Semjan. Tak Leupold VX-R 3-9x50 mám asi mesiac a pol. Objednal som si ho z USA,ale to je nepodstatné. Bol som veľmi milo prekvapený touto optikou. Mám ho s osnovou German 4, digitálna osvetľovacia jednotka funguje skvele, bod sa zapína tlačítkom a po zapnutí si pamätá poslednú hodnotu osvetlenia bodky pri vypnutí. Doma mám ešte na guľovnici Meostar R1 3-12x56 RD a Meoptu Artemis 2000 7x50. Tak som pristúpil po zotmení k testu. Na prvom mieste skončil Meostar, už aj vzhľadom na to že má 56-tku objektív, zaujimavejšie bolo porovnávať 7x50 artemis a Leupolda v nastavení 7x50. No musel som skonštatovať, že sveteľnosť bola dá sa povedať bez rozdielu, ale pocitovo som mal dojem, že ten leupold je kontrastnejší aj za šera, u artemisu boli pozorované objekty viac ako by do šeda a u leupoldu , boli obrysy jednotlivých pozorovaných predmetov tak viac ohraničené. Na druhej strane bod u leupoldu je oveľa menší ako u Meostara. Leupold som osadil na guľobrokovú kozlicu F.A.I.R 20-76/8x57JRS nastrelil na 4 Rany, klikanie je presné a pekne ako na račni. Mám ho druhý mesiac, zopár vychádzok v teréne, ulovené dve líšky, prasa a lanštiak. Zatiaľ veľká spokojnosť, určite nezaostáva za puškohľadmi od Meopty s objektívom 50mm. Jedine čo by som mu vytkol je, že hrúbka nitky v strede puškohľadu je o trošku hrubšia ako u iných puškohľadov s týmto typom osnovy. Ak je puška v kľude, bod sa po piatich minutách automaticky vypne, ako náhle sa zoberie puška do ruky bod sa zapne. Netvrdím že každý musí mať také isté názory na tento puškohľad ale ja som zatiaľ veľmi spokojný, a užívam si to. Leupoldu sa táto optika určená pre európu podľa mňa proste vydarila! Lovu zdar