Je neodškriepiteľným faktom, že motorkári porušujú zákon. Svojou adrenalínovou jazdou poškodzujú a ničia lúky, polia, lesy, ich trávn. podklad – koberec, koreňové systémy rastlín a drevín, usmrcujú organizmy, chránené živočíchy. Spôsobujú nadmerný hluk a znečistenie, vyrušujú a stresujú živoč. zvieratá, ľudí. Neplatia dane, poplatky, prenájom, nič. Jazdia po cudzom a vyvolávajú vrásky u vlastníkov, lesníkov, poľovníkov, urbárnikov a normálne zmýšľajúcich ľudí. Veľa ľudí im hrozí päsťou a veľa sa „zastrája čosi urobiť“. Na ústne upozornenia o protiprávnosti takéhoto konania reagujú na horeuvedenú skupinu ľudí verbálnymi a bohužiaľ aj neverbálnymi útokmi, / osočovaním, znevažovaním, pytliactvom, zastieraním, vyjednávaním, hľadaním kompromisov, vyhrážaním, odpútaním pozornosti a fyzickými útokmi /. Uvedomujete si ale, páni motorkári, že mimo už uvedeného, nerobíte pre prírodu a spoločnosť nič prospešného, ba naopak? Pre seba ale áno, že? Pýtam sa motorkár, kto je v hore legálne, ja ako poľovník, alebo Ty na motorke? Kto porušuje zákon, ja alebo Ty? Kto má danú zo zákona povinnosť starať sa o zver, ja alebo Ty? Kto sa stará o kŕmenie, dezinfekciu, liečivá, výst. a údržbu poľ. zariadení, / krmelcov, solísk, násypov, kosenie, výsadbu, siatie políčok, rôznych iných brigád, zalesnenia, zazverenia, platenia nájomného, selektívneho a výradového lovu, kto to robí motorkár, Ty, alebo ja? Kto je prospešnejší pre prírodu a štát, Ty alebo ja?
Zákon o poľovníctve a súvisiace predpisy jasne stanovujú pre poľovníka zver cieľavedome chrániť, / strádanie, núdza, živ. pohromy, zvieratá škodiace poľ., vyrušovanie, nadmerný hluk/, starať sa o ňu, loviť ju plánovaným, selekt. a výrad. odstrelom. Čiže motorkár, ak si to postrehol, robíš zle aj pre zver, aj pre poľovníka. Výrazne nám zasahuješ do našich legálnych práv a ešte sa aj hneváš, keď je reč o ježkoch. Síce ich kolegovia možno nikdy nepoužili, ale ako napísaná „psychologická kačica“ to má zmysel, nie? Za súčastného stavu si ale myslím, že keby sa aj ježkovia alebo „aj niečo iné použilo“, spoločnosť by potichu akceptovala tento spôsob voči Vám. Ako som už ale kdesi uviedol, už je údajne v príprave návrh zákona, kde sa výrazne pritvrdí. Teda buďme ľudia.
Motorkár, ak už teda porušuješ zák. ustanovenia, aspoň sa správaj normálne. Nelietaj ráno a podvečer po lúkach, buď slušný a úctivý voči poľovníkom a iným ľuďom, skrátka treba sa vyhnúť koľkokrát tak zbytočnému možnému konfliktu, ktorý keď sa stane, môže vážne poznačiť aj „život človeka“. Pri slušnosti a pochopení sa veľakrát „zavrie oko“ aj toho pre Vás zlého poľovníka, len prosím neprovokujte, nie Ste v práve.
Prosím, všimnite si, že aj keď nie sú tlačítka pre boardcode a smajlíky viditeľné, sú stále použitelné