Príspevok presunutý z diskusie zh 308 7 x 65r 12 (autor: KOPIX).
Z toho, čo tu čítam, sa zodpovedná diagnostika robiť nedá, ale:………Náboj ako príčina je podľa mňa to najmenej pravdepodobné. Pri explózii v náboji vzniká podľa zákona formulovaného ujom Pascalom tlak vo všetkých smeroch. Okrem vytláčania strely do vývrtu sa nábojnica "nafúkne" a pritlačí sa na steny nábojovej komory, no a nezanedbateľná sila pôsobí aj na dno nábojnice. Keď tam chýba adekvátny odpor (pri nedokonalom uzamknutí, alebo pri nadmernej záverovej vôli), dochádza k tak veľkému namáhaniu steny nábojnice na obvode blízko dna, že v mieste niekoľko milimetrov nad ním obvykle praskne pekne po celom obvode. Toto je klasický čítankový prípad nadmernej záverovej vôle a jednu takú nábojnicu mám aj odloženú. V tomto prípade sa okrem prasknutia nič nestalo, lebo išlo o pomerne slabý kaliber. Ale ďalšie pokračovanie v prípade náboja s vyšším maximálnym prevádzkovým tlakom sa dá ľahko domyslieť. Prasknutie nábojnice otvorí cestu dozadu plynom, ktoré sú pod vysokým tlakom, cestu menšieho odporu "vďačne" využijú a katastrófa môže začať……….Pre presné stanovenie príčiny by bolo treba mať tú tvoju ruinu pred sebou na stole, ale ak sa to ešte dá, daj zmerať záverovú vôľu zbrane. Niekedy stačia naviac aj len desatiny milimetra, ostatné je dané súbehom ďalších okolností (materiálové konštanty mosaze konkrétneho náboja a pod). Problémom môže byť to, že poznám "zbrojárov", ktorí mierky/kalibre na meranie záverovej vôle nepoužívajú a nevlastnia. Ak je to prípad tvojich zbrojárov, možno by som sa na to pozrel (ak je na čo).