dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
darujte 2 percentá pre podporu LovuZdar.sk
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

lov diviačej zveri na vnadisku - diskusia

autor: michal89
pridané: 4.11.2013 20:43
zobrazení: 18 112
hlasov: 0

Kolegovia polovníci, možte pisat vase skusenosti a postrehy z lovov diviacej zvery na vnadiskách...

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

Edu
Na vnadisku sa dá vykonavať najlepšia selekcia a znižovanie stavov extremne premnoženej diviačej zveri . Určite je lov na vnadisku z hladiska etiky vhodnejší ako bušenie z brokovníc na čriedy diviakov na spoločných polovačkách o selekcii niet ani reči . Samozrjme treba rešpektovať zákon , ktorý však nevymedzuje vzidialednosť v akej sa môže zver loviť od vnadiska . Vymedzuje iba §65 ako nesprávny lov v /3/ e) loviť raticovú zver v čase núdze bližšie ako 200 m od krmovísk a kŕmidiel nie však vnadiska . Čiže mi vychádza že ak diviak nestojí priamo vo vnadisku je jeho lov povolený . Ako poznamenal dede bolo by fajn keby zakon umožnoval použitie baterky pri love diviačej zveri ked nám už po tej hodine pridal na love obdobne ako to maju povolene v susednom Madarsku . Lepšie je si zasvietit ako niekoho odpalit či postrielat diviaka prípadne urobit nevhodnu selekciu . Po pravde aj tak 99% aktívnych poľovníkov má baterku na puške čiže ten zakonom stanovený zakaz je naozaj iba v teoretickej rovine nezmyslu . Samozrejme čo sa týka baterky okrem diviaka by zákaz na ostatnu raticovu zver mohol nadalej platit . Použitie baterky by bolo len dve hodiny po zapade a dve hodiny pred východom slnka . Ale to už odbočujem .
reagovať dať hlas

zoradiť
Zobrazené 41-56 z 56
agbar
dede, žiješ bez novelizácii daného zákona
dede
Podľa zák . č. 274/2009 § 2 je čas Núdze od 1.11. do 28.02. prísl. kalendárneho roka, a v § 61 prísl. zákona je uvedené kedy sa môže loviť na vnadisku. Čo čakáš, akú radu, zamieriť musíš v každom prípade, ak postrieľaš dohľadať musíš v každom prípade.
michal89
ja myslim ze nazov temy je dost zrozumitelne a konkretne zadany, preto prosim aby prispievali ludia co maju s tymto lovom prakticke skusenosti.
dede
Michal 89 - čo chceš počuť ( čítať ) ?
michal89
ziadne svietidlo v plane kupovat nemam a ucinky na zver si pozerat nemusim
dede
Michal 89 - kúp si na zbraň tech. pomôcky - svietidlo, ku svietidlu mikrospínač, držiak svietdla, ak máš €- nočné videnie, ak nemáš ,, € ,, kúp si čo najlacnejšiu a tým pádom nebudeš musieť dať návnadu ďaleko od posedu. Po zasvietení len trafiť a prejdi si kategóriu účinky nábojov na zver aby si vedel ako sa zver správa po zásahu...
rado100
Tak povedzme lov diviaka na vnadisku počas splnu. Výhoda je, že diviaka môžeš posúdiť a strieľaš na kus v pokoji na menšiu vzdialenosť čím sa zvýši šanca na dobrý zásah.
dede
Ak niekto diviaka nerozozná v hore, nerozozná ho ani na vnadisku.
michal89
mna zaujimaju prakticke skusenosti s lovom diviacej zveri na vnadisku, ak ich niekto nema tak zybtocne do tejto temy prispieva, Nech sa paci mozte zalozit temu nevyhody lovu diviacej zvery na vnadisku!
agbar
dede, ide o to, že niekto bude búchať, niekto nie, s tým nič nenarobíme.
dede
Michal 89 - aké sú výhody lovu na vnadisku ?
dede
Agbar - v tomto roč. obd. je o 17,00 hod. tma bez použitia tech. pomôcok akú selekciu vykonáš ? Búchať do čiernej gule sa dá aj na vnadisku.
michal89
agbar ma pravdu, ide mi hlavne o tie vyhody takehoto lovu, preto by som vdaka vasim radam bol rad uspesny kedze som takyto lov este neskusil...
agbar
ide hlavne o cielenú selekciu o 100 %-tnú istou, že strieľam na vhodne zvolený kus a nie búchať niekde v lese na priechodoch, tak prosím dede netrep o športovom strieľaní.
dede
Michal 89 - Čo je poľovníckeho strieľať zver na vnadisku ? To dokáže aj športový strelec.
michal89
ake vnadidla, prípadne krmivá používate, vzdialenost posedu od vnadiska, uspesnost atd...
Zobrazené 41-56 z 56

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.