Lysec 20.4.2016 o 21:43
Taká malá úvaha - Slovensko má cca 42 %-nú lesnatosť. Sluky hniezdia,ťahajú a tokajú len v lesných biotopoch. Slovensko má cca 55.000 poľovníkov, čo znamená, že v slučích revíroch poľuje asi 25.000 poľovníkov. Z tohto počtu má pravidelný záujem o lov sluky nanajvýš ak 1/5 ,čiže cca 5.000 poľovníkov.Pri predpokladanej max.20%-nej úspešnosti može tento počet poľovníkov uloviť najviac ak 1.000 slúk ročne. Čo keby sme požiadali tie štáty ,kde sa sluky lovia na zimoviskách v státisícoch ,keby boli takí dobrí a ulovili každý rok o tých 1.000 slúk menej ,aby zostalo aj pre nás chudákov, ktorým vládnu hlupáci....Jasné robím si srandu, pretože naša štátna správa môže aj z tohto zákazu udeliť výnimku.To by však zase musel niekto pohnúť zadkom... Samozrejme ,aj pre mňa je večerná postriežka na sluky skôr citovým zážitkom z večernej atmosféry jarného prebúdzania sa prírody.Veď ako nejeden z nás aj ja som k poľovníctvu pričuchol ako malý chlapec ( prostredníctvom môjho nebohého otecka, lesníka ,poľovníka a včelára)a moje prvé poľovnícke zážitky boli spojené práve so slukami ťahajúcimi každú jar na zarastajúcich pasienkoch pri Zbýňove a na horskej lúke Slatiny v Kunerade. Som však aj poľovník a nech si hovorí kto chce čo chce , ulovenie (samozrejme,že únosného počtu vyhynutím neohrozeného druhu zveri) zostane pre poľovníka, vždy tým podstatným momentom jeho činnosti. Ako povedal nezabudnuteľný gróf Szechényi "Poľovačka je o love zveri a šumení lesov, ale hlavne o šumení lesov!"