marin 6.11.2013 o 14:26
Milí kolegovia,sledujem diskusie o dianí v KCHSK dá sa povedať v pravidelných intervaloch.Nemienil som vstupovať a zapájať sa v nich,ale predsa mi nedá.Ako účastník tohtoročných akcií ako ŠSSK a TP by som chcel prezentovať svoj názor a možno vniesť viac svetla do danej témy.
Problémy,ktoré sa vyskytujú sú pravidelné,ale!?
Som členom KCHSK dva roky,a poviem vám pravdu,keby som nemusel tak možno ani nie som,lebo niekedy sa za to až hanbím.
Som lesník a kopovy chovám od roku 1997,kedy som mal svojho prvého Gorala z Grznárky.Nikdy som nechodil po výstavách a súťažiach a preto som nebol v klube.Mojou prioritou bolo mať psa pracovne kvalitného a hlavne na výkon poľovníctva - pre seba.Po vyše 15 rokoch,keď uhynul som si zohnal šteňa.Podarilo sa mi zakúpiť terajšiu sučku Seli spod Kunovej,aj keď som sa sučke bránil,lebo som nemal skúsenosti a odvahu. Osud to však asi tak naplánoval.
Každý kto má sučku(môj názor),by mal byť pripravený pokúsiť sa ju uchovniť.Preto som vstúpil do klubu.Dôvody boli výstavy,bonitácia... . Po absolvovaní všetkých peripetií a uchovnení sučky som sa rozhodol prihlásiť na ŠSSK,TP a PPSK aj keď som bol odhováraný,hlavne pre jej pôvod.
Účasť na ŠSSK,kde sme skončili na 6.mieste so ziskom l.ceny a 333 bodov bola pre nás poučná.K diskusii k danej akcii sa nebudem vyjadrovať,ale je pravda,že som videl súťažiť len 3 psy vrátane mojej suky a tie obsadili 5,6,7 miesto.To aký bol priebeh a výkon u ostatných ohodnotili rozhodcovia a s výsledkom sme všetci zúčastnení boli vyrozumení.Nepotrebujem sa k tomu viac vracať.Ja osobne som bol s výkonom mojej sučky spokojný a aj s ohodnotením od rozhodcov,ktorým osobne nemám čo vytýkať.To aký priebeh mala akcia je vecou organizátorov a hodnotenie vecou rozhodcov,ich svedomia a charakteru.
Je pravda,že daná akcia nebola okrem spravodaja zverejnená v žiadnom kalendári a málokto o nej vedel.Akciu som zaradil do kategórie regionálnych práve z tohoto dôvodu - a to je ten problém.
Už z dostupných info viem,že problémy nastávajú práve na regionálnych akciách,ktoré si môže zorganizovať po dohode asi hocikto.Tu by mala nastať zmena a všetky klubové akcie by mali mať vopred stanovené termíny a miesto konania,byť vpísané do kalendára a nepripustiť ich organizáciu na poslednú chvíľu.Keď sa to dá s ročným predstihom urobiť s TP a PPSK,tak nevidím problém,aby tak fungovali všetky akcie.
Preto si myslím,že by sme sa mali aj sami medzi sebou informovať o akciách,lebo o veľa z nich sa dozvedáme až po ich ukončení,keď nastanú problémy.Keby sme chodili na podujatia aj ako pozorovatelia a nie len prihlásení,takéto dianie by sa eliminovalo,veď asi by si nikto nedovolil robiť niečo čo nemá,keď by sa prizeralo niekoľko nezainteresovaných pozorovateľov.
K Tatranskému poháru len toľko,že tak si predstavujem vrcholovú akciu SK.Úroveň vysoká,účasť pozorovateľov veľká,dokonca aj zahraničných.K rozhodcom len toľko,že boli zúčastnení aj rozhodcovia farbiaristi,ktorí kvitovali úroveň podujatia a aj výkony jednotlivých súťažiacich.Nemám čo by som napadol.Jednoducho na úrovni a to môžu potvrdiť aj ostatní zúčastnení napr.Michal Sršeň zo Seliec,Vlado Peťko z Handlovej,Patrik Piatka z Poltára...
Je však pravda,že propagácia akcie bola tiež slabá.Výber prebiehal tak ako sa má a so všetkou korektnosťou.Len ma mrzí,že aj 3 týždne po akcii nie je nikto z poverených schopný na klubovú stránku zverejniť výsledky,štartujúcich,fotky... .Pritom všetko bolo dokumentované aj na video aj foto.To však už záleží na klubových funkcionároch a na správcovi stránky,kedy sa rozhýbu.Veď nie je mysliteľné,aby fotky pribúdali,ako napr. zo SKV Zvolen,ktorá bola v apríli,s polročným sklzom,aby medzi aktualitami bola KV zo septembra a pritom už prebehlo veľa iných podujatí... .V ich vlastnom záujme,aby eliminovali dohady a nepotvrdené,alebo mylné názory.
V závere vás preto všetkých prosím informujme sa navzájom a pomôžme kopovom,a uvedomme si že rozbrojmi vo vlastných radoch škodíme hlavne kopovom.Verte,že nikomu to viac neubližuje ako našemu národnému plemenu.
Tiež ma mrzí,že ani akcia takého zvučného mena a tradície ako MAR,ktorá sa uskutoční tento výkend,nie je spropagovaná tak akoby jej prislúchalo a akoby si zaslúžila.Myslím,že si zaslúži propagáciu aj na stránke KCHSK a funkcionári by to mali brať ako povinnosť spropagovať takúto akciu medzinárodného významu.Je predsa nemysliteľné,aby na nesúlad v myslení a názoroch dvoch skupín v konečnom dôsledku doplácal zas len kopov.
Preto ešte raz vyzývam všetkých!Zahoďme nezhody za hlavu,sadnime si a vyriešme si to medzi sebou,ale robme všetko preto,aby meno a tradícia slovenských kopovov naberala na intenzite a priazni ostatných.
PS: Nechcel som nikoho uraziť ani nikomu ublížiť.Ak to tak niekto zoberie vopred sa ospravelňujem.
PS: Dňa 15.11.2013 prebehne výber psov na PPSK v Divíne o 9hod.