Príspevok presunutý z diskusie fotopasca SG gprs (autor: sporko1234).
Dalej odpoviem sporkovi (a zaroven trkvasovi lovcovi) nasledovne:
Na toto nikdy neexistuje priama odpoved.Zacal by som pozretim mapy pokrytia,ktoru ma kazdy operator na webe.Potom by som si spravil tzv. prieskum lokality, aspon co sa tyka sily signalu.Si laik tak ti na to nebudem doporucovat specialne SW,vysvetlovat co je to dbm,ping.Osobne na to mam smartphon od nokie so specialnym SW a pingerom.Ani dobry signal v den D ti nezaruci ze na dalsi den bude signal dostatocny.Treba si hlavne davat bacha na listnate lesy ,kedy po dazdi vlhke listy utlmia signal aj desat nasobne.Posledna vec je ktory operator.Ci O2 alebo tmobile je jedno,pretoze O2 hostuje na Tmobile sieti (okrem regionu BB a BA myslim)Historicky mal vzdy Tmobile rychlejsiu siet a lepsie pokrytie,pretoze mali zakladnovky na kazdom TV vykryvaci(ale vravim neber to ako pravidlo,velmi je to individualne.Prenos velmi dokasle vela zakaznikov a kadejake akcie,kedy v spickach (8hodin vecer) vykradnu hlasove sluzby datove kanaly.Hlas ma vzdy prednost,lebo tam operator najviac ryzuje.Cize v husto obyvanych oblastiah urcite nie Orange,ktory ma navyse najviac zakaznikov a rozne akcie do bezvedomia.Stava sa mi,ze niekdy ani ten ich 3G nefunguje ako 3G,ale skor gprs.Zaverim podotykam,nejde o rychlost prenosu ale o stabilitu priepustnosti,ak nejaky kvakajuci zakaznici obsadia naplno zakladnovku a tvoj paket neodide vcas tak to vadi zariadeniu a prerusi spojenie ked nema odozvu v nejakom casovom ramci.