starousek 12.12.2008 o 12:33
Přeji všem dobrý den. Všem ohleduplným lidem, ať už z řad myslivců nebo motorkářů. Jsem aktivním myslivcem 18 let. Pamatuji si z vyprávění, myslivců, kteří již mezi námi nejsou, o zatracených houbařích, o lufťácích a o o lidech z města, kteří do lesa a honitby nepatří. Asi to do každé doby patří, jedni zastánci proti druhým. Na čtyřkolkách je nejhorší ta skutečnost, že se dostanou téměř všude a nadělají u toho tolik hluku, že jsou slyšet na kilometry daleko. Dle platných zákonů mimo komunikace nesmí vjet žádné motorové vozidlo bez platného povolení, ať už je to motorkář nebo i myslivec, který veze krmení apod. Znám pár myslivců, kteří na čtyřkolkách vozí právě krmení nebo třeba materiál nutný pro stavbu mysliveckých zařízení a díky nim je ušetřena spousta práce a námahy. Jsem zastáncem toho, že ani velmi ohleduplný motorkář na cesty mimo vyznačené silnice nepatří. Nejenom, že porušuje platné zákona, ale díky obrovskému hluku ruší vše živé na kilometry daleko. Ač v rozporu s mým názorem jsem byl tolerantní, motorkáři v lese zdravili jako první a já jim pozdrav opětoval. Zase tolik jich nebylo a člověku se může něco stát a pak za takového motorkáře bude vděčný. Naše honitba sousedí s několika přírodními rezervacemi. Několikrát jsem slyšel, že se tam bezostyšně prohánějí řidiči čtyřkolek. Nikdy jsem je neviděl, jen z dálky slyšel z těchto lokalit řev motorů. Letos na jaře jsem šel s manželkou, která je též aktivní myslivec, a pejsky jen tak na procházku, právě podél jedné přírodní rezervace. Po chvíli jsme slyšely zvuk motoru, v první chvíli mi připadlo, že jsou to motorové pily, ale opravdu jen v první chvíli. po chvilce byli mezi stromy vidět dvě čtyřkolky. Bylo to v době, kdy začínalo hnízdit vodní ptactvo v rezervaci hojně zastoupené. Měl jsem sebou fotoaparát, tak jsem fotil. Volal jsem i policii, která opravdu po čtvrt hodonce přijela. Hlídka byla bohužel odvolána dříve, než vystoupila z auta. po telefonické domluvě s velitelem obvodu jsem donesl pořízené fotografie, kde byla vidět tvář jednoho z motorkářů. policie se mnou sepsala protokol a spis předala městskému odboru životního prostředí. Světe div se, motorkáři dostali ve správním řízení docela slušnou pokutu. Věřím tomu, že si uvědomili, že skutečně nemohou jezdit všude, kam je jejich stroje dovezou. A opravdu od té té doby není z rezervace slyšet žádný řev motorů a motorkáři mě pořád zdraví jako první. A já jim odpovídám