Ja sa drzim jednoducheho pravidla. Strielaj tak, aby dopadova energia strely daneho kalibru bola vo vzdialenosti na aku strielas (na aku stoji ciel) minimalne 10x vyssia ako je vaha lovenej zveri. Cize ak strielas na 120kg jelena na 300m, tak dopadova energia strely by mala byt v 300m aspon 1200J. 270win tam ma okolo 2000J, cize stacit to energeticky bude. Nie je to vsak len o energii, pretoze lahka nadupana strela aj mensieho kalibru moze vdaka rychlosti dostatocnu energiu ziskat, avsak na strelbu na velke vzdialenosti nemusi byt mensi kaliber a lahsia strela vhodnou volbou, pretoze pre spolahlive usmrtenie su dolezite aj ine faktory ako prierezove zatazenie strely, TKO- tyler KO factor-(ktory osobne povazujem za velmi dobry ukazovatel) ci konstrukcia strely samotnej, ktora ma nemaly vplyv aj na samotnu balistiku, ktora ide ruka v ruke s pravdepodobnostou uspesnosti zasahu aj u priemerneho strelca. Cize .270win to urcite zvladne, lovi sa s nou aj na vacsie vzdialenosti a to dokonca aj v Afrike. Strelba na 300m vsak vyzaduje uz znacnu davku skusenosti a talentu a tiez aj kvalitne vybavenie. Polujem s tymto kalibrom, mam strelenu zver o velkosti srncej aj daleko cez 200m, ale vtedy uz velmi pozorne vnimam prostredie pred cielom, za nim, rychlost a smer vetra, ale aj uhol strelby. Presna strelba ale nie je predmetom otazky, preto ak to uzavriem, 270win bude stacit na tebou dorazovany ucel a to vykonovo aj balisticky, pretoze okolo 170m sa tento kaliber len zacina citit ako doma :)