Belson 27.1.2016 o 7:50
Trocha poopravím kolegu melechova, zjavne mal na mysli zväčšenú uzamykaciu vôľu (o záverovej vôli sa hovorí pri zlamovacích zbraniach) a tá je podľa normy max. do 0,1mm, nie 0,15mm. Táto tolerancia sa kvalifikovane testuje jednoúčelovo vyrobenými mierkami (kalibrami), ktoré si puškár môže zadovážiť s komorovými výstružníkmi. Prvá je typu GO, na ktorú zbraň musí zavrieť. Druhá je NOGO, na ktorú sa kľuka záveru môže otočiť max. do cca polovice (radšej len do tretiny) dráhy. V žiadnom prípade sa nesmie dať zavrieť, lebo uzamykacia vôľa by už bola nadmerná a mohlo by v takom prípade ísť o zbraň nebezpečnú. Guľových kalibrov je taká škála, že prakticky sa nedá mať v dielni takéto mierky ku všetkým. V podobnom prípade to robím tak, že som na ten účel obetoval špárové mierky 0,05mm a 0,1mm, z ktorých som si nastrihal kúsky s vhodným rozmerom, ktoré "prilepím" na dno náboja jemne naneseným olejovým filmom (obdoba melechovových terčových záslepiek). Odskúšam zatváranie a viem na čom som..... Skúšky tohto druhu a najmä vyvodzovanie záverov z nich patria do kompetencie odborne zodpovednej osoby a tento uvedený popis v žiadnom prípade nemá slúžiť ako návod na akúkoľvek činnosť na zbrani, či strelive.