sniper100, ja už som dolunižšie popísal, ale doporučujem ti aj tento recept. Môžeš použiť mäso zo zveriny. Vyskúšaj. Edu, ja mám na sviečkovú na smotane zafixovaný takýto recept. Píšem bez prípravy. Nepravú sviečkovicu, resp.hovädzie stehno umyjem, osuším utierkou, prešpikujem slaninou, osolím , okorením mletým čiernym korením a sprudka chvíľku orestujem na rozpálenom oleji zo všetkých strán. Mäso vyberiem a dám do rúry na pekáč piecť –dusiť s troškou tuku a podlejem vodou. Na tuk, ktorý nám zostal z restovania mäsa pridám maslo a pridám cibuľu a po chvíli hodne nastrúhanej koreňovú zeleniny ( mrkvu, petržlen, zeler ). Všetko restujem 4-10 minút a v priebehu neho pridám malý kúsok celej škorice ( ako nechet -dva, alebo 3-4 klinčeky ), 4-5 koliesok – mesiačikov citrónu s kôrou, nové korenie ( málo, 3-4 zrnká ), celé čierne korenie, bobkový list, jednu PL obyčajnej horčice, pridám soľ, cukor, dobrý jablčný, resp. vínny ocot. Môže sa dať aj štipka tymiánu, resp. suché biele vínko 1 dcl ), zle to neurobí Potom zalejem všetko vodou a pod pokrievkou dusím. Kuchyňa rozvoniava a prevoniava príjemnou vôňou a ja si medzitým pripravím trošku dobrej maslovej zápražky. Hotovú rozriedim troškou vody, či vývaru. Keď je zeleniná udusená a má „glanc“, ODSTRÁNIM bobk list, zrniečka, kôru, škoricu, alebo hrebíčky a všetko nalejem do mixéra a rozmixujem ( da sá to prípadne aj prepasírovať cez cedidlo ). Dám znovu na sporák, rozriedim podľa potreby a keď to začne „bublať“, pridám zápražku. Treba často miešať, pozor na pripálenie. Medzitým skontrolujem mäso v rúre. Je jedno, či je už mäkké, alebo ešte nie ( dopečieme ) – zoberieme len z neho aspoň ½ získaného kvalitného silného výpeku a vlejeme do omáčky. Omáčku ešte chvíľu za miešania mierne varíme, pridáme maslo na zjemnenie, dobrú smotanu, dochutíme a zvýraznime ešte prípadne soľou, cukrom, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou z citrónov ( môže byť aj kapka ovocného octu, príp. bieleho suchého ). Omáčka má byť primerane hustá (NIE riedka, ani príliš hustá ), má byť lesklá a hladká, smotanovo žltej peknej farby, s príjemnou vôňou a vynikajúcou plnou a výraznou, ale nekonfliktnou chuťou ( všetky chute sa musia snúbiť a byť harmonicky vyvážené). Niekto dáva ( občas aj ja ) na konci osmažiť na super malilinké kocky slaninku. Najpr zosklovatie a keď ide do červena, toto sa všetko vyleje do omáčky. Pozor, lebo to spení. A ako podávať sviečkovú? Mäsko, keďže je prešpikované slaninkou, sa nemá prelievať omáčkou, ale má byť „na omáčke“. No a trošku brusníc, keď je, sa dáva, tiež koliesko, mesiačik citróna. Možno tiež trošku šľahačky na ozdobenie, kdesi som to už videl. Inak nevaril som už sviečkovú ani nemapätám kedy, ale tento osvedčený recept nosím v hlave stále. P.s- teraz napíš Ty, ako robíš. Inak ešte k tomu mäsu. Niekto ho dáva dusiť už do základu, nie piecť do rúry.