Príspevok presunutý z diskusie Vábničky na srnce (autor: pavelb).
chlapci, vraj srnec pri vábení nevyjde na voľné priestranstvo- nie je to celkom pravda, ak je ruja v plnom prúde, navábite ho s vábničkou z veľkej vzdialenosti aj cez ďatelinové 2OO m široké pole na 1O-20m k sebe ak ste dobre ukrytí+ ostatné bezpečnostné podmienky. V lese treba vábiť v blízkosti potoka a húštin, resp. v blízkosti iného zdroja vody.Podotýkam znovu- ruja musí bežať, alebo aspoň už začala! Raz ma skoro srnec prevrátil, tak bezhlavo bežal za hlasom píšťalky, inokedy srnec hľadal srnu ako kňučiaci opes- bolo to neuveriteľné. Podarilo sa mi odvábiť srnca od srny, ktorú mal istú a naháňal ju v kruhoch v poli. Inokedy, keď ruja končila alebo ešte nezačala, ani nereagoval. Netreba sa nechať odradiť. V iných zemepisných podmienkach ruja začína o pár dní skôr alebo neskôr ako o pár km ďalej, inak na nížine a inak v pohorí. Treba na to dbať. Na staršieho srnca sa mi osvedčilo aj vrieskanie srny- vyvolá to u neho žiarlivosť, ide za tým ako besný. Opäť zachovať všetky podmienky!!! Väčšinou na pískanie rujnej srny reagujú srnce I. a II. VT, na vrieskanie aj III. VT- nie je to 100% , ale mladšie srnce idú na vábničky lepšie.Aby ste srnca navábili, musel sa už stretnúť s pachom rujnej srny, inak vám nebude na píšťalku reagovať, aj keď ho vidíte, viete že ruja beží, pískate na neho, ale on nereaguje. Jednoducho nemusí byť chyba v pískaní alebo v naladení, len nemusel dostať ešte do nosa pach rujnej srny. Aj to som zažil.Ja osobne vždy začínam s hlasom rujnej srny, asi 2-3x zopakujem, čakám 10-15min, ak sa nič nedeje,skúsim vrieskanie srny, ak nič asi do 20min., idem na ďalšie stanovište asi 500-1000m ďalej.Toto sú moje vlastné skúsenosti, ktoré sa zhodujú s doporučeným postupom. Mne sa osvedčili. Nie som skúsený vábič, ale zážitky sú neopakovateľné a mnohokrát neuveriteľné. Určite to stojí za to vyskúšať!!! Táto téma bola už na diskusnej stránke lovuzdar rozoberaná - skúste si to vyhľadať, boli tam prezentované dobré rady