Brhlik 10.4.2021 o 21:07
Dám moje osobné skúsenosti. Robil som roky služobnú kynológiu, kde bol pri stopovaní povolený postroj alebo obojok. Hovorím o služobnej a nie o športovej kynológii, takže stopy som robil v každom teréne t.j. i v lese a v hustých porastoch. Pracoval som aj s obojkom aj s postrojom. Ospravedlňujem sa, ale keď opisujem nepoľovnícku kynológiu budem používať výrazy tam zaužívané (napr. stopovacie vodítko a nie farbiarsky remeň a pod.) Pre psovoda je veľký rozdiel v štýle a spôsobe práce so stopovacím vodítkom ak je pes na obojku a ak je v postroji. Pokiaľ je psovod naučený na jedno, s druhým sa mu bude robiť horšie. Taktiež psom (aj keď nie každému) môže zmena robiť z počiatku problém. Jedno aj druhé má svoje výhody aj nevýhody. Nedá sa povedať, že pes lepšie stopuje s obojkom alebo s postrojom . Nie je mi známy žiaden prípad zdravotných ťažkostí psa pri používaní obojka alebo postroja. Dôležité je aby obojok alebo postroj bol psovi pohodlný a sedel mu. Pri prechode húštinami sa pes skôr zachytí vodidlom ako postrojom .
Výhody a nevýhody ako som ich vnímal ja. Určite to tak nevidia všetci . Obojok výhody: skladnejší, ľahšie a rýchlejšie sa nasadzuje a sníma, som vždy pripravený stopovať, pretože keď idem so psom von, tak má obojok. Práca s vodítkom je ľahšia. Obojok nevýhody: vodítko sa viac špiní, niektorým psom je nepríjemné keď im to pri napnutí vodidla trie medzi zadnými stehnami, stane sa, aj že si pes obmotá vodítko okolo nôh. Postroj výhody: pri správnej práci s vodítkom neobmedzuje psa. Postroj nevýhody: nasadiť a dať ho dole trvá dlhšie ako pri obojku, môže sa stať, že ho potrebujem a nemám ho pri sebe.
V poľovníckej kynológii je kožený farbiarsky remeň a obojok tradícia. Ale postupne nahrádza kožu syntetický materiál. Pre mňa je tá koža oveľa krajšia a príjemnejšia no pravda je, že dobrý syntetický materiál je oveľa praktickejší. Nemá zmysel bojovať proti novinkám. Všetko overí čas ...
Ja som skončil tak, že som pracoval výlučne s postrojom ale nedovolím si tvrdiť že je to pre každého lepšie. Len mne to tak viac sedelo.