MMasska 24.2.2021 o 11:10
Reakcia na príspevok od Libcso, 24.2.2021 o 8:07
Veľmi dôležitú funkciu ! Paralaxa je v podstate optická chyba puškohľadu, ktorá vznikne keď cieľ a tvoje oko nie je v jednej ohniskovej rovine voči puškohľadu. Skúsený strelci ktorí majú svoju zbraň takpovediac v ruke to vedia eliminovať ale ... Chyba vzniká tak, že keď priložíš oko k puškohľadu nesprávne bud vľavo ,vpravo či hore, dole od stredu, mieriš v podstate na niečo čo tam nie je položíš zámerný kríž presne na stred cieľa, ale v skutočnosti puška vystrelí niekam inam. Väčšina výrobcov puškohladov ktoré nemajú nastaviteľnú paralexu ju majú na pevno nastavenú na 100m . Potom keď máš zver vzdialenú na 50m alebo na 150 a viac tak sa tá chyba paralexi prejavi. Puškohĺad ktorí ma nastaviteľnú paralexu jednoducho točíš kolieskom korekcie tak dlho, až kým nemáš presne zaostrené na cieľ a tým si ho poriadne zamieriš a dokonca si vieš aj určiť jeho vzdialenosť. Tým je chyba paralaxy odstránená a ty môžeš spoľahlivo strieľať. Ja viem nechcem krivdiť poľovníkom ale vacsina ma take strelecké dovednosti že v plyv paralexi je menšia chyba ako ich ruky, dýchanie, stres, poľovnícka horúčka, spúštanie, presnosť pušky a ich kvalitne strelivo :) česť výnimkám.