dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
termovizia nocpix
ODIMON
Chyba! Skúste sa prihlásiť znova a skúste to ešte raz.

krkavci, krkavec na Slovensku - diskusia

autor: Lumir
pridané: 23.2.2007 20:48
zobrazení: 7 051
hlasov: 0
Chtěl jsem se Vás zeptat jaké máte zkušenosti na Slovensku s krkavci?U nás v ČR jsou velmi přemnoženi a pusobí značné škody na drobné zvěři.Při vyšší sněhové pokryvce pro ně není problém napadat i oslabenou srnčí zvěř.

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

Choval jsem krkavce v zajetí (pro některé podám info, že s povolením příslušných úřadů) a tak vím co dokáží. Vysoce inteligentní, což je všeobecně známo, ale v určitých případech i silně agresivní. Zvláště pokud vycítil, že jeho protivník projevuje strach. To se projevovalo např. v útocích na děti, příp. ženy. Jeden napadl i jedoucího cyklistu, takže se naboural. Agrese vůči domácím kočkám byla běžná a ty raději vždy vyklidily pole. V podstatě jsem došel ke stejným závěrům jako L. Kunc ze ZOO Ostrava. Jednalo se o chov vždy jen jednoho jedince, takže ne hejno, kdy bych předpokládal ještě větší odvahu...
reagovať dať hlas

zoradiť
srnciar88
Su to hnusne agresívne vtáky je ich v našom PZ strasne veľa lebo tam máme dve smetiska vzdialené od seba asi 8km vzdušnou čiarou!To druhé spravili asi pred rokom v oblasti kde musíme stale prikrmovať a zožerú všetko a veľmi sme sa posnažili o vývoj bažantov a mali sme radosť že už ich je toľko vidieť a teraz zas ich niet a o zajacoch ani nehovorím!Je to háveď!!!!
00Maslo00
Dakujem Vám
lubenko
len nechapem,prečo naša oblast nieje vyhlasena za oblast s výskytom tetrova a hluchana a preto je odstrel krkavca zakazaný a to by ste mali vidie tie hejna,ktore tu preletuju a lovia
orol
20:49- najmä v reviroch a oblastiach s vyskytom chranenych lesnych kurovitych vtakov ako je hluchan, tetrov, ( jariabok) je krkavec jednoducho NEZIADUCI a tento fakt je dobre znamy nielen polovnikom, ale priklanaju sa k nemu aj ochranari.
Choval jsem krkavce v zajetí (pro některé podám info, že s povolením příslušných úřadů) a tak vím co dokáží. Vysoce inteligentní, což je všeobecně známo, ale v určitých případech i silně agresivní. Zvláště pokud vycítil, že jeho protivník projevuje strach. To se projevovalo např. v útocích na děti, příp. ženy. Jeden napadl i jedoucího cyklistu, takže se naboural. Agrese vůči domácím kočkám byla běžná a ty raději vždy vyklidily pole. V podstatě jsem došel ke stejným závěrům jako L. Kunc ze ZOO Ostrava. Jednalo se o chov vždy jen jednoho jedince, takže ne hejno, kdy bych předpokládal ještě větší odvahu...
MiroSR
WolfHunter suhlasim krkavec robi v reviri na drobnej zvery to iste ako kormorán na rybách.
WolfHunter
lesny muz jediny kto by sa mal spametat ste vy pozývam vás k nám aby ste videli aká je tá vaša čierna inteligencia v skutočnosti pliaga ... krkavec do prírody patrí ale nie v takých počtoch ako vídat poslednú dobu...tento inak zdochlinožravec je najučinejší likvidátor drobnej zveri a našich hluchanovitých...v páre alebo vo večšom nožstve si trufne takemr na hocičo videl som ako skantrili ovcu síce nebola fit ale nemala šancu...
lesny muz
Orol, spamätaj sa! Vieš vôbec, že sú najinteligentnejšie zo vtákov a asi aj inteligentnejšie ako niektorí ľudia.
lubenko
ale Jaro ????
orol
Podla mna to treba bit ako zito.
pali1
lesný muž,na vnadisku stačí trocha kukurice,prípadne chleba a máš ich tam zo 20 ks,a tiež viem,čo je krkavec,už len čakám,že začnú žrať jablká,súhlasím s luBOSSco,ked krmiť, tak večer
hunter2
U nás je smetisko a tam sa zdržiava min. 200ks.
polovnikrv
U nás na Silickej planine je ich hodne...kazdu jednu polovacku vidim minimalne 2-3 kusy...
MiroSR
u nas je v reviri viac krkavcou ako bazantou,zajacou,prepelic,jarabic,jarjabkou,srncej do kopi. tuto zver doslova decimuje
luBOSSco
U nas v poloninskych karpatoch ich mame len v našom zdruzeni okolo 200!!! A nieje to preklep. Mam skúšku zo Zoologie, takze poznam co je krkavec. Vnadime a krmime az vecer, tesne pred zotmenim, lebo by vycistili vsetko...
sipoo
Nechcem mudrovať ale asi by som sa priklonil k lesnému mužovi.U nás v Trnavskom kraji si myslím že sú ani neni ale tak moc po kope ako píše pato sa mi nejako nezdá a ani som nikde ešte nevidel.
lesny muz
Tak sa mi zdá, že niektorí si mýlia krkavce s vranami, lebo vidieť viac krkavcov pokope nieje jednoduché. Väčšinou ich je viac pokope, keď je niekde nejaká zdochlina. Inak sú veľmi rozumné a plaché.
jaroslav103
na Gemeri sa na potravu zlietne za deň 20-30 krkavcov
00Maslo00
Čaute len som sa vas chcel spýtať ci by ste mi nevedeli poradiť kde možno voľne pozorovať krkavcov nakoľko u nás sa vobec nevyskytujú . Dakujem
Lumir
Zdravim vsechny myslivce na SK a diky za odpovedi. Jeden pripad, ktery se stal v nasi honitbe. 15.12.2001 sel kolega zakladat do krmelce, kdyz ho upoutal krik krkavcu. Sel se na misto podivat a to co tam uvidel mu doslova vyrazilo dech.Asi 25-30 krkavcu tam doslova za ziva trhalo srnce.Vyseli z nej cary strev,vyklovane raze a slabiny takze mu musel byt dan zaraz. Bylo to na lanu repky,takze jestli byl priotraveny nevim, ale jinak byl ve vyborne kondici.Zdravim Lumir.
Pato
Ja polujem v zdruzeni kde mame slabu uzivnost, preto zver prikrmujeme celorocne, a na tych krmoviska sa nam naucili aj krkavce a nie je ich problem vidiet desiatky az stovky.
peterko
ja polujem v Trenčianskom kraji v okoli Banoviec nad Bebravou a u nas je ich veru dosť a tiež som viackrat videl ako utocia aj na malu zver
BR-RADKO
Ja som z Horehronia a pred dvoma týždnami som ich videl cca 40 naraz ...
luciferPB
u nás-čiže v trenčianskom kraji je ich hrozne malo,za 10rokov čo chodim do prírody som ich videl hadam ani nije 10

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.