dnes je piatok,  3. apríl 2026,  meniny má Richard,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:22,  dnes západ slnka: 19:16
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem
Chyba! Skúste sa prihlásiť znova a skúste to ešte raz.

skratenie hlavne, pokial je to este ok - diskusia

autor: Fondo88
pridané: 13.10.2015 18:32
zobrazení: 5 001
hlasov: 0
mal som nehodu s nastelovacim laserom co sa vklada do predu hlavne lebo pri nastrelovani sa vystrelilo a on ostal v hlavni
hlaven je poskodena asi na 11 cm od predu ci by sa to dalo skratit a strielalo by to este presne nieje prasknuta len je poskodený vybrt a rozhadzuje to asi na 30cm

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

Durell
Nevidel som to, ale osobne by som nič neskracoval a vymenil hlaveň. Moje ruky oči hlava.... a život stoja za viac ako jedna hlaveň. Mohli vzniknúť mikrotrhlinky, ktoré sa neprejavia hned pri dalšej rane.
reagovať dať hlas

zoradiť
Durell
Gratulujem k novej flinte, čo nikdy nieje na škodu, ale hlaveň by asi vyšla lacnejšie. Mne by ten červík vždy hlodal.
Fondo88
hlaven som dal skratit a aj kupil dalsiu pusku takze pohoda a dakuem za rady a bolo potrebne skratenie len o 5 cm a striela to presne na 200m tak som spokojny ale druhý sauer už je doma
tomi626
Raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť... Daj fotku nech sa kochame
Durell
Presne na 300 m dokážu strielať aj kratšie hlavne, Prichádza o výkon na dlhšie rany ( 150 m ) a stane sa z toho tak trochu plameňomet, jednoducho nevyhorí všetok prach v hlavni. No ani to by nebola taká tragedia . V tom to konkretnom prípade je to hazard. Cyklické namáhanie a mikrotrhliny sa vôbec nemajú radi. Howk k tomuto som dohovoril.
borza222
kludne môžeš ist aj pod 50 cm pokiaľ nebudeš strieľať na 300 metrov.
lovec84
Pri skrátení hlavne o cca 5 cm by si sa dostal na dĺžku hlavne highlanda (51 cm), ale ak hovoríš že poškodených je asi 11cm predpokladám že tak hlboko si mal v hlavni ten laser, tak pri skrátení o 11 cm nielen že by to pravdepodobne neustabilizovalo strelu ale aj by ti rapídne klesla úsťová rýchlosť strely. Takže osobne by som si zobral dobre mienenú radu od Durell-a k srdcu a radšej kúpil novú hlaveň. Lebo sa môže stať že necháš peniaze u zbrojára a nakoniec zistíš že to nestrieľa presne a keby aj strielalo tak pred každým výstrelom budeš mať malú dušičku či ti to nerozbije pusu.
Durell
Rengen je OK. Ešte je otázka, kto to vlastne spôsobil. Ak tvoja osoba, šiel by som fraňovi kúpil novú hlaveň doma vymenil a pohoda. Ak je za nehodu zodpovedná iná osoba - nastrelovač, niečo také ako rengen od neho by ma nepresvedčilo. Uvedom si, že taká prekážka v hlavni je sviňa a pevnosť tej hlavne je na to aby zniesla takúto nehodu a neublížila neopatrnému strelcovi. Opakovanie by som neriskoval. Ak tých +/- 650 € stojí za riziko OK. Uvedom si, že ak by to bola nejaká lacná flintička už by si mal na konci hlavne banán a to by sa aj policii ťažšie vysvetlovalo. pri likvidácii hlavne.
Fondo88
zbran je sauer 202 30-06 a mal som to u puskara povedal ze je to v pohode ze ked sa to skrati bude ok bolo to aj na rengene alebo na com, skratenie by bolo 5 cm dlzka hlane bola 56 a dala by sa na 51 co sauer roby bezne ti tieto hlavne
dusab
Pri nastrelovani sa vystrelilo... :-) Nerozumiem uz tomu ako sa moze nieco take niekomu stat. Si mal nabite ci co? Ako vravi Durell, ja by som z toho s pokojnym svedomim uz nestrielal ani po skrateni hlavne.
Durell
Inak aká je to zbraň a kaliber?
dede
Fondo88 - mohol by si opísať spomínanú nehodu ?
Durell
Mimo tohto prípadu - ak to spraví puškár nieje to problém, ak to neskráti pod limit pre dlhú gulovú zbraň.
kuzmican
skrátenie hlavne je zásah do konštrukcie zbrane tým si len vyrobíš problém voči zákonu o zbraniach
Durell
Nevidel som to, ale osobne by som nič neskracoval a vymenil hlaveň. Moje ruky oči hlava.... a život stoja za viac ako jedna hlaveň. Mohli vzniknúť mikrotrhlinky, ktoré sa neprejavia hned pri dalšej rane.

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.