lovecccc - niečo podobné som zažil ja, keď som začínal s gulobrokom a zopár mojih koelgov, ktorí objavili už aj niečo viac ako SB a PPU sa ma pýtali, že na kieho boha ládujem do pohonu (do 50m normy), že veď nablízko dobre funguje aj SB alebo hocičo iné. 8no mal som so sebou všeličo (nikdy nevieš kedy za po polovačke začne hádka, že koho flinta je silnejšia, kedy sa začnú prestrelovať stromy alebo len tak "na flašu" na 100m) tak som nosil( a aj nosím kdejaké - norma, sako, rws, PPU, Barnaul,..všetko čo skriňa dá :) ) ale nabíjam len normu. Dôvod? asi som ejdniný, no stalo sa mi (asi 3x) že zápalka SB mala oneskorenú, sem tam aj niajkú reakciu. NAd koštrukciou strely nábojov SB, PPU a iné bežné poloplášte sa myslím netreba zamýšlať. Prípad - bol som pozvaný ako hosť na polovačku (viď foto v mojom albume "svinka" ) a nabil som zas norma alaska do pohonu. v hustom ale fest hustom sa zdvihol rúdel diviačej, na cca 10 malých krokov) našťastie enšli na mňa, neohrozovali ma. Rozhdool som sa strielať. v tej rýchlosti neberieš do úvahy že konárik-nekonárik, predsadiť nepredsadiť, proste fičíš na inštinktoch a vlastných zážitkoch (čo som ja nezažil tak neviem rýchlo inštinktívne uplatniť v praxi behom pár mirkosekúnd) zamieril som na kus, padla rana. po chvílke farba, kus urobil asi 10-15 krokov a padol. Chcel som tým povedať len tolko, že keby to bol kanec tej istej váhy a šiel by na mňa (alebo iné ohrozenie zverou) a v tej situácii keby ťa zradila zápalka, nekvalitná strela, alebo proste mimotolerančný náboj a tvoj možno aj život by závisel od jediného možného výstrelu, neviem čo by som robil. Proste nieje nič lepšie keď pri strelbe na zver vieš, že jedniný slabý a teda najslabší článok si ty. Takže ako vždy sa snažím triafať čo najpresnejšie. A potom je výsledok zaručený. A že miniem náboj za 55sk a nie za 19,5SK mi je tak fuk, cením si streleckú príležitosť a na prachy vtedy nemôžeš pozerať. Ale všetci sme iní (ja rovnako nemám problém vytreliť na škodnú drahý patrón, aj to je strelecká príležitosť). A najlepšie na tom je aj to, že aj pri škodnej si v sebe zas len uvtrdíš že si "dobrý" strelec, lebo si trafil a že všetká tá kombinácia čo máš (zbraň-montáž-optika-strelivo-strelec (zabudol som ešte na niečo?)) je špičková a že sa dá na to spolahnúť. Niet väčšej neistoty v opačnom prípade....