zubna ambulancia klinika
dnes je pondelok,  25. august 2025,  meniny má Ludovít,  spln: 7. september 2025,  dnes východ slnka: 04:58,  dnes západ slnka: 18:37
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

6,5x57R vs .30-06 sprg. - diskusia

autor: off hunter2010
pridané: 2.5.2019 18:27
Pozdravujem! Nakoľko mám možnosť kúpiť jednoranovú guľovnicu, po ktorej už dlho túžim, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Momentálne vlastním cz 557 v .30-06 sprg., ktorá by po kúpe Sabatti SKL 98 musela ísť z domu. Mám trošku obavy z kalibru 6,5x57R nakoľko lovím jeleniu a diviačiu zver. Zaujímalo by ma, aké máte skúsenosti pri love s týmto kalibrom na spomínané druhy zveri. Pri sprg. som bol totiž zvykutý na minimálne odbiehanie po zásahu, väčšina kusov ostávala v ohni. Lovím v lesnom revíry do vzdialenosti maximálne 200 m. Ďakujem!
počet zobrazení: 8 941
počet hlasov: 1
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

správca MMasska, 6.5.2019 o 23:39

Tak pridám aj ja svoj názor. Každý kto ma pozná vie že prezentujeme len svoje poznatky s praxe a nie to čo som sa dočítala niekde na web stránke. Čo sa týka jednoranovej zlamovačky tak za mňa ÁNO, prečo: myslím si že zlamovacia zbraň je typická poľovnícka zbraň a či jednoranová. Môj názor je že dobrému strelcovi jedna rana stačí. Čo sa tyka 6,5x57 je to na zamyslenie.Ano určite táto ráž postačuje k lovu skôr to je o dobrej voľbe streliva ale ... prečo píšem ale vieš nie stále sa podarí dokonalí výstrel. Hlavne ak to chceš používať ako jednu voľbu zbrane, Môže nastať problém ak chodíš aj na spoločné poľovačky alebo aj pri pochôdzke sa ti môže stať že stretneš svojho životného jeleňa a kým ho stihneš posúdiť a zamieril trvá dajaký čas. Prirátaj si k tomu aj vzrušenie s medailovej trofeje a pri výstrele sa ti zver pohne...?! Čo potom? Tam by sa ti prebytok energie aku ma napr 3006 zišiel ako sol a tu nastáva moment kedy si povieš prečo? Napíšem ti prečo by som ja nevolil tento kaliber, lebo mňa osobne by 6,5x57 skôr obmedzovala pri love ako pomáhala. Ja proste nechcem riešiť či ten môj životný jeleň, kanec, srnec stojí, alebo kráča na 20m alebo na 300m a viac. Chcem sa len sústrediť aby moja guľka bola natoľko účinná aby ho skolila rýchlo a čisto bez utrpenia , veď práve o to by nám poľovníkom malo predovšetkým ísť. Preto si dobre rozmysli aku zbraň a na čo si kúpiš, nie stále by mala rozhodovať len dobrá cena!

dať hlas príspevku | počet hlasov: 22

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 1-40 z 53 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off rys2, 5.2.2021 o 16:49

Chlapi moji, oba nabojceky uz maju co-to za sebou a su nadherne, len s nimi treba vediet "robit", to je cely kumst. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off hunter2, 4.2.2021 o 9:27

Viac ako 20 rokov som používal kaliber 7x64. No pred dvoma rokmi som kúpil gulobrok 6,5x57 sauer&sohn.Používam strelivo rws a ešte sa mi nestalo aby som dohľadával a to mám uloveneho aj jeleňa na cca 180 metrov.Pri použití kvalitného streliva je to perfektná zbraň.