I já přispěji svými zkušenostmi do diskuze.
Když jsem začal s myslivostí a pořídil si psy, tak jsem na naháňky a dosledy používal sokolnické rolničky na orly. V průběhu let jsem rolničk vyměnil za zvonečky italského výrobce. Hlavní důvod byl ten, že když psi proběhli blatem nebo sněhem, tak se do štěrbiny rolničky dostaly nečistoty a zvuk se utišil nebo ustal úplně. U zvonečků se tohle nestává. Protože jsou dostatečně otevřené a srdce zvonečku nečistoty vyklepe. Rolničku i zvonky jsem vždycky přišil na reflekní obojek, který si v případě zachycení pes dokázal sám stáhnout přes hlavu.
Pokud se člověk naučí pořádně poslouchat tak je schopný určit celkem přesně polohu psa a jeho rychlost. Z mé zkušenosti mohu říct, že na kovový zvuk při naháňkách reagují obzváště lišky, které nezůstanou zapíchlé v leči a ikdyž na ně pes přímo nenarazí, tak leč opouští.
Při nošení rolniček nebo zvonků jsem nikdy nepozoroval nervozitu psů.
Ač je jasné, že citlivost psího sluchu je značná, tak záleží především na frekvenci danného zvuku.
Tudíž výstřel ze zbraně, např. při dostřelné ráně je daleko horší pro psí sluch než nějaké cinkání zvonku.
Samozřejmě je nutné psa na zvuk zvonku zvyknout. Málokterý pejsek bude fungovat, když mu to nasadíte a není na to zvyklý.
Čerpám pouze ze svých osobních zkušeností a zkuěností kamarádů, kteří také zdárně fungují s rolničkami nebo zvonky.