Tajfi, Tvoj príspevok som pochopil, v podstate súhlasím.
Čo sa týka GB – ZH a ČZ, nevylúčil som ich z dôvodov, že by som ich zatracoval a hlavne nie GB ČZ ( preto som predtým v príspevku uviedol malinké slovko „aj“. Ďalej som reagoval na to, že záujemca o kúpu chce investovať 35 tácov ( resp. do ) a preto z mojej strany taká odpoveď.
Ku GB zn. ZH: odsúvateňý záver a jeho uzavretie spodným ozubom a dvojitým Greenerom je typické pre túto zbraň. Presnosť streľby je dobrá ( rozptyl, krytie ). Výmenné hlavne na jedno lôžko záveru sú výhodou. Z vlastnej skúsenosti, ako aj referencií môžem povedať, že pri opakovanej streľbe guľou v krátkom časovom slede, bez vychladnutia hlavne vykazuje táto zbraň nepresnosť ( už tretí – štvrtý náboj ide tam, kde nemá ). Masívnosť, resp. mohutnosť zbrane, jej vzhľad, ako aj držanie zbrane v ruke nerobia túto zbraň príťažlivou. Nevhodne umiestnená, hlučná poistka, síce už odpružená ( pri vyšších mod. radách ) tiež nie je celkom najšťastnejšie riešenie. Plná váha tejto zbrane, s montážou a optikou je povestná a nepredurčuje ju nosiť na celodenné pochôdzky obzvlášť pre subtílnych ľudí. Sú zaznamenané praxou aj ponosy na lámanie údernikov ( podľa mňa je to skôr spúšťaním na prázdno „ do ničoho“, ako aj odpálenie obidvoch hlavní naraz. Týchto zbraní bolo vyrobených hádam najviac a myslím, že ešte aj dnes tvoria jednu z najpočetnejších skupín. Podľa mňa je táto zbraň na tú dobu koncepčne a technicky na dobrej úrovni ( napr. aj oproti terajšiemu ruskému GB- IŽ – si myslím ). Bolo z nej ulovené nespočetné množstvo zveri. Na základe uvedeného si myslím a zastávam názor, že ako pracovná puška a pre nenáročného poľovníka nie je zlou voľbou.
P.S. – pokračovanie nabudúce