S-i-m-o-n-k-a 5.3.2014 o 18:35
Treba si uvedomiť, že psík nie je len pracovný nástroj, ktorý sa vyberá z koterca len vtedy, keď z neho idú robiť robota, alebo keď ide na poľovačku. Psík je živá bytosť, ktorá potrebuje lásku a spoločnosť. Keď má človek so psíkom partnerský vzťah, len vtedy pochopí, čo je to čaro kynológie. On je predsa ten, ktorý ti v zime donesie z jazera strelenú kačicu, z nepriechodných kríkov vydurí bažanta, či dobehne postrieľaného zajaca, ktorý by sa bol zašil v tráve tak, že ho ani Kristus nenájde. On ti urobí spoľahlivú niekoľkokilometrovú dohľadávku vysokej, keď ty alebo tvoj kamarát vypáli nepresnú ranu a zver len postrieľa. Toto všetko ten psík pre teba urobí a bude to robiť s radosťou, pretože budeš jeho parťák. Tak prečo mu to neopätovať? Pravda, nie vždy je tomu tak, veľa ľudí má psíkov ozaj iba na tú robotu, ale čo má z toho ten pes, keď ho raz za čas vytiahnú z koterca, poprípade odopnú z reťaze a ide robiť, pretože musí? Preto sa mu treba venovať aj počas dňa ak je tá možnosť a nie len po práci. Verím a dúfam, že sa mu po práci naplno venuješ, ale nakoľko máš tú možnosť, aby sa mu aspoň trochu niekto venoval aj cez deň, tak je to úplne super. Čo tvoj otec určite chvíľu aj robí, keď ho pustí, poprípade by mohol urobiť, keby si ho poprosil. Psík ho bude ,,na labkách" nosiť, ak mu pár krát hodí aport, poškrabká ho, prihovorí sa mu. Dosť dobre ti poradila podľa mňa Van, skús to otcovi navrhnúť. Ja mám psíka v byte, je to môj parťák a spoločník a poviem ti, trávim s ním väčšinu dňa. Dá sa povedať, že celý deň okrem spania. Spí v obývačke, lebo strašne chrápe :-) A poviem ti, že mám s ním taký vzťah, že mi pripadá, akoby bol človek. A poľovný výcvik to negatívne nikdy neovplyvnilo, práve naopak. Ale samozrejme neodsudzujem tých, ktorí majú psíkov na dvore, ak sa im dostatočne venujú. Ja sama som toho môjho musela jeden čas mať v koterci. Ale odsudzujem názor, že poľovný pes nemá čo robiť v dome, v byte. Ako si má potom vytvárať vzťah s majiteľom? Tak, že ho vytiahne len keď sa ide cvičiť, alebo poľovať? Hlúposť. Tie psíky odvedú takú istú robotu a možno by som povedala, že ten čo nie je iba ako robot aj lepšiu, pretože zase sa budem opakovať, je to o tom partnerstve a o tom, že pokiaľ má majiteľ so psíkom super vzťah, tak ten psík je potom ochotný mu zniesť aj modré z neba.
Toto prosím neber ako nejaký útok na teba za to, že máš psíka v koterci, ja ozaj proti tomu nič nemám. Trochu som sa iba rozpísala v tom, že ako ja vnímam a vždy budem vnímať psíka. Verím, že vychováš zo svojho havina super kamaráta a spoločníka a bude ti robiť radosť mnoho rokov. Držím palce!