Igor. Je to iba Vaše rozhodnutie, no zvážte nasledujúce argumenty. Za špičkovú zbraň, ktorá nás prežije, ste dal 25-30 tis. Sk. Jej kvalitu umocňuje špičková optika. Aka?
Mám ZKK 600 30-06 35 rokov. Doteraz som optiku nepotreboval, vek ma nútil k zmene. Nastal ten istý problém. Pevný - Variabil, Kvalita - Priemer. Dôsledne som to naštudoval a poviem Vám svoje postrehy :
1.Pevný - max. spoľahlivosť vyplývajúca z konštrukcie, obmedzenie na vzdialenosť podľa zväčšenia.
2.Variabil - široké uplatnenie posliedka, posed, hon
Ak som zvažoval jeden z ních, Zeiss ma presvedčil, že cca.90% svojich výrobkov má variabil.
Značka : Na prvom mieste jednoznačne Zeiss Victory, potom Swarovski,či Kahles, resp. Schmit&B, a k ním sa blíži Docter, Meopta, ale Meostar. Rozhodujúci je druh lovu. Za šera jednoznačne spomenuté, kde mimo Meostaru majú všetky svetelnú priepustnosť nad 90%, Meostar 88%, čo asi ťažko postrehneme. za vidna niet rozdiel. No jeho cena tvorí 50% spomínaných, momo Docter! Ak je požiadavka šero, tak ten červenný bod má byť.
Montáž doporučujem otočnú, resp. klapkovú. Rýchlosť niekedy môže celý život mrzieť.
Argumenty, že variabil sa potom využíva na stále nastavenie, je vec názoru, no logicky, že závisí od dvoch hľadisk:
1. od šera - navýhodnejšie 7x50,7x56, či 10x56 podľa veku
2. od druhu lovu, min. pri honoch, stred bežný lov, max. detail
Vybral som si Meostar 3-12x56Red + otočná montáž, kríž 4C,Na CZ 7x65/16 Kahles 6x42. Nedoporučoval by som lacné výrobky.
Radšej chvíľu počkajte, prípadne voľte kúpu cez internet, ale v prípade reklamácie, môžu nastať problémy, no tie pri horeuvedených značkách by asi nemali byť.
Ak z ruky, iba od známeho, ktorý šiel do vyšších radov a nie o predaj nepodarku. Tu ušterite.
/Dr.Ing.Hanák vychvaľuje Hakko, nespochybňujem ho, nepoznám ho z praxe/.
Známy český Vicemjster sveta v streľbe na veľké vzdialenosti súťaží a poľuje s Meoptami.
No rozhodnite sa sám, Vám bude slúžiť.
Šťastnú voľbu a CHOVU a LOVU ZDAR.