dnes je utorok,  31. marec 2026,  meniny má Benjamín,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:28,  dnes západ slnka: 19:12
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Skúšky poľovných hospodárov - diskusia

autor: baho
pridané: 13.1.2010 17:38
zobrazení: 34 232
hlasov: 0
Neviete niekto, ktorá okresná organizácia alebo Lesný úrad organizuje tento rok skúšky poľovných hospodárov?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

Hekler
môj názor na príspevky (otázky) 300WinMagGeco a Belgie-ho ... ak poľovník nepozná odpoveď na tieto otázky nezaslúži si ešte byť poľovníckym hospodárom ...
reagovať dať hlas

zoradiť
Zobrazené 81-120 z 143
Edu
pavian ver mi ,že z mladých poľovníkov je len málo tých čo bažia po funkcii . Je to symptóm skôr tých starších ktorí by dali za funkciu život . Obyčajne tých čo sa cítia v živote nedocenení . Samozrejme nechcemto globalizovať na všetkých . Osobne mám skúšku s poľovníctva s vyznamenaním a tiež hospodársku skúšku s vyznamenaním . Takže určité vzdelanie na úseku poľovníctva mám . Je to však iba smietka znalostí oproti lesníkom či už stredoškolsky alebo vysokoškolsky vzdelaným . Funkcie sa nevolia podľa znalostí :) Je na to iný kľúč . Keď som aj bol navrhnutý do funkcie odmietol som . Rád ju prenechám tým čo sa po funkcionárčení doslova trasú . Nech vysedávajú po schôdzach dútkujú a trestajú svojich kolegov keď ich to baví a majú na to žalúdok nech si to patrične užívajú . Ja som im za to povďačný ,že to nemusím robiť ja a ani by som to nerobil ! Vystačím si s povolenkou a naplnením kŕmneho zariadenia . Tým to pre mňa hasne . Tomu sa povie pohoda :))
pavian
To je pravda, že nieje bohom, ale často to býva jediný človek, čo má vedomosti, skúsenosti a poznatky v poľovníctve také, aké by mali byť... :( A ak mu trošku záleží na stave poľovníctva v združení a jeho samotnom chode, tak to musí zobrať do vlastných rúk! Nepíšem tu o ľuďoch bažiacich po funkciách a výhodách či nedotknuteľnosti, akákoľvek funkcia v PZ je práca naviac a tým vlastne zodpovednosť a služba druhým, mnohí na to však zabúdajú... :(((
posed33
napr. lesna opica : )))))))))))))ň
lesnica1
niektorí to už chvála Bohu máme za sebou :-))
vlciaskala
aj ja sa uz dlchsie pohravam s touto myslienkov a tento rok sa chcem aj ja prihlasit
Edu
svico súhlasím . Na prácu z ludmi je určený predseda. Nie všade to tak však funguje . Hospodárová sa má starať chov a lov zveri.
svico
Pavián. Poľovný hospodár nieje v združení na to, aby riadil ľudí, aj kédˇ je ešte stále veľa takých hospodárov, čo si myslia, že sú v združení "bohovia". Poľovný hospodár má presne určené čo má robiť a aké sú jeho povinnosti. Tieto skúšky som si urobil minulý rok, preto že ma poľovníctvo a všetko s tým spojené baví. A poviem vám, že po tejto skúsenosti už chápem, ako je možné, že poľovných hospodárov robia aj takí ľudia, ktorých vedomosti sú priam úbohé. Videl som to na vlastné oči.
Edu
pavian práca s ľudmi je vždy najťažšia .Stotožňujem sa .
pavian
Podľa mňa to už dožíva, ak to pôjde súčasným trendom (ako náš nový zákon o poľ., SPK atď) bude to vec zbytočná, určite to budú v budúcnosti robiť ľudia z kruhov OLÚ, ŠL či ich bude menovať samotná SPK... Ja som si ich robil hlavne preto, že ma to zaujímalo, ale riadiť ľud,í to by som si poriadne rozmyslel, viem o čom hovorím, mám to v práci...
sporko1234
mna to tiez caka uvidime ako uspejem.mylsim ze po novom je to trochu zlozitejsie co vsak neodsudzujem,aspon budeme vsetci dobre pripraveny
miro65
pavelb....čo sa týka dlžky členstva tak ...musíš mať platný pol.lístok a si najmenej 5 rokov po sebe nasledujúcich držitelom pol.lístka...
pavelb
Sú nejaké podmienky pre skúšky poľovného hospodára? Myslím z titulu dĺžky členstva v SPZ, členstva v pol. združení, atď....
milan308
Ďakujem za odpoveď a radu.
vlastimidurcik
Nám na prípravu skúšok poľovného hospodára predala OkO knihu " SKÚŠKA Z POĽOVNÍCTVA " r.v. 2006, autor: Peter Šomek. Fajn kniha. Je dobrá na osvieženie pamäte. Je vo forme otázok a odpovedí. Plány chovu a lovu, plány poľovačiek, kŕmenia a iné potrebné tlačivá treba jednoducho vedieť ( rozumiť tomu ). Skúšky pre mńa boli celkom jednoduché ale zdĺhavé - 2 dni. ušlo to. Prospel s vyznamenaním. Držím palce
Edu
pstruzik2 mám skúšky poľovného hospodára . Vlastne čerpať ani netreba mal by si 95% vedieť už ako poľovník . Potrebné je len vypisovanie planu chovu a lovu I,II prípadne III. Tam sa určité veci logicky prelínajú a prechádzajú VT. napríklad srnča do srn a srncov atď . To by si si mal nechať vysvetliť od nejakého praktika . Tiež ostatné tlačivá ,krmne davky a podobné veci . Ako základ je však vypísanie plánu chovu a lovu . Ťažké sú skúšky pre toho kto nevie :) Kto vie sú jednoduché :) Ja som prospel s vyznamenaním :) učil som sa asi hodinu tlačivá . Na ostatné som sa vyflákol :))
milan308
Viete mi poradiť z akých kníh mám čerpať vedomosti na skúšku poľovného hospodára. Ďakujem za odpoveď.
miro65
pstruzik2...si v Pz ??? kolko členov má hospodarske skúšky??
lesnica1
pstruzik2...tebe sa zdá štúdium náročné?!?!?!?!??!?! však tá škola je riadna riť!
Edu
Túto problematiku som už rozobral v inej debate . Nie len v poľovníctve ,ale vo všetkom platí ,že keď sa stretne skupinka volov je dosť pravdepodobné ,že vodcu budú chcieť vola .
pstruzik2
Prave to je ten problém, nie každe PZ musí takeho hospodara akceptovať, dokonca ani ako clena. Clovek bez moralky a vzatahu zveri by asi tazko uspesne absolvoval narocne studium na lesnickej fakulte. Rychokurz asi tazko zaruci vyssiu moralku a vztah k zveri, ved sa len pozrime ako to v niektorych nasich reviroch a na polovackach vyzera.
Edu
pstruzik2 človek ktorý má VŠ vzdelanie a lesnícku školu vie o poľovníctve ďaleko ďaleko viac ako poľovník ktorý si urobí nejaký kratkodobý kurz poľovníctva alebo skúšku lesného hospodára. Faktom je ,že nie v každom PZ musí byť automaticky človek ktorý ma VŠ lesnícku ! Druhá vec je ,že nie každé PZ musí takéhoto hopspodára akceptovať .Nie len pre vedomostné zdatnosti ,ale je tu morálka atd .Takže každé PZ možno nechce mať 20 ročného hospodára . Vyplniť plán chovu a lovu I.II sa naučí hocikto a tiež nejaké to tlačivko . Avšak zaobchádzanie so zverou je vec morálky a vzťahu k zveri .
pstruzik2
Myslite si ze skusky pol. hosp. su aj nadalej v dnesnej dobe potrebne? Ja si myslim, ze tieto skusky mali naozaj veľký význam pri rozvoji organizovaneho poľovníctva na Slovensku, kedy bol nedostatok vzdelaných ludí v rôznych profesijách, lesníkov nevynímajúc . Nechcem tým povedat, ze by sa mala zrusit platnosť uz absolvovaných skúšok a osvedčení, nakoľko tyto ludia uz maju naozaj cenne skusenosti a treba si ich vážiť, ale myslim ze je zbytocne aj naďalej organizovať tieto skusky ked uz aj vysoka skola niekoľko rokov produkuje profesionálov v poľovníctve.
zalesak
Skús si zavolať na Lesný úrad v príslušnom okrese a oni to budu vedieť určite, nepodceňuj tu skúšku treba si všetko prejsť od začiatku ako keby si robil prvy poĺovný lístok a tiež nove veci sa naučiť takže veľa úspechov ti prajem a hr sa do štúdia.
Edu
Mám takéto skúšky . Doporučujem aby si sa informoval na rgo oko svojom . Dosť náročná skúška !
rys2
Príspevok presunutý z diskusie skúšky poľovných hospodárov (autor: peterkacur).
No, veď kto vie, ako to naozaj je. Tiež si skôr myslím to, čo Ty - že mal.
Edu
rys 2 menil by som s ním i hotovosť :))
rys2
Majetok áno, ale nie hotovosť, asi sme sa nepochopili.
Edu
Orol 500 milonov dolárov sa Ti zdá nič ? :))
odkaz /> Samozrejme ,že sa budú po smrti generovať a piramídovo narastať hlavne za ešte nevydané platne atď .
orol
Však ani žiadne nemal, iba dlžoby.
bystricka
svata pravda edu, ja tiez nase slovensko milujem
Edu
Bystricka ja som spolovice američan takže som už tiež :) Ale nie je iba voda na svete . Ja by som ani za Jackonove peniaze nešiel na trvalo do USA . Nie ,že by tam bolo tak zle ale mám dosť vzťah k Slovensku a v tejto dobe netreba utekať treba tvoriť !
bystricka
ja som uz pri velkej vode bola, hihi
Edu
Bystrička Ty bojko :) Ty vôbec nechceš aby ťa vyhodili z práce :))Ako chceš mohla si leto tráviť pri vode . Takto budeš trčať v práci
bystricka
to nie, nemozem, ale rada by som sa s takymi klepmi s vami o to podelila, ale tu to cita kadekto, dufam, ze ma chapkas?
Edu
Bystrička samozrejme kto robí môže urobiť i chybu. Ja som však veľmi rád ,že nemusím túto funkciu vykonávať a môžem byť iba obyčajný člen . No daj nám nejaké perličky :)
bystricka
edu, mas stastie u nas v okrese mame 30 hospodarov a 15 z nich stoji za fajku dymu, o tych ich preslapoch by sa dali pisat romany, clovek by si myslel, ze takyto ludia nemaju o polovnictve ani paru a robia takuto dolezitu funkciu
Edu
Práca s ľudmi nie je vôbec jednoduchá . Náš hospodár však toto zvláda bravúrne a s prehladom !!! Moja spokojnosť je určite na mieste !
bystricka
peter srdecne blahozelam
orol
viacmenej som si tak trošíčku robil žart vo všeobecnosti vzhľadom k tomu, "ako to chodí". Vďaka, drž sa.
mikostefan
orol-bandu skrotiť ( nebola až tak zlá)
Zobrazené 81-120 z 143

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.