jaromatejov 1.4.2015 o 18:44
staré zviky hovoria o pasovaní loveckým nožom,palica prišla asi až neskôr,keď sa na poľovačkách viac pil alkohol,aby bola sranda.pasovnie má byť dôstojné ,vážiť si strelca i ulovenú zver.pasovať sa má na výrade alebo ak doprevádzame strelca pri ulovenej zveri.pasovať má polovný hosp. alebo predseda,vedúci poľovačky.V našom PZ to robím ja PH.nasledovne.samozrejme strelec aj zver majú zálomky.Všetci prítomný si dajú dolu klobúky,iba posonavý a pasujúci nie.Pokľakne si na pravú nohu v ľavej drži zbraň ústim hore,/môže si ju petou pažby položiť na špičku boty.pravú ruku položi na ulovenú zver.Pasovacím nožom po ľavom ramene..Prvým úderom.v mene sveteho huberta Ťa týmto úderom slavnostne pasujem za lovca...zveri.Druhým úderom Ti v mene svojom i všetkých pritomných srdečne blahoželám k Tvojmu úspechu,zároven Ti pripominam ,že zver musíš chovať,chrániť a potom sa jej zákonným spôsobom zmocňovať.Tretím úderom Ťa chcem požiadať ,aby si zostal čestným človekom,statočným poľovníkom a dobrým ochrancom našej krásnej slovenskej prirody a krajiny.Srdečne blahoželám, LOVU ZDAR. Pasoval som v tejto sezone jedného významného chyrurga a bol veľmi prekvapený a dojatý,lebo na jeseň ulovil prvého jeleňa a spomienky na palicu nemal príjemné.Toto som našiel v 90tych rokoch v PaR.a od nástupu do funkcie PH sa u nás takto pasuje.A to robim už 22 rok. PH.