dnes je piatok,  3. apríl 2026,  meniny má Richard,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:22,  dnes západ slnka: 19:16
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

.30-06 sprg. vs 9,3x62 - diskusia

autor: kjuby
pridané: 2.6.2022 9:32
zobrazení: 6 336
hlasov: 2
Dobrý deň prajem, priatelia poľovníci.rnrnObraciam sa na Vás s prosbou o radu. Podobné témy tu nejaké sú, no táto konkrétna nie. Pred nedávnom som absolvoval skúšky z poľovníctva a chcel by som si zaobstarať prvú opakovaciu guľovnicu. Poľujem v revíri s výskytom ako "hrubého" lesa, tak aj pasienkov a otvorených plôch, teda prichádza pre mňa do úvahy ako streľba na väčšie vzdialenosti, tak aj streľba v náročnejšom hustom teréne. Do môjho užšieho výberu sa dostali kalibre .30-06 springfield a 9,3x62. Kaliber pod 7,62 mm by som nechcel. Osobne ma to viac ťahá k pomalším kalibrom a ťažším strelám (9,3x62) z dôvodu ich výborného zastavovacieho efektu a šetrnosti ku zverine. Zároveň si uvedomujem výhody dobrej balistiky pri kalibri .30-06 sprg. pri streľbe na väčšiu vzdialenosť, t.j. 200+ m. Pri kalibri .30-06 sprg. ma odrádza, vo všeobecnosti povedané, väčšie poškodenie a "podlievanie" pri streľbe na menšiu vzdialenosť, cca do 100 metrov, čo je samozrejme možné zlepšiť voľbou vhodného streliva. Viem, že mnou popisované požiadavky, výborná balistika a šetrnosť zároveň nejde na 100 % skĺbiť, pretože vychádzajú zo samotných špecifík daných kalibrov, no skúste mi prosím poradiť, ktorý kaliber z týchto dvoch pri výbere svojej prvej guľovnice by ste volili Vy, keby ste poľovali v revíri les/lúka 60/40. Ďakujem Vám za rady.

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

MMasska
Kluby teraz ku tebe. Videl som že si mi písal aj súkromné s tvojim dovolením budem písať na sklo ak by to malo pomôcť aj druhým. Vyberáš si novú zbraň a rozhoduje sa medzi rôznymi kalibrami. To asi skoro každý keď začína a sám viem ze je to ťažká a zložitá voľba. Treba zosúladiť viacero faktorov. Ako je muskulatúra strelca, na čo sa bude zbraň prioritne používať, čo od zbrani očakávaš v akom teréne poluješ aky si strelec atď atď. V tvojom prípade berieš do úvahy 9,3x62 a 30-06. No ak si to rozoberieme na drobné tieto ráže sú si v niečom veľmi podobné ale aj odlišné. Asi nenájdeš muničku ktorá by tieto kalibre nemala vo svojom portfóliu, ale v rozmanitosti a výbere stále bude prevyšovať 30-06 nad 9,3 . Tak isto neverím že vývoj striel v 9,2x62 niekedy prevýši 30-06 a to ani v európskych muničkách nie to v USA. Ak poznáte muničku ktorá to má opačne môžete napísať. V 30-06 je široká škála dostupných striel od 110gr do 250 grainov - ide o mimoriadne flexibilný náboj, ktorý sa úspešne používa na lov takmer všetkých druhov zveri, poluje sa s nim nielen u nás ale aj vo svete. V mojom revíri ja uprednostňujem guľky 180 gr na univerzálny lov zveri v mojich podmienkach, v tejto váhe sa naplno dá využiť potenciál 30-06. Aj ked na poliach a rovinach, kde sa dajú očakávať výstrely na veľké vzdialenosti, môže byť lepšou voľbou strela o váhe 165 grainov. Čo vidím ja ako hlavnú nevýhodu 30-06 je jej spätný ráz! Pri ľahkej zbrani a pri ťažších strelách pre neskúseného strelca 30-06 je na hranici zvladnutia. Keď sa pozrieme na 9,3 sa dá toto všetko aplikovať rovnako. Do 9,3-62 máš na výber od 155gr do 286gr čo je ozaj dobre a nieje zver na ktorú by sa s tým u nás nedalo strieľať oale len do 300m! a tu je hlavný rozdiel medzi nimi. S 30-06 sa nemusim obmedzovať ani na vystrel na 600m. Pre bežného strelca ale výber medzi 30 a 9,3 je skôr o vnútorných sympatiach a len v malej mierke nájde rozdiely a vyhradny medzi nimi. Čo je ale najdôležitejší faktor ? Dobrí výber streliva! v podstate to robí tu špinavú pracu . Nikdy sa nedajte oklamať odborníkom ktorí tvrdia ze je jedno s akým strelivom strieľate a na čo. Nieje to pravda. Ak opomenieme a nebudeme brat do úvahy devastáciu diviny co v dnešnej dobe tiež nieje zanedbateľné ale berieme len smrtiaci účinok. Potom je jedno aká je to strela ak na 100% zasiahne CNS, ale akonáhle sa ten zásah nepodarí na 100% práve v takýchto prípadoch ťa môže dobré strelivo podržať a zabezpečí úspech. Každý poľovník vie ako ľahko sa to môže stať. U teba sa jedná o kúpu zbrane ak som to pochopil Tikka T3 tá má v 3006 twist 11 v 9,3x62 14 no ani jedno nieje nič moc hlavne keď nás EU tlači na monolitické strelivo vidim v nich nedostatky. Vhodnu ráž si treba správne zvoliť k správnej zbrani. Je to trochu aj veda lebo aj tu rozhoduje aj dĺžka berelu, aj jeho twist. Si pevné rozhodnutý pre tikku?
reagovať dať hlas

zoradiť
kjuby
Martin270 ďakujem za príspevok. .30-06 springfield vidím ako univerzálnu voľbu. Do 9,3x62 je drahšie strelivo. Zvažujem aj 8x57 JS.
Martin270
Dobrý den.Mel jsem obě dvě zmiňované ráže.Obe dvě ráže jsou velice dobre.Obe dvě ráže jsou přesne, výkonné.Vse záleží na střelivu a na střelci...mezi rozdíly jsem zaznamenal malinko větší zpětný ráz u 9,3mm,ale na druhou stranu byla o hodně šetrnější jak u srnčího tak u černé...Jen prostřelila, udělala tunel bez jakýchkoliv podlitin.Vyhoda u 9,3mm byl vždy jasné slyšitelný úhoz kule do zvěře...Na druhou stranu když jsem dal do 30 06 střelu 14,3g tak jsem si z ní udělal vlastně takovou 9,3mm :-).Z me dlouholeté praxe můžu za sebe říct že do 80m jsou všechny ráže podobné...ráže se ukáže co umí na 100m+...proto jsem vnadiste posunul na tuto hranici a je vše tak jak má být.A stačila mi 7x57R se vší spokojenosti a samozdrejme jsem vždy vlastnil a na dále používám 270win střelivo Geco TM...Tohle vše můj názor.
kjuby
Dobrý deň, páni. Ozývam sa po dlhšej dobe, ale povinnosti mi to nedovolili. V prvom rade sa chcem poďakovať adminovi MMaska za vysoko náučnú odpoveď. Som relatívne ramenatej postavy, výšky 184 cm, preto dúfam, že si na spätný ráz zvyknem a nebude mi časom prekážať. Som rozhodnutý pre Tikku T3x Hunter, pretože potrebujem guľovnicu so záverom na ľavú stranu a Tikka pre mňa predstavuje túto možnosť, ktorá je aj finančne nenáročná v porovnaní s inými značkami. Do ďalšieho výberu sa mi dostal aj kaliber 8x57 JS. Osobne to však zatiaľ vidím na .30-06 springfield s 11,7 a 13 g strelami. Niekedy možno vyskúšam aj 14,3 g sako hammerhead, najmä na spoločné poľovačky. 9,3x62 bude možno moja "druhá guľovnica" v budúcnosti. Pri 8x57 JS vidím určité "skĺbenie" väčšej šetrnosti zo strany 9,3x62 a možno lepšej balistiky zo strany .30-06, no určite sa 8x57 springfieldu balistikou rovnať nemôže. 8x57 JS má v globále "príjemnejší" spätný ráz. MMaska, vedeli by ste mi niečo povedať aj ku 8x57 JS ? Je vidieť, že sa vyznáte. Xwolf - ďakujem Vám za príspevok. S .30-06 to cítim podobne. Poľujem v revíri les/lúka 65/35 a strelu pod 7,62 mm by som nechcel. Je to trochu vec osobnej preferencie.
xwolf
Na margo 9,3x62 a dĺžka stúpania vývrtu verzus monolitické/bezolovnaté strely - Hornady ponúkalo 250gr. (16,2g) GMX, nedávno to nahradili 250gr. (16,2g) strelou ECX, Nosler ponúka 250gr. (16,2g) E-Tip, Federal ponúkal dokonca 286gr. (18,5g) TSX ako náboj na ťažkú zver, takisto Barnes mal niekoľko laborácii pre 9,3x62.... Všetko náboje pre európsky trh, pre zbrane s twistom, aký je v Európe normovaný a s akým výrobcovia zbraní produkujú svoje kvéry.. Springfielda som mal jedenásť rokov, fungoval výborne - vtedy to bola Tikka M695 s 11" twistom. Vyskúšal som kvantum striel, okrem iných aj medené Barnesy 150,165 a 180gr. - všetky fungovali ako mali. Samozrejme, najpohodlnejšia streľba bola so 150gr. strelou. Skúšal som aj klasické strely, ale twist 11 palcov ma proste v tej dobe neobmedzoval - vtedajší Hornady Interlock 190gr. a Sierra SBT 200gr, boli moje strely pre dlhšie vzdialenosti. Na dnešné dlhé štíhle a ťažké strely okolo 230-250gr. ten 30-06 proste nemá dostatočný objem hilzne, aby tomu udelil solídnu rýchlosť. Takže ak by sa nádejný majiteľ držal stredne ťažkých klasických striel a skôr ľahších monolitov, ktoré sú dnes v 30" kalibri na trhu, tak mu Tikka s 11" twistom na prekážku nebude. K tej 9,3x62mm, čas plynie a tiež ju už mám tuším jedenásť, alebo dvanásť rokov, popri iných kalibroch. Takisto mi slúži výborne a tiež som v nej vyskúšal rôzne strely. So štandardným stúpaním 14,2" fungovali klasické, aj monolitické bez problémov. Môj subjektívny názor je, že z hľadiska komfortu a poťažmo s tým aj presnosti streľby (vnímanie spätného rázu) prakticky nemá zmysel používať ťažké strely od 17 gramov a ťažšie. Iste majú svojich zástancov, ktorí na ne budú prisahať, ale na európskej zveri bohate postačia aj 15-16g a ľahšie strely. O monolitoch ani nehovoriac, dnes je na trhu výber od 10 gramov a vyššie. Spätný ráz a využiteľná balistika na lov sú oproti 18,5g klasike neporovnateľne pohodlnejšie a praktickejšie.... Ohľadom doporučenia pri výbere zbrane - ja som vtedy pred desiatkami rokov ako prvú guľovnicu chcel 7x64mm. Keď mi po viac ako polroku nevedeli dodať vysnívaný Steyr, tak som v miestnom obchodíku kúpil Tikku v 30-06 Sprg. Nikdy som to neoľutoval. :-)
MMasska
Kluby teraz ku tebe. Videl som že si mi písal aj súkromné s tvojim dovolením budem písať na sklo ak by to malo pomôcť aj druhým. Vyberáš si novú zbraň a rozhoduje sa medzi rôznymi kalibrami. To asi skoro každý keď začína a sám viem ze je to ťažká a zložitá voľba. Treba zosúladiť viacero faktorov. Ako je muskulatúra strelca, na čo sa bude zbraň prioritne používať, čo od zbrani očakávaš v akom teréne poluješ aky si strelec atď atď. V tvojom prípade berieš do úvahy 9,3x62 a 30-06. No ak si to rozoberieme na drobné tieto ráže sú si v niečom veľmi podobné ale aj odlišné. Asi nenájdeš muničku ktorá by tieto kalibre nemala vo svojom portfóliu, ale v rozmanitosti a výbere stále bude prevyšovať 30-06 nad 9,3 . Tak isto neverím že vývoj striel v 9,2x62 niekedy prevýši 30-06 a to ani v európskych muničkách nie to v USA. Ak poznáte muničku ktorá to má opačne môžete napísať. V 30-06 je široká škála dostupných striel od 110gr do 250 grainov - ide o mimoriadne flexibilný náboj, ktorý sa úspešne používa na lov takmer všetkých druhov zveri, poluje sa s nim nielen u nás ale aj vo svete. V mojom revíri ja uprednostňujem guľky 180 gr na univerzálny lov zveri v mojich podmienkach, v tejto váhe sa naplno dá využiť potenciál 30-06. Aj ked na poliach a rovinach, kde sa dajú očakávať výstrely na veľké vzdialenosti, môže byť lepšou voľbou strela o váhe 165 grainov. Čo vidím ja ako hlavnú nevýhodu 30-06 je jej spätný ráz! Pri ľahkej zbrani a pri ťažších strelách pre neskúseného strelca 30-06 je na hranici zvladnutia. Keď sa pozrieme na 9,3 sa dá toto všetko aplikovať rovnako. Do 9,3-62 máš na výber od 155gr do 286gr čo je ozaj dobre a nieje zver na ktorú by sa s tým u nás nedalo strieľať oale len do 300m! a tu je hlavný rozdiel medzi nimi. S 30-06 sa nemusim obmedzovať ani na vystrel na 600m. Pre bežného strelca ale výber medzi 30 a 9,3 je skôr o vnútorných sympatiach a len v malej mierke nájde rozdiely a vyhradny medzi nimi. Čo je ale najdôležitejší faktor ? Dobrí výber streliva! v podstate to robí tu špinavú pracu . Nikdy sa nedajte oklamať odborníkom ktorí tvrdia ze je jedno s akým strelivom strieľate a na čo. Nieje to pravda. Ak opomenieme a nebudeme brat do úvahy devastáciu diviny co v dnešnej dobe tiež nieje zanedbateľné ale berieme len smrtiaci účinok. Potom je jedno aká je to strela ak na 100% zasiahne CNS, ale akonáhle sa ten zásah nepodarí na 100% práve v takýchto prípadoch ťa môže dobré strelivo podržať a zabezpečí úspech. Každý poľovník vie ako ľahko sa to môže stať. U teba sa jedná o kúpu zbrane ak som to pochopil Tikka T3 tá má v 3006 twist 11 v 9,3x62 14 no ani jedno nieje nič moc hlavne keď nás EU tlači na monolitické strelivo vidim v nich nedostatky. Vhodnu ráž si treba správne zvoliť k správnej zbrani. Je to trochu aj veda lebo aj tu rozhoduje aj dĺžka berelu, aj jeho twist. Si pevné rozhodnutý pre tikku?
MMasska
Reakcia na príspevok od pepies, 2.6.2022 o 14:15
Pepe v prvom rade ďakujem že si ma doporučil ako odborníka ale nieje pravda že s tebou vo všetkom nesúhlasím. Áno nájdu sa aj veci v ktorých sa spolu nezhodneme ale v princípe nám stále ide o rovnakú vec. Otázka znie načo ti je 9,3 keď nevyužijem jej pravý potenciál a pereš do nej 10gr? Ty si dávaš robiť strelivo MJG a ja sa na monolit dívam cez palce, mam na to svoje dôvody. Presne ako píšeš všetko sa lame na twist-e v 9,3 máš 1:14 skúsil si tam dať monolit o váhe 250g - 16,2gr ako ti to utiahne? a pritom accubond o váhe 250g bude fungovať geniálne. Tu nejde ani tak o rýchlosť strely ako o jej dĺžku a ťažisko ale to som už zabrdol do úplne inej problematiky. Idem odpovedať na otázku pre zakladala diskusie.
xwolf
Čo je to zase za mýtus, že "samozrejme, poškodenie diviny bude väčšie" ?! Myslel som si, že táto latina patrí k poslednému pohonu a nie k normálnej debate o výbere kalibru. Alebo ešte stále ľudia prisudzujú vlastnosti jednotlivým kalibrom podľa toho, ako v nich fungovalo predpotopné strelivo pred päťdesiatimi rokmi?
surki
Dobrý deň. Obidva sú výborné kalibre. Ak chceš strieľať nad 200m určite 30-06 samozrejme poškodenie diviny bude väčšie. Som stará škola a mal som rôzne kalibre. Posledný 9,3x62 s ním dolovím. Je to úžasný kaliber do 200m, strelivo klasika, norma,RWS,geco.
pepies
Reakcia na príspevok od kjuby, 2.6.2022 o 14:07
Tikka v 9.3x62 asi by som šiel do Sako v. 30 kalibroch ju limituje 11" Twist takže ti nemusí ustabilizovat ťažšie strely. Monolit ov je viac druhov a každý funguje na rôznych princípoch. Napíš tu Mmasska Karol sa vyzná aj keď co sa týka 9.3x62 mam odlišné názory na niektoré strely. A to polujem aktívne a niekoľko desiatok kusov ročne. Ale zas je to na každého sympatii...
kjuby
Zbraň chcem Tikka T3x Hunter. 10 g strely v takto silnom kalibri nepodlievaju, nefragmentuju sa ?
pepies
Hlavne si neuviedol rozpočet na zbraň. Ťažko porovnávať dva skoro totožné kalibre za mňa určite 9.3x62 kvôli výberu streliva 10-21gram a pre mňa prijemnejsieho spätného rázu. Osobne v 9.3x62 strieľam 10 gram monolit MJG od lutz möller a do 250 m neriešim balistiku a do 9,3x74R používam strelu od Hornady 18,5gr Interlock SP RP ale zas to mam vyslovene na spoločne poľovačky v gulovej kozlici.

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.