lorgarius 23.6.2025 o 8:33
99% polovne zbrane a az na jedneho chalana, co si kaliber vyberal specialne na poplatkovy lov srncov niekde do srbska, kde to vraj strielaju na 400metrov. zvysok poluje v kopcovitych lesnych reviroch. si myslim ze vacsina vystrelov ide na vzdialenosti 50-150metrov. ako 6,5CM sice bola povodne koncipovana pre sportovu strelbu na dlhe vzdialenosti, ale rychlo si ziskal oblubu aj u polovnikov. jemny spatny raz, presnost, so spravnym strelivom ucinna na vsetku zver zijucu u nas.
mozno je to sposobene silnym marketingom, ponukou zbrani a streliva ked 6,5Creedomore dnes ponuka asi kazdy vyrobca. zaroven snaha mladsej generacie ist svojou cestou/mat nieco ine ako ich otcovia. ani ja som nebol iny. otec do mna tiez hustil, ze nema vymyslat a kupit si 7x64 alebo 8x57 lebo to mal kazdy siroko daleko. tak ma tym stval, ze ciastocne na truc som si kupil 308Win. tak pred 15 rokmi bola zasa takmer kazda druha nova puska co chalani prisli nastrelovat 300WinMag. Vacsinou v kombinacii s velmi lahkou puskou a co mozno najnadupanejsim strelivom lebo na youtube ukazovali ako tym v Amerike strielaju losa alebo wapitiho na 500yardov.....v stojane to problem nebol, ale pomerne castym vysledkom u neskusenych strelcov pri "prvej skutocnej" strelbe na polovacke boli rozbite obocia, obite ramena a relatinve rychlo predaj pusky/ulozenie v trezore a zaobstaranie si niecoho jemnejsieho.
inak to pozorujem u aj u kolegov. kto zacinal s niecim razantnejsim si po nejakom case doplni arzenal o nieco jemnejsie na srnciu, danieliu a lanstiaky. a opacne ak niekto zacinal jemnejsim kaibrom, tak si po par rokoch / par narocnych- neuspesnych dohladavkach/ zaobstara aj nieco razantnejsie a poluje tym jesen/zimu - na vysoku a diviaky.