môžeme si každý podľa estetického cítenia a stavu účtu vybrať vhodný odev .