matúš, ja sa opieram o takýto názor: právo poľovníctva je vlastníckym právom, a to už od stredoveku a je späté s vlastníctvom pozemku. teda odvolávka na ústavu je podľa mňa naprosto v poriadku. a zákon o poľovníctve toto vlastníctvo rešpektuje. no súdruhovia pri zabezpečovaní si svojich záujmov do neho dostali - do odseku 6 podľa mňa hlúposti. pri zák 97 je to odkaz na §16. samotný zákon je o združovaní vlastníkov za účelom obhospodarovania svojich pozemkov. teda zvolili si spôsob, akým ich budú hospodársky využívať. nikde z zákone nie je, že by sa týkal niečoho iného, nebodaj ešte aj iných práv. ani v §16. lebo ak ho chceme vykladať tak, že sa týka aj poľovného práva, tak to je už šamanstvo. na základe toho istého výkladu potom spoločenstvo môže bez môjho súhlasu aj pozemok predať. stanovy musia byť taktiež v súlade so zákonom! nejaké nakladanie s právom poľovníctva v zákone nie je, tak to nesmie byť ani v stanovách! v každom type spoločenstva vlastník zostáva vlastníkom, stačí sa pozrieť do katastra. k zákonu 504 a zmluve... zákon vraví, že nájomca môže zastupovať vlastníka pri prenájme práva poľovníctva a môžu to dať do zmluvy o nájme poľnopôdy. aj bez tohoto ustanovenia to mohli. no podľa mňa OZ jasne definuje, ako sa postupuje pri právach a zastupovaní pri ulatňovaní týchto práv. je to plnomocenstvo. teda ak sa do zmluvy o nájme poľnopozemkov dá aj zastupovanie, podľa mňa musí byť formulované v zmysle OZ - §31. takže nejaká iná formulka je k ničomu. ak chcem aby v mojom mene - v pri zastupovaní mojich práv vystupoval advokát, tak základom o.i. je plnomocenstvo, žiadne voľná zmluvná tvorba! a k tvojej poslednej vete: "o jej užívaní - AKOMKOĽVEK - musí rozhodnúť VŽDY spoločne." : áno, ale v zmysle zákona!!! ale nikde nevidím, že by zákon niečo také umožňoval! lebo ak máš pravdu, tak spoločenstvo by mohlo rozhodnúť aj o tom, kto bude dediť, aj o tom, či sa člen môže oženiť - lebo vzniká nový spoluvlastník.... teda trvám na tom, že právo poľovníctva je PRÁVOM vlastníka, a že s ním ako takým môže nakladať len jeho vlastník! .............. a k ústave, vravíš čl. 20, odsek(5) Iné zásahy do vlastníckeho práva možno dovoliť iba vtedy, ak ide o majetok nadobudnutý nezákonným spôsobom alebo z nelegálnych príjmov a ide o opatrenie nevyhnutné v demokratickej spoločnosti pre bezpečnosť štátu, ochranu verejného poriadku, mravnosti alebo práv a slobôd iných. Podmienky ustanoví zákon. myslíš, že toto je ten prípad ohrozenia bezpečnosti štátu? či ide o hrozenie práv iných? kto sú to tí iní????