dnes je štvrtok,  2. apríl 2026,  meniny má Zita,  spln: 2. apríl 2026,  dnes východ slnka: 06:24,  dnes západ slnka: 19:14
termovizia nocpix
ODIMON
Chyba! Skúste sa prihlásiť znova a skúste to ešte raz.

338 win mag. - diskusia

autor: pista64
pridané: 23.3.2013 12:26
zobrazení: 17 123
hlasov: 0

Ma niekto skúsenosti s týmto kalibrom?

Aký je dôvod označenia diskusie za nevhodnú?

Najlepšia odpoveď

millos
Rempo: nemusis byt hned tak ostry na chlapca, kazdy sme raz zacinali, zbierali info, pytali sa skusenejsich...co ty vies, mozno o 5-10 rokov nadupe hlavu vedomostami, streleckymi skusenostami a bude radit nam...mozno sa mylim a prestane ho to bavit. Ale ked je zaujem, treba ho podporit a spravne nasmerovat...aj mne dobre padlo, ked ma jeden mudry, bohuzial uz nebohy spickovy strelec z Ciech podporil a salamunsky poradil vo veciach prebijania a zvedavost ma hnala dopredu, dosiahnut co najlepsie vysledky pri laboraciach v papieri. Tak nech sa mlady pyta, chce to trpezlivost a ochotu.
reagovať dať hlas

zoradiť
Zobrazené 1-40 z 47
miREC1996
Uvažujem nad kupou tohto kalibru.mal som možnosť strielať 338 win mag.a vobec sa mi nezdalo ze kope.zatial mam len gulobrok 7x57r ale po pravde vobec s nim nie som spokojný.neviem ci by som si trúfol s tym strielať na väčšiu vzdialenosť na jeleňa.naskytla sa mi možnosť kupit spomínaný 338 v guľovnicu remington 700 xcr II tak preto sa pytam na vaše názory.
Durell
Tak hej. Nám čo si to prebíjame doma je to v podstate jedno. Ak sú nábojnice a strely dostupné ..... Inak TOG a MJG dobrá volba .
Jager68
338WM....Zatiaľ väčší výber streliva....Preto asi skôr ako 8,5x63 ..Lanus mi ,,pomastil brucho" ( kal.7RM...)..Z 338WM som strielal. Tikka s Laufom tusim 62 cm. Streľba z poklaku na jeleňa....Nie viac ako 150m...Streľba uplne o.k. žiadne negatívne pocity.Chcel som si ho objednať v R8....Ale keďže som už magnum mal....Skusam to s klasikou...9,3x62...Strelivo TOG a MJG...
Durell
A keď už 338 prečo nie 8,5x63 REB úplne super do našich podmienok. Streliva síce málo, ale Blaser a myslim aj Sauer komorujú .
peterber
Lanus: magnumove strelivo v 308 alebo 284 diametri usmrti tazku nebezpecnu zver s vhodnou strelou napr. vynikajucim Accubondom LR aj na extremne dlhu vzdialenost. Zase povedzme si, s tymto nabojom dieru do sveta neurobili. Zo skusenosti znamych, ktori casto cestuju na Americky kontinent, tak viem, ze s oblubou tam pouzivaju vacsinou 300wm ale wthb magnum.raze. O tomto by vedel uviest viac Belson, ten tam chodi casto.
lanus
peterber - Nič v zlom,ale práve " 300wsm a 7RM," sú vhodnejšie na LR . 338 WM bol vytvorený na ťažkú a nebezpečnú zver Ameriky (grizly) s výborným stop efektom .
lovec84
Ja mam 8x68S co je nieco obdobne. Na jeleniu a diviaciu zver uplne super.
peterber
Preco zrovna 338wm? Ako pise Durell, ked to nie je na daleko, tak preco? Skus radsej 300wsm, 7RM, ked chces nieco vykonnejsie. A spatny raz, pokial ti bude vadit, vyriesis dobrou ustovkou.
Durell
Tak ako píše bully , ale ak to nebude na daleko tak prečo ? Už je to slušný výkon.
mibe74
miREC1996, pokiaľ si z takého kalibru nestrieľal, najlepšie by bolo sa dohodnúť sa predajcom, aby ti dovolil vystreliť si z takého kalibru na strelnici. Vieš, aby tá to potom neodradilo, keď si ho kúpiš. Aby si sa potom nebál z toho vystreliť. Prezradím ti ale dôležitejšiu vec, ako kaliber zbrane a to je ako je zbraň vyrobená a ako je zapazbena. Ja ked som kúpil svoju 375hh, tak zo začiatku mi zbraň nesedela, je to ťažšia gulovnica a ťažisko mala veľmi vpredu a ešte keď som zavesil optiku, tak katastrofa. Dal som si upraviť pažbu, síce len skrátiť o 1,5 cm a aj upraviť sklon vzadu, aby lepšie sadla do pleca a stalo sa to, ze sa dramaticky zmenilo ťažisko zbrane, je medzi dvoma rukami a už mi nevazi dopredu. Vďaka zrezaniu pažby vzadu trochu do šikmá mi teraz sadne do pleca ako uliata a parádne sa mi s ňou mieri. A to spravilo len 1,5 cm z pažby. To ťažisko sa akoby posunulo o dobrých 10 cm dozadu, zbraň sa úplne inak drží a úplne inak sadne do pleca. Mám to odskúšané aj na iných zbraniach, ktoré som mal. Keď ti nesadne pazba, nebudeš triafať.
lanus
Problém môže byť napr. keď si z neho nejaké "neskúsené ucho" nešikovne vystrelí a "svet sa stane červeným" !!!
bullystafford
aj ked som z neho nikdy nestrielal ...nevidim problem
miREC1996
Kaliber na jeleňa - Zdravím.co si myslite o kalibri 338 winchester magnum na jeleniu zver?dakujem
mirek68
ok
Durell
Mirek skus pozrieť tabulky výrobcou streliva, Podľa E0 pre jednotlivé náboje sa dá dedukovať spätný ráz. Ak už vieš, že 338 VM kope a slušne tak si to odvodíš. Nie že nechcem povedať, ale ti napoviem . Ale pohľadaj tému - rady začiatočníkom a tam ti isto odpovie viacero ludí.
mirek68
A Blaser r8 308 ako kope silno či ani nie a náboje ?
Durell
Mirek, presne ako píše Milloš, pýtaj sa keď bude ochota odpovedať odpovedí sa dočkáš. Keď som ja chytil prvý krát flintu do rúk Internet ešte nebol, a info z okolia bolo často zo sféry Latiny. teraz je int plný informácii, len mnohokrát ich treba vedieť filtrovať a na pochopenie súvislostí potrebuješ aj nejaké základne vedomosti. Tato oblasť sa nedá poňať ako básnička - naučiť a recitovať bez pochopenia súvislostí sa môže človek dopracovať aj k tragédii.
millos
Kazdy sme raz zacinali...len malokto si to prizna, ze ked sa opytal skusenych bol niekedy aj na smiech...ale to sinevsimaj, vyselektuj ludi...je tu vela chlapov co ti poradia.
mirek68
Ďakujem miloš aspoň niekto má vie pochopiť :-)
Jager68
Blaser robi aj 338WM.....
millos
Rempo: nemusis byt hned tak ostry na chlapca, kazdy sme raz zacinali, zbierali info, pytali sa skusenejsich...co ty vies, mozno o 5-10 rokov nadupe hlavu vedomostami, streleckymi skusenostami a bude radit nam...mozno sa mylim a prestane ho to bavit. Ale ked je zaujem, treba ho podporit a spravne nasmerovat...aj mne dobre padlo, ked ma jeden mudry, bohuzial uz nebohy spickovy strelec z Ciech podporil a salamunsky poradil vo veciach prebijania a zvedavost ma hnala dopredu, dosiahnut co najlepsie vysledky pri laboraciach v papieri. Tak nech sa mlady pyta, chce to trpezlivost a ochotu.
Rempo
14 ročnému ti to je na dve veci... Čo nevieš používať google.? Dynax, prebijanie.sk atď. Lenivosť nadovšetko... A 338WM od blaseru nekúpiš oni tlačia len svoje 338BM.
steyr
mirek68 - chcel by si si ho kúpiť? opýtaj sa strýka Googla, ten ti isto dobre poradí.
mirek68
No myslel som to ako obchod bo som nic nenasiel dajme tomu jak je blaser.de taky nejaky ako firmu nejaku
steyr
mirek68 - to je otázka za všetky drobné, lenivosť hrubého zrna...
mirek68
Neviete kde na slovensku alebo inde predavaju blaser
millos
Aj spickovy Berger by som volil.
brblos
Niečo s AccuBondom 180 - 225 grs , alebo Barnes TTSX 225 grs .
mirek68
čiže skorej 338 win magnum a strelivo aké ?
Durell
to je pravda výber streliva super. Škoda, že europske muničky sa k europskym kalibrom spravajú dosť macošsky. A to ten kaliber komoruje aj Blaser aj Mauser. Výkonovo je to optimálne pre bežné europske lovy. Hold smola nie sme kontinent strelcou ako amerika - tam si slobodu hajil každý sám a dlhé roky.
Jager68
priklanam sa k 338 Win.mag oproti 8,5x63 od Reba..v 338Win mag je super vyber streliva..
millos
Mne to uz po tych niekolko tisic vystreloch ani nepride...sila zvyku.
Durell
No len potom treba na posed k tej úsťovke riešiť aj chrániče sluchu, Odraz hluku a plynov od strechy vie spraviť svoje. Raz som strielal rovno popod posed opreté o nohu posedu a a bola to pecka uplne iného levelu teda ten zvukový prejav. ;-)))))
millos
Nahodiť úsťovku a bude po debate s kopancami do pleca. Durell: Ver tomu že nad 5000J sú to slušné "kopance" aj z 9kg pušky bez úsťovky napr. našpikovaný 300wm s 5500J.
Durell
Môžem potvrdiť. všetko s E0 na cca 5000J+ už dáva zo štandardnej loveckej flinty slušne pecky. Nech sa hráme na čokolvek - treba na to už dake skusenosti keď korektnu 338 tak 8,5x63 Reb. na naše pomery asi úplne dostačujúca .338 ka
tthunt
Nastreloval som nedavno R8 v 338BM 13g Accubond a popritom aj R8 30-06, 11,7 accubond. Kope to poriadne teda, vzdy ked prisiel na rad 30-06 tak som si vydychol a vychutnal kopancek v porovnani s 338 :-D. Takyto kaliber ma vyznam u nas jedine na kapitalne jelene so zivou vahou okolo 300kg.
Durell
Mirko, nakolko máš len 14 rokov tak... Otázky ktoré sa pýtaš- je to asi jedno ktorá výkonovo sú velmi podobné a záleží na laborácii výrobcu. Dostrel maximálny je nepodstatný - účinný pre športové ( taktické ) účely - cez 1 km odhadujem 1,5-2 km kým je strela ešte v nadzvukovej rýchlosti. Pre lovecké účely je to limitované rýchlosťou strely udanou výrobcom. Najnižšia rýchlosť pri ktorej sa strela ešte spoľahlivo deformuje a má dostatočný ranivý účinok. A vzdialenosť v ktorej strela tú rýchlosť ešte má + rozptyl , zbraň, schopnosti strelca ..... Na naše podmienky ? Roviny na juhu alebo husté lesy na severe, strelba na 200-300 m alebo 50-150 m . Každá konkretna zbraň má iné chute a z jednej môžu isť 3 rany na 100 m na dotik a z druhej kludne aj do 10 cm . Ak by si raz chcel fakt výkonnú 338 tak potom .338 Norma Mag. K tej sile - sú silné ... v loveckej zbrani ak to zle držíš tak monokel istý a možno aj nejaký zub a pocuchané pleco . Nech ťa sila sprevádza. ;-))))
Jager68
na nase podmienky staci 243 Win..alebo 6,5x55SE
Rempo
Blaser R8 je typ a značka zbrane, aký kaliber máš na mysli.? Sú v tejto téme spomenuté 2. 338 WM a 338BM....
mirek68
Ake strelivo je do blasera r8 najlepšie cca staci na nase podmienky ?
Zobrazené 1-40 z 47

Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.

Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk.

Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu, ak tak uzná za vhodné.