Priateľ poľovník, na srnčiu napr. kdesi na dolniakoch skutočne netreba 4000J na ústí.... Ale ako si prišiel k tomu číslu? Čo tie tisíce našich poľovníkov, ktorý poľujú so 7x64, 30-06, 8x57, 8x60, 8x64? Ja by som povedal, že sú to kalibre primerané a adekvátne našej zveri. Zrejme len náhodou majú všetky úsťovú energiu okolo tých 4000J. Čo s nimi? Nič. Majú to tí poľovníci dobre, pretože zdravý rozum káže použiť kaliber úmerný lovenej zveri. Ja abnormálne kalibre nepoznám, len nevhodných užívateľov. Napríklad dotrepať sa na jeleňa s 222 Rem., alebo na spoločnej vytiahnuť guľobrok s 5,6x52R, to sú tie abnormality - aj keď predpis vraví niečo iné. Nepriateľom zveri je ten, kto si nie je schopný zvoliť vhodný nástroj, v tomto prípade primeraný kaliber. Termovízna kamera, alebo nočný pozorovák sú dobré na to, že keď niekto vypliešťa oči v puškohľade na tú čiernu guľu a snáď si aj láme hlavu nad tým, že či je to lanštiak, bachyňa alebo naslopaný Dežo, ktorý si skracuje cestu domov cez kukuricu, tak takýto prístroj je skoro na nezaplatenie.... Chránič zvuku, to bude zrejme nejaký novodobý pekelný výmysel, s tým veru zatiaľ nemám vlastnú skúsenosť :-))) Pokiaľ ide o veľacteného Kálmána z Levíc, tak treba povedať, že v tej dobe stál Mauser 98 približne štvrtinu až desatinu ceny kvalitnej anglickej pušky v kalibri primeranom najväčšej africkej zveri. V ulovení nespočetných kusov slonov kalibrom 7x57 nevidím žiadnu cnosť, iba z núdze cnosť. Nič viac. Aj legendárny W.D.M. Bell zistil až po prvej svetovej, že taký 318 Westley Richards so 16,2g strelou je podstatne vhodnejšia voľba ako 7x57 s 11,2g celoplášťom. Akoby zázrakom ustali aj jeho problémy s padaním predtým "netrafenej" zveri. Bohvie koľko títo vtedajší lovci dokriplili slonov so 7x57, nechcem si to radšej predstaviť..... My by sme naopak mali od radosti vyskakovať dva metre do výšky a byť vďační, že žijeme chvalabohu v dobe, keď si na ľavé plece môže zavesiť prakticky čokoľvek (vhodné).