Tajfi ahoj
Pri PREUKÁZANE vystrieľanej hlavni máš jednoznačne pravdu a je len jasné, že puškár sa nebude zaoberať a navrhovať skrátenie hlavne, ale navrhne logicky výmenu novej hlavne.
Kvôli správnemu určeniu diagnózy a presnosti snáď treba len dodať, že aj 20 ročný 7,62x63 nemusí byť VŽDY vystrieľaný a to aj vtedy, keď priemerové hodnoty vývrtu ústia hlavne sa odlišujú od normálu. Domnievam sa, že za istých okolností si môže majiteľ zbrane poškodiť ústie aj sám a to nesprávnym čistením hlavne. Ak niekto roky a neúmerne často čistí hlaveň tak, že oceľový kartáčik opustí ústie hlavne a stane sa tak stovky, ba až tisícky krát je možné, že si poškodí ústie hlavne a jeho priemerové hodnoty, čo môže mať za následok zhoršenie presnosti streľby. Preto si veľmi správne v Tvojom dolunižšom príspevku uviedol, že pri podozrení, resp. úprave hlavne je vhodné a žiadúce nechať si premerať vývrt hlavne. Až potom sa dá zvažovať, čo ďaľej.
Ústie hlavne, jeho koniec je veľmi dôležitá časť hlavne a z vnútornej balistiky vieme, kde má strela pred opustením hlavne nejväčšiu rotáciu. Preto príčin nepresnosti hlavne môže byť viac. Preto si tiež myslím, že ústie musí byť 100% a aj opracované – tak, ako má byť.
Tajfi, neber to ako poučovanie, skôr by som sa ja mal učiť od Teba. Pekný deň prajem, aj manželke. Inak počul som o Tebe, že si „vyrobil“ pekný GD myslím 6,5x65/6,5x65. Vidíš, že dobré správy a povesť sa šíria rýchlo. Nech sa darí, ahoj.