Stopinko 15.3.2013 o 13:53
Príprava a zavedenie duriča do poľovnej praxe.
Na začiatok by som rád uviedol, že sa nepovažujem za odborníka na danú problematiku. Môžem sa ale podeliť o vlastné skúsenosti z prípravy mojeho ako aj iných psov , ktorí mi počas rokov prešli rukami.
Musíme si uvedomiť na začiatok, že kazdý jedinec toho či onoho plemena je individualita . A ak sa aj jedná o to isté plemeno jedince sa väčšinou líšia povahovo. Ak si toto človek uvedomí hneď na začiatku oveľa lahšie sa mu napreduje.
Jednou z najdoležitejších vecí, ktorú treba brať v úvahu je dospievanie duriča. Podotýkam , bavíme sa o plemenách duričov nie o psoch využívaných na durenie ( jazvečíky, teriéry, španiele...). Duriče ako také fyzicky dospievajú zhruba v roku až v roku a pol. Avšak mentálne je to až do 3 roka ich života. Preto , sa v príprave nieje kam ponáhľať.
Postupnosť v príprave by som zhrnul do niekoľkých bodov.
1.V mladom veku začíname s vodením psa do revíru aby sa čo najskôr zoznámil s pachmi zveri. Snažíme sa mu ukazovať hlavne miesta pobytu diviačej zveri. Pôjde hlavne o to aby pes začal intenzívne využívať čuch. Pes v tomto veku je nepopísaná kniha, takže tieto vychádzky su veľmi dôležité v jeho napredovaní.
2.Psovi zabezpečime diviačie ratice resp. deku z diviaka na zoznámenie. V tomto štádiu môžeme pristúpiť k zakladaniu krátkych stôp čím v psovi utvrdzujeme na čo sa bude v budúcnosti orientovať a je to predpríprava na jednu z disciplín duricských skúšok.
3.Hlasitosť u duriča sa nám začína prejavovať zhruba od 6 mesiaca života. Jeden zo spôsobov ako prebudiť a utvrdiť hlasitosť je návšteva poľného revíru kde máme predpoklad , že sa nachádza dostatočný počet zajačej zveri. Psa nechávame spočiatku na remeni a akonáhle sa nám podarí vyrazť zajaca psíka chválime a povzbudzujeme aby zajaca nasledoval. Časom psa nechávame voľne hľadať a je otázkou času kedy nám začne zajaca prenasledovať a zároveň hlásiť. Moja skúsenosť vraví , že máme dva druhy hlásičov . Sú psy čo hlásia teplú stopu ešte pred tým ako narazia na zver a ďaľší sú tí ktorí hlásia až vtedy ako sa k zveri dostanú . Ak nieje možnosť prebudenia hlasitosti na zajacoch, spôsob ktorý nám v tom môže pomôcť je návšteva diviačieho oplôtka s dostatočnou rozlohou. Pes musí byť nútený zver prenasledovať aby začal hlásiť.
4.Odvaha v diviačom oplôtku. Musím podotknúť , že časté návštevy oplôtka bývajú vo vačšine prípadov na škodu. S duričom do oplôtka sa netreba ponáhľať. Vek k prvému zoznámeniu je individuálny . Ja ale skôr ako v 8mes nezačínam. Do zhruba roka a pol psa absolvuje tréning asi 4-5x. Je mnoho spôsobov ako mladého psa zaučiť . Jedna z možností je využitie staršieho psa aby mu ukázal o čo vlastne ide. Musím však upozorniť , že to musí byť pes zapracovaný , ktorý nemá tendenciu sa nechať stiahnuť mlaším psom ku hre.
5.Časté návštevy revíru so psom na remeni. Musíme docieliť aby bol pes kľudný pred zverou a nebol nervózny. Takto naučíme psa kľudom pred zverou a časom sa môžeme začať spoliehať na zmyslové orgány psa a ten nám bude rečou svojho tela dávať najavo čo sa okolo nás deje. Mám za to, že durič nie je pes len na spoločné poľovačky. Výborne sa dá využiť aj pri poľovaní individuálne na remeni.
6.Orientácia v teréne. Problematická býva hlavne u plemien šľachtených na parforzné lovy. U duriča ako takého som sa nestretol s tým aby som sa musel nejako špeciálne venovať orientácii. Stačilo poväčšinou pomocnikom vypustenie psa po mojej stope a pes vedel o čo ide. Počas spoločných poľovačiek získava pes prax a orientácia v teréne býva naozaj vynikajúca.
7.Aby sme docielili u psa uprednostňovanie danej zveri tj diviačej , najlepšia škola pre psa je aby sa v jeho prítomnosti daný kus zveri ulovil. Najväčšia pravdepodobnosť je na spoločných p. Individuálny spôsob poľovania je tiež určitou možnosťou. Veľmi nápomocné bývaju krátke dohľadávky kde máme istotu , že diviak leži a po vypustení psa bude aj dostrelený.
8.U psa podporujeme samostatné hľadanie v teréne , povzbudzujeme ho aby vnikal do húšťin a prehľadával intenzívne terén. Dávame mu príležitosť aby prichádzal do kontaktu s diviačou zverou vo voľnej prírode.
9.Účasť na spoločnej poľovačke so psom mladším ako rok podľa mňa nemá význam. Týka sa to najmä psov narodených v jarných vrhoch a tlačených na spoločnú poľovačku v tom istom roku.
Chcel by som podotknúť , že toto nieje jediný spôsob ako vychovať kvalitného duríča . Sú to len moje skromné skúsenosti a poznatky z praxe mnou získané. Práca duríča bude vždy zrkadlom majiteľa. Ak si získate dôveru psa , bude Vás rešpektovať a bude robiť to čo sa po ňom vyžaduje. Buďte preto trpezlivý , durič potrebuje čas dozrieť a získať prax. Prax z neho robí duriča.
Ps. Tieto riadky boli napísané napožiadanie viacerých čitateľov portálu Lovu zdar . Rád som sa podelil o moje skúsenosti a dúfam, že Vám budú nápomocné vo výchove Vašich pomocnikov.