MMasska 5.11.2019 o 18:46
Anton to je svätá pravda aj keď vieš strieľať!? Ale ako stále tvrdím nieje dôležité jeden krát sa trafiť na 400m ale dokázať to každou ranou
zopakovať. Treba si to natrénovať na strelnici, na tu vzdialenosť trafiť balón zavesený na šnúrke každým výstrelom a až potom ísť poľovať na väčšie vzdialenosti . Vieš keď niekto strieľa na 400m na strelnici a potom pôjde polovat napr. na kamzíka tak určite nepôjde s 7x57 a vieš prečo? Skúšal si s týmto kaliabrom strieľať na strelnici na 400m!? Na 400m tá 7x57 má na prd balistiku a už len cca 450m/s rýchlosť a to už musíš zvažovať aku strelu použiť aby to fungovalo . Môžeš mi kludne veriť viem o čom hovorím, skúšal som to neraz až na hranicu 1km. Keď sa vrátim k téme s čím na kamzíka, za prvé: treba si zvoliť optimálnu ráž s lepšou balistikou a k nej prispôsobiť strelivo aby fungovalo aj v dopadových rýchlostiach. Za druhé mať poriadnu optiku , treba si to odskúšať a poriadne natrénovať lebo streľba do 200m to ešte áno ale streľba na 400m a viac to už by nemalo byť o šťastí že vystrelím a hádam to niekde padne. Rozprával som sa s jedným s tejto stránky a ten mi sám povedal bol na kamzíka a prvá rana sa nepodarilá a kamzík odobehol a sprievodca mu vravel aby strieľal ale on sám usúdil že to už je dosť veľká vzdialenosť aby zodpovedne vystrelil a poviem vám mal veľmi slušnú výbavu 30R blaser a swara aj s balistickou vežou a verte že sa jedná o dobrého strelca . Rozhodol sa že strieľať nebude aj za cenu že tu trofej nezíska a za také rozhodnutie si ho ešte viac vážim. Už som pár strelcov učil strieľať a na 200m to boli excelentný strelci ale keď sme sa dostali na streľbu na 500m a viac začali robiť chyby. Je to normálne na väčšie vzdialenosti sa už do úvahy berie viac faktorov ako len vzdialenosť cieľa ale, aj to sa dá naučiť a natrénovať. Vážim si každého ktorí svoje železo derú aj na strelnici a nehanbia sa prísť si po radu alebo na kurz streľby. Škoda že taký strelci sa nezapoja do tejto diskusie oni sú presne tý ktorí by nemali problém streliť kamzíka aj na vami spomínaných 400m s 7x57 ale viem že nikdy by si túto zbraň na takýto lov nezobrali a to presne s týchto dôvodou. Želám všetkým poľovníkom len presnú mušku a nespoliehajte sa na šťastie trénujete a nebojte sa pýtať odborníkov o radu. S pozdravom LZ