MMasska 4.6.2022 o 15:35
Kluby teraz ku tebe. Videl som že si mi písal aj súkromné s tvojim dovolením budem písať na sklo ak by to malo pomôcť aj druhým.
Vyberáš si novú zbraň a rozhoduje sa medzi rôznymi kalibrami. To asi skoro každý keď začína a sám viem ze je to ťažká a zložitá voľba. Treba zosúladiť viacero faktorov. Ako je muskulatúra strelca, na čo sa bude zbraň prioritne používať, čo od zbrani očakávaš v akom teréne poluješ aky si strelec atď atď. V tvojom prípade berieš do úvahy 9,3x62 a 30-06. No ak si to rozoberieme na drobné tieto ráže sú si v niečom veľmi podobné ale aj odlišné. Asi nenájdeš muničku ktorá by tieto kalibre nemala vo svojom portfóliu, ale v rozmanitosti a výbere stále bude prevyšovať 30-06 nad 9,3 . Tak isto neverím že vývoj striel v 9,2x62 niekedy prevýši 30-06 a to ani v európskych muničkách nie to v USA. Ak poznáte muničku ktorá to má opačne môžete napísať. V 30-06 je široká škála dostupných striel od 110gr do 250 grainov - ide o mimoriadne flexibilný náboj, ktorý sa úspešne používa na lov takmer všetkých druhov zveri, poluje sa s nim nielen u nás ale aj vo svete. V mojom revíri ja uprednostňujem guľky 180 gr na univerzálny lov zveri v mojich podmienkach, v tejto váhe sa naplno dá využiť potenciál 30-06. Aj ked na poliach a rovinach, kde sa dajú očakávať výstrely na veľké vzdialenosti, môže byť lepšou voľbou strela o váhe 165 grainov. Čo vidím ja ako hlavnú nevýhodu 30-06 je jej spätný ráz! Pri ľahkej zbrani a pri ťažších strelách pre neskúseného strelca 30-06 je na hranici zvladnutia. Keď sa pozrieme na 9,3 sa dá toto všetko aplikovať rovnako. Do 9,3-62 máš na výber od 155gr do 286gr čo je ozaj dobre a nieje zver na ktorú by sa s tým u nás nedalo strieľať oale len do 300m! a tu je hlavný rozdiel medzi nimi. S 30-06 sa nemusim obmedzovať ani na vystrel na 600m. Pre bežného strelca ale výber medzi 30 a 9,3 je skôr o vnútorných sympatiach a len v malej mierke nájde rozdiely a vyhradny medzi nimi. Čo je ale najdôležitejší faktor ? Dobrí výber streliva! v podstate to robí tu špinavú pracu . Nikdy sa nedajte oklamať odborníkom ktorí tvrdia ze je jedno s akým strelivom strieľate a na čo. Nieje to pravda. Ak opomenieme a nebudeme brat do úvahy devastáciu diviny co v dnešnej dobe tiež nieje zanedbateľné ale berieme len smrtiaci účinok. Potom je jedno aká je to strela ak na 100% zasiahne CNS, ale akonáhle sa ten zásah nepodarí na 100% práve v takýchto prípadoch ťa môže dobré strelivo podržať a zabezpečí úspech. Každý poľovník vie ako ľahko sa to môže stať. U teba sa jedná o kúpu zbrane ak som to pochopil Tikka T3 tá má v 3006 twist 11 v 9,3x62 14 no ani jedno nieje nič moc hlavne keď nás EU tlači na monolitické strelivo vidim v nich nedostatky. Vhodnu ráž si treba správne zvoliť k správnej zbrani. Je to trochu aj veda lebo aj tu rozhoduje aj dĺžka berelu, aj jeho twist. Si pevné rozhodnutý pre tikku?