Valdo a to chceš akože týmto povedať, že mauser je presnejší ako sauer? :D Áno hrúbka, dĺžka hlavne má vplyv na presnosť, ale to aj jej správne ukončenie (aj dlhá a hrubá hlaveň môže rozhadzovať), resp. správna dĺžka pre daný kaliber, strelivo a kaliber zbrane, údržba atď, atď. Pri poľovných zbraniach sa tu nebavme o vplyve 1mm hrúbke hlavne (aj keď neviem odkiaľ máš tieto údaje, či chodíš po obchodoch a porovnávaš samotné hlavne alebo si to niekde vyčítal ) ak poľovná zbraň ako celá sústava (a je jedno či sauer alebo mauser) má oproti profi zbraniam na presnú streľbu toľko drobných nedokonalostí (pažbenie, uchytenie hlavne , spúšť atď), že ich vplyv je oveľa zásadnejší ako 1mm hrúbky hlavne. To naozaj oželiem v prospech 300g váhy dole pri celodennom nosení, ktoré ja cítim. To skôr zásadnejší vplyv na presnosť zbrane má rozptyl fabrického streliva či chyba strelca. Ja so svojou zbraňou na 100m ak sa darí nastrieľam rozptyl v priemere okolo 0,5 MOA a na poľovníctvo mi to úplne stačí. Ak ty nastrieľaš s "presnejším" mauserom 0,3 MOA tak ti gratulujem, ale čo to pre poľovnícku streľbu znamená? nič. Na tele zveri to nepoznáš, aj líška ma komoru ako podpivník. Pri opakovanej streľbe detto, ja som v praxi ešte nemusel dupľovať viac ako 4x za sebou a to šli diviaky v lajne. 1mm hrúbky hlavne ani tu zázračný rozptyl oproti saueru nespraví. Väčší vplyv má to ako mi sedí pažba danej zbrane.Opäť opakujem, že si nemyslím, že mauser je lepšia zbraň ako sauer a naopak. Myslím si, že marketingovo sú tie zbrane vrátane blaseru robené tak, aby každá z nich pokryla potreby rôznych typov lovcov. Niekto aj na pištoli potrebuje 10 poistiek, aby sa jej nebál, niekto potrebuje pištoľ z kovu s váhou 1kg, aby ju cítil, iný uprednostní ľahký plasťák bez poistiek. Je to o potrebách konkrétnej osoby. Ale po stránke opracovania, kvality dreva, presnosti a spoľahlivosti zbraní a tiež praktického použitia sú si mauser a sauer rovní. Vidno to aj na príspevkoch, kde sa vytvorili 2 tábory majiteľov, v ktorých sú majitelia jednej či druhej zbrane spokojní, pričom takmer každému napĺňa daná zbraň jeho predstavu funkčnej a peknej zbrane.