pání počul som nedávno od náško pána hospodára jeden chválospev na "jeho" steyr mannlihcer 6,5x 55 SE s Norma Oryx ( on pôvodne používal vulkany, no ja s dobrými skúsenosťmi keď som prešiel na moju 6,5 som si tvrdohlavo presadzoval oryx aj do 6,5ky) ospodár mi celý čas tvrdil že ten náboj ani nieje "pekný", ako sa s tým dá trafiť. Lenže karta sa otočila- prišli mu hostia, podal svoju flintu a mal nakúpené aj oryxy. Porovnanie prebehlo na hosťovskej polovačke na Polane, kde šli na diviaky. dal streliť hosťovi svojou puškou kanca na cca 120m cca 150 kg kanca. rana na komoru, ostal v ohni. Iný polovník strielal na slabšieho kanca, len neviem či 30-06 alebo 7x64 (v princípe jedno) RWS EVO. rana na komoru, kus odbehol "vela", ledva ho našli (údajne ani farba nebola) . SKutočnosť - kanec dostal oryxom na lopatku, prestrelená miecha- čo iné sa dalo očakávať ? pri takejto rane je jedno naozaj o aký kaliber ide, takisto aj o strelu (kde by v pohod eobstála aj SB, aj vojenský celoplášť - samozrejme základom je trafiť). Ten druhý kus dostal klasickú komorovú ranu. Je zaujímavé počúvať a čítať svetové názory a závery polovníkov, ktorí ulovia jedným typom náboja tri diviaky a už idú robiť závery. Keď dvaja slovenskí polovníci Jano a Ďuro strelia obaja rovnakým kalibrom, nábojom, na rovnako ďaleko tak isto bokom stojaceho kanca (povedzme dvoch súrodencov) na rovnakú komoru , nikde nieje napísané a ani to tak nieje, že sa budú po rane správať rovnako. Takto vzniká polovná latina. Keby som mal špičkovú pamäť tak o dva tri roky vydávam, knihu Polovnícka latina v praxi ako zbierku "múdrostí" našich kolegov. Ono niekedy je naozaj problém zdržať sa smiechu. A nechajú si poradiť? Bežný slovenský polovník, povedal by som že aj viac ako bežný polovník NEVIE kolko mu klesá guľa pri nastrelení flinty na 100m pri strelbe na 200m , úpadok strely na 150 m mnohí podceňujú, nepoznajú ho. Pripadá mi to ako nejaká občianska vojna, kde pušku dostal každý a po 100m šprintu sa pýta jeden "vojak" druhého - čo to máme za ocelovo-drvené palice ? ...