99% polovne zbrane a az na jedneho chalana, co si kaliber vyberal specialne na poplatkovy lov srncov niekde do srbska, kde to vraj strielaju na 400metrov. zvysok poluje v kopcovitych lesnych reviroch. si myslim ze vacsina vystrelov ide na vzdialenosti 50-150metrov. ako 6,5CM sice bola povodne koncipovana pre sportovu strelbu na dlhe vzdialenosti, ale rychlo si ziskal oblubu aj u polovnikov. jemny spatny raz, presnost, so spravnym strelivom ucinna na vsetku zver zijucu u nas. mozno je to sposobene silnym marketingom, ponukou zbrani a streliva ked 6,5Creedomore dnes ponuka asi kazdy vyrobca. zaroven snaha mladsej generacie ist svojou cestou/mat nieco ine ako ich otcovia. ani ja som nebol iny. otec do mna tiez hustil, ze nema vymyslat a kupit si 7x64 alebo 8x57 lebo to mal kazdy siroko daleko. tak ma tym stval, ze ciastocne na truc som si kupil 308Win. tak pred 15 rokmi bola zasa takmer kazda druha nova puska co chalani prisli nastrelovat 300WinMag. Vacsinou v kombinacii s velmi lahkou puskou a co mozno najnadupanejsim strelivom lebo na youtube ukazovali ako tym v Amerike strielaju losa alebo wapitiho na 500yardov.....v stojane to problem nebol, ale pomerne castym vysledkom u neskusenych strelcov pri "prvej skutocnej" strelbe na polovacke boli rozbite obocia, obite ramena a relatinve rychlo predaj pusky/ulozenie v trezore a zaobstaranie si niecoho jemnejsieho. inak to pozorujem u aj u kolegov. kto zacinal s niecim razantnejsim si po nejakom case doplni arzenal o nieco jemnejsie na srnciu, danieliu a lanstiaky. a opacne ak niekto zacinal jemnejsim kaibrom, tak si po par rokoch / par narocnych- neuspesnych dohladavkach/ zaobstara aj nieco razantnejsie a poluje tym jesen/zimu - na vysoku a diviaky.
Reakcia na príspevok od kjuby, 21.6.2025 o 9:11 :
99% polovne zbrane a az na jedneho chalana, co si kaliber vyberal specialne na poplatkovy lov srncov niekde do srbska, kde to vraj strielaju na 400metrov. zvysok poluje v kopcovitych lesnych reviroch. si myslim ze vacsina vystrelov ide na vzdialenosti 50-150metrov. ako 6,5CM sice bola povodne koncipovana pre sportovu strelbu na dlhe vzdialenosti, ale rychlo si ziskal oblubu aj u polovnikov. jemny spatny raz, presnost, so spravnym strelivom ucinna na vsetku zver zijucu u nas.
mozno je to sposobene silnym marketingom, ponukou zbrani a streliva ked 6,5Creedomore dnes ponuka asi kazdy vyrobca. zaroven snaha mladsej generacie ist svojou cestou/mat nieco ine ako ich otcovia. ani ja som nebol iny. otec do mna tiez hustil, ze nema vymyslat a kupit si 7x64 alebo 8x57 lebo to mal kazdy siroko daleko. tak ma tym stval, ze ciastocne na truc som si kupil 308Win. tak pred 15 rokmi bola zasa takmer kazda druha nova puska co chalani prisli nastrelovat 300WinMag. Vacsinou v kombinacii s velmi lahkou puskou a co mozno najnadupanejsim strelivom lebo na youtube ukazovali ako tym v Amerike strielaju losa alebo wapitiho na 500yardov.....v stojane to problem nebol, ale pomerne castym vysledkom u neskusenych strelcov pri "prvej skutocnej" strelbe na polovacke boli rozbite obocia, obite ramena a relatinve rychlo predaj pusky/ulozenie v trezore a zaobstaranie si niecoho jemnejsieho.
inak to pozorujem u aj u kolegov. kto zacinal s niecim razantnejsim si po nejakom case doplni arzenal o nieco jemnejsie na srnciu, danieliu a lanstiaky. a opacne ak niekto zacinal jemnejsim kaibrom, tak si po par rokoch / par narocnych- neuspesnych dohladavkach/ zaobstara aj nieco razantnejsie a poluje tym jesen/zimu - na vysoku a diviaky. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lorgarius, 20.6.2025 o 14:34 :
Zaujímavé. 6,5 Creedmore nie je práve kaliber vhodný do lesných revírov. Poľujú Tí ľudia viac v poľných revíroch, alebo to sú viac športové zbrane ? ◄ reagovať
este dolpnim.kedze mam nastrelovaci stojan plno znamych, kolegov, kamaratov ci ich synov si pocas rokov prislo stojan pozicat na nastrelenie svojich pusiek. rad sa pozriem, podebatujem co a preco sa tak rozhodli. ked som zacinal tak dominovali klasicke "nemecke" kalibre - 7,64,7x57,8x57. Nasledne okolo roku 2000 sa ovela viac rozsirili americke - 243Win, 308Win, 270Win 30-06Spr, 300WinMag. Dnes je najcastejsim kalibrom co chalani kupuju 6,5Creedmoore. Stale velmi oblubena je aj 308Win nasleduje 30-06 a 8x57. klasiky ako 7x57 a 7x64 su u novych zbrani velmi zriedkave. vidim ich v podstate iba ak si niekto kupil ako svoju "novu" prvu zbran ZKK alebo CZ z druhej ruky. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od kjuby, 19.6.2025 o 8:21 :
Keďže v tej dobe nebol taký výber zbrani ako je teraz tak aj ja som začal skromne. Na strelecké súťaženie mi postavili ZKK v 243w s dĺžkou hlavní 680mm a s tou som nastrieľal 1 vt. Nie čudo ze som s tým začalaj poľovať. Na sútaže som používa strelivo lapua scenár bolo to neskutočne presné strelivo ale na poľovačku nie až také vhodné ale čo naučil som sa s toho ťažiť maximum . Skromne ti môžem len zaželať budeš šťastný keď s 3006 strelíš za svoju karieru toľko čo ja som ulovil len s tou 243w. Boli to krásne časy a hlavne iný svet. Dosť bolo emócii a spomienok začnite hejtovať nech sa vrátim do reality ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 19.6.2025 o 19:45 :
Ved práve tu je problém! Útočiť, zosmiešniť aj bez príčiny. Toto priniesla táto doba. Pred tým nemali ľudia problém len tak pokecat o bárzčom aj o blbosti. Podeliť sa o svoje skúsenosti starosti chyby o všetkom, ľudí mali k sebe bližšie mali pred sebou úctu a rešpekt, toto nám táto doba jednoducho vzala. Je to smutné a zároveň desivé že to už nedokážeme, ale zasa nám dala 72 pohlaví ;) ◄ reagovať
otcov gulobrok brno super 12/7x65R + Zeiss Jena 4x32...ale nikdy som mu na chut neprisiel. drobna zver, kacky, ani husky u nas neboli a diviaky vtedy este v skor rarita. brokovu hlaven som v podstate nevyuzil -moj jediny ulovok brokom bola liska co nam chodila na sliepky. po jednej sezone som ho vratil otcovi a kupil "naozaj svoju" CZ550 308Win ◄ reagovať
Začínal som pred 12 rokmi: ZKK 600 kaliber 7x57, brokovnica IZ12 16/70,16/70. Poľujem s nimi doteraz, len som začal rozmýšľať nad výmenou guľovnice za iný kaliber. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 19.6.2025 o 19:45 :
Tak sorry, že som založil takúto diskusiu. Stále lepšie, ako nezaložiť žiadnu a nechať túto kedysi hojne navštevovanú stránku upadnúť. LaL Zdar ! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od dede, 19.6.2025 o 15:56 :
Nie, tu som útočil, aby reč nestála, na vážnosť témy :) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od kjuby, 19.6.2025 o 8:21 :
KJUBY - k realite... ja som začínal v r. 1987, v tom čase, ako začínajúci poľovník v zmysle legislatívy som musel 3 roky poľovať iba brokovou zbraňou. V mojom prípade sa v revíre nepoľovalo na drobnú zver, mohol som loviť diviačiu - jednotnou strelou. Ja som si brokovú kozlicu ZH 324, 16/16 nevybavil puškohľadom, tak som na diviačiu zver na splne nepoľoval, len na spoločných poľovačkách na diviačiu zver ( na spoločných poľovačkách sa lovila len zver diviačia, líška ). Vzhľadom k tomu, že prišlo v spoločenskom riadení r.1989, demokratickým procesom k spoločenským zmenám,následne rozdeleniu v tom čase štátu ČSSR r. 1993, Zbrojovka brno prestala vyrábať výmenné guľabrokové hlavne na moju brokovú kozlicu ZH 324, tak som
v r.1991 kúpil od domáceho lesníka, poľovníka guľovnicu Mauser, kal 8x57 JS... toľko moje spomienky... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 18.6.2025 o 20:20 :
No toto je pekná, vykrúcanková blosť ! Motyka má charakter pracovného nástroja, aj keď... za zbraň sa dá považovať to, čím sa dá urobiť útok dôraznejší ! Dušan vy ste útočil na chodníky... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od MMasska, 18.6.2025 o 17:13 :
Ďakujem MMasska za komentár. Aká bola Vaša prvá lovecká zbraň už ako poľovníka ? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od MMasska, 18.6.2025 o 17:13 :
MMasska, prdeľ-neprdeľ, pre vysvetlenie, motyku som si zadovážil na údržbu poľovníckych chodníkov a chodníčkov a v mojej poľovníckej kariére som bol ňou vyzbrojený skôr ako flintou. A čo sa týka strelnej zbrane, ako sa vraví, ak Boh dá, tak aj motyka vystrelí. Ak by sa ma niekto opýtal, akú flintu by som doporučoval začínajúcemu poľovníkovi, tak nejaký guľobrok strednej triedy s kvalitnou optikou. ◄ reagovať
Pani páni začali ste si s toho robiť prdel! Jasne napísal s čím ste začali polovať, chalan isto nemyslel na myši a hraboše ale možno borec svoj prvý úlovok senca, diviaka umlátil motykou. Kjuby keďže si napísal s čím sme začali polovat a nie strieľať. Ja som začal strieľať vzduchovka slávia 630 potom heanel tuším to bola 312. Všetko na terč myši potkany a vrabce. Potom klasika súťažná anschütz 1913 supermatch a s tým líšky zajace jazveca aj iné ale o tom sa už len píska toto sú moje začiatky, ale to som sa len popri otcovi hral na poľovníka. Potom to až prišlo ... S pozdravom lz ◄ reagovať
Moja úplne prvá teda je Slávia Perun 734 4,5 mm. Vystrelených určite 4-5 tisic diaboliek. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.