Heming hunting
dnes je sobota,  18. máj 2024,  meniny má Viola,  spln: 23. máj 2024,  dnes východ slnka: 04:05,  dnes západ slnka: 19:20
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Malý slovenský kopov - diskusia

autor: off stefa
pridané: 3.4.2012 7:04

Pre tych ktori o tom este nevedia prikladam zamer vyboru klubu chovatelov slovenskeho kopova alebo je to len zamer predsedu? chce presadit chovanie noveho plemena a tym odstavit nasho slovenskeho kopova...Co na to hovorite, dlhorocni chovatelia??



Chovateľský zámer

Chovateľským zámerom je vytvoriť novú formu plemena psa zodpovedajúcu a čo najviac sa približujúcu požiadavkám výkonu práva poľovníctva v súčasnej dobe - menšia rozloha poľovných revírov, platná legislatíva, charakter a štýl poľovania, prevaha poľovnej zveri - s ohľadom na potreby jeho výživy, starostlivosti, umiestnenia a prepravy.

Uvedeným požiadavkám sa najviac približuje nízkonohé plemeno duriča menšej, strednej až malej veľkosti typu slovenského kopova – tzv. malý slovenský kopov. Ide o plemeno nenáročné na priestor a výživu (vhodný aj pre poľovníkov bývajúcich v meste, minimálne nároky na prepravu autom),pomerne ľahko manipulovateľné s ohľadom na veľkosť (transport na posed), odolné, bez významnejších zdravotných problémov (najmä dedičné ochorenia). Vzhľadom na predpokladané uplatnenie v praxi by mohol vykonávať skúšky a nadobudnúť poľovnú upotrebiteľnosť ako slovenský kopov (SD, PF,LS,FSMP,FD,ŠSSK).

Vzorovým východzím plemenom je slovenský kopov vzhľadom na svoj pôvod, so zreteľom na žiaduce povahové a exteriérové vlastnosti. Svoje vynikajúce povahové vlastnosti preukazuje slovenský kopov už celé desaťročia, minimálne od čias jeho čistokrvného chovu a uznania FCI (1963). Medzi výrazné pozitíva patrí jeho temperament, často krát až neúnavná chuť do práce, ochota a záujem sledovať stopu zveri (nepofarbená aj pofarbená), hlasitosť na stope a jedinečná odvaha. Tieto povahové črty sú neustále žiadané, v chove upevňované a selektované. Avšak s ohľadom na vyššie uvedené skutočnosti, týkajúce sa výkonu práva poľovníctva a súčasne platnej legislatívy, môžu byť práve niektoré z jeho povahových vlastností obmedzujúcim a limitujúcim faktorom pre využitie kopova v mnohých revíroch a oblastiach Slovenska. V praxi to znamená, že došlo ku rozdeleniu veľkého počtu pôvodne rozlohovo veľkých revírov na niekoľko menších a tento trend bude mať v blízkej budúcnosti (uzatváranie nových nájomných zmlúv, zmeny hraníc poľovných revírov s ohľadom na finančnú situáciu) znova stúpajúcu tendenciu, pričom v mnohých sa dnes aj pri výskyte diviačej zveri upustilo od poľovania formou spoločných poľovačiek s použitím u nás sa vyskytujúcich plemien duričov (slovenský kopov, štajerský durič)- prevláda individuálny spôsob poľovania. A práve aj v takýchto revíroch by našla praktické uplatnenie nová forma národného nízkonohého plemena duriča pri zachovaní si uvedených žiaducich povahových čŕt slovenského kopova. Jedným z podstatných rozdielov práce takéhoto typu duriča by bol jeho menší „akčný rádius“ pri durení, ktorý je často príčinou straty a zabehnutia slovenského kopova – ide síce o pomalšie, ale pritom vytrvalé, systematické a hlasité durenie. Plemeno by našlo uplatnenie aj pri dohľadávkach postrieľanej najmä raticovej zveri, tak ako to v praxi dokazuje aj mnoho slovenských kopovov pri individuálnom spôsobe poľovania.



Exteriérové vlastnosti:

Výška - v rozpätí 35 – 43 cm ( sučka 35 – 39 cm, pes 38 – 43 cm)

Telesný formát – ako slovenský kopov, v zmenšenej podobe , hmotnosť prispôsobená výške a dĺžke rámca. Jednoznačne obdĺžnikový rámec , dĺžka presahuje 20 % výšky jedinca v kohútiku.

Srsť – typ a štruktúra slovenského kopova

Hlava, uši a chvost – ako slovenský kopov, ucho možno trošku dlhšie a nižšie nasadené ako u kopova (elegantnejšia „ušatejšia“ hlava)

Farba – čierna s presne ohraničenými hnedými znakmi na tele (rozloženie ako u kopova), prípustné biele znaky na hrudi a končatinách (prípadne úzka biela lysinka na hlave ?), kedy na končatinách medzi bielou a čiernou srsťou musí byť srsť hnedej farby (dedičstvo po starých kopovoch, vyskytujúce sa aj v súčasnosti)

- hnedá farba – od svetlohnedej až po gaštanovohnedú

- správna pigmentácia nosa a pazúrov (čierne)

Končatiny – rovné, správne zauhlené, umožňujúce psovi priestranný a vytrvalý pohyb

- chyba – vybočené lakte a labky, zbiehavý postoj zadných končatín

- povinné vyšetrenie na dysplaziu bedrových kĺbov

Oko – tmavohnedej príp. hnedej farby

Chrup – plnochrupý, nožnicový zhryz

Povahové vlastnosti:

- stredne temperamentné plemeno s dobrou ovládateľnosťou, dobrým kontaktom na majiteľa, s vyrovnanou povahou bez známok agresivity voči okoliu, bez známok bojazlivosti

- pri práci vytrvalý, samostatne pracujúci s hľadaním (pri durení) na kratšiu až strednú vzdialenosť (cca 300 – 400 m ) s vynikajúcim čuchom a orientáciou v teréne

- hlasitý (voľný hlas) na teplej stope a pri kontakte so zverou – tzv. hlásič

- mimoriadna odvaha pri kontakte so zverou (najmä diviačia a škodná zver)

Chovateľský cieľ:

Východzími plemenami, použitými pri vytvorení novej formy národného nízkonohého plemena duriča sú slovenský kopov a hladkosrstý jazvečík štandardnej veľkosti čiernohnedej farby. Jedince obidvoch plemien, ako aj ich medziplemenné krížence sú do chovu vyberané na základe prísnych kritérií, zohľadňujúcich vopred určené povahové a exteriérové charakteristiky plemena malý slovenský kopov. Podiel genetických informácií by mal byť v pomere 70:30 resp. 80:20 (slovenský kopov : jazvečík). Pri chove sa vedie presná evidencia dospelých jedincov uplatnených v chove, ako aj odchovaných šteniat, vrátane vystavenia preukazov o pôvode od prvej generácie chovu nového plemena.

Zámerom chovateľskej práce nie je vytvorenie úplne nového (geneticky neustáleného) plemena, získaného krížením rôznych plemien, ale určitým spôsobom „upravenie a prispôsobenie“ nášho národného plemena aj na zmenené podmienky poľovníckej praxe s jasne definovanou a ustálenou genetickou výbavou. Jeho použitie by malo byť orientované v poľovných revíroch menších výmer (srnča oblasť) na rovinách až pahorkatinách kde sa v poslednom čase vo vyššom množstve vyskytuje a sústreďuje diviačia zver. Zámerom nie je umelo vytvárať konkurenciu slovenskému kopovovi, ktorý jednoznačne svojim použitím dominuje resp. je určený do náročných podmienok horských revírov.

Úsilie nesmeruje k vytvoreniu „ideálneho“ plemena, ktoré neexistuje, ale plemena, ktoré by poľovníkom poskytlo možnosť čo najširšieho a pomerne všestranného praktického využitia pri spôsobe poľovania v našich podmienkach a získalo si tak (hlavne svojimi vlastnosťami) miesto medzi nespočetným množstvom doteraz medzinárodne uznaných plemien psov.

Cieľom je preukázať širokej kynologickej verejnosti, že aj v dnešnej dobe sa dajú mnohé už uznané čistokrvné plemená psov určitým spôsobom „prispôsobiť okolnostiam dnešnej doby“, čím môže celkom opodstatnene vzniknúť „nové plemeno“ s možnosťou medzinárodného uznania FCI a jeho následným etablovaním sa v plejáde už existujúcich plemien.

Cesta k tomuto cieľu nie je jednoduchá ale kľukatá, niekedy je plná prekvapení, stojí veľa úsilia a námahy, vedomostí, materiálnych a finančných prostriedkov a musí byť spojená so zanietenými ľuďmi, ktorí sa pri prvých známkach neúspechu nedajú odradiť ale majú jasnú predstavu o výsledku takejto práce.

počet zobrazení: 35 125
počet hlasov: 4
okruh tém: poľovné psy
 

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off jaroslavdudik, 30.9.2013 o 22:51

Chcel by som tiež pridať jednu myšlienku do diskusie na tému "malý slovenský kopov", alebo "Tatanský durič". Myslím, že myšlienka šlachtenia nového plemena nie je zlá. Podľa mňa je práve naopak veľmi dobrá. Treba šľachtiť to čo je potrebné a to čo v poľovníckej praxi chýba. Na Slovensku podľa mňa chýba dôrazný durič, ktorý však pracuje s vodičom, durič nie veľkých rozmerov, čiže pes "spratný", teda zjavne ľahší ako dnešný slovenský kopov. Zjavne táto myšlienka, aspoň tak som ju pochopil zo zámeru, ktorý je prezentovaný vedením slovenskej poľovníckej kynológie, viedla k povoleniu tohto nového experimentu. Prvého slovenského kopova som si kúpil v roku 1984. Mal som v rukách niekoľko kopovov, z toho dvoch chvných psov a niekoľko dobrých sučiek, z ktorých dve boli chovné. Mal som tú česť vyhrať aj MAR. Napriek tomu si nemyslím, že všetci budú so mnou súhlasiť. No i tak mi ťažko niekto vyvráti názor a ten som presadzoval i vtedy keď som bol tajomníkom KCHSK, že už od rokov 1990 a ďalej chováme čosi iné ako slovenského kopova podľa štandardu. Dajme dnes kopova na váhu a zmerajme ho a zistím, že ide o akési iné plemeno. Možno raz prídu kynológovia spoza hraníc na to, že stačí doviesť veľa jedincov zo Slovenska, dôkladne ich zmerať, zvážiť, spísať podľa nameraných hodnôt nový štandard a môžu od FCI žiadať schválenie nového plemena. Môžeme ho nazvať polsky gonči alebo hocako inak. Ak dnešné suky spĺňajú váhovú hranicu 20 kg /podľa mňa je to horná medza pre psa/, tak kde sme so štandardom. Už v 90-tých rokoch a ešte dlho pred tým a až do dnešných dní sa do chovu púšťajú vysoké a ťažké psy a suky. To po stránke exteriéru. A po stránke pracovnej sa do chovu preferujú až fanatické diviačiare. Potom sa nedá čudovať, že pes v revíri dobre zazverenom diviakmi robí ako had. Majiteľ dobre že nelieta o radosti a všetci poľovníci sú nadšení. Ak však taký psík príde do slabo zazvereného revíru, ráno ho pustíte a do večera neviete kde je. On samozrejme je pri diviakoch, len mu dlho trvalo kým ich najde a dlho mu trvá kým sa vráti ku gazdovi. Môžete mi veriť, že som neraz hromžil na ľudí usmerňujúcich týmto smerom chov. Mal som na to dosť času, kým som čakal psa pri ohníku skrčený ako žaludský túz a čakal kedy sa vráti, či o 20,00 alebo až o 24,00. Pritom ostatní účastníci spoločnej poľovačky už boli po guláši šťastne pri svojich rodinách. Sám sa sebe divím prečo som tomuto plemenu verný už skoro 30 rokov. Určite však pre tie pekné zážitky. Dnes je to s GPS obojkami jednoduchšie. Ale aby som sa vrátil k Tatranskému duričovi a zároveň ku Slovenskému kopovovi. Možno by vôbec nebol treba przniť kopova inými plemenami a vyrábať existujúceho AJD. Možno by stačilo, aby sa KCHSK vrátil ku štandardu SK, aby pes mal 46cm, sučka 43cm a najtažší pes nepresiahol 20 kg. A zároveň vyberať do chovu dôrazné a odvážne psy, ktoré pracujú spolu s vodičom v okruhu 2-3 km. Tým by sme splnili aj stanovy KCHSK, hovoriace, že klub sa stará o zachovanie dobrých vlastností kopova a o zachovanie jeho exteriéru. /Čosi o tých stanovách viem, sám som ich písal./ V tom prípde by výbor KCHSK nemusel pretriasať problém šlachtenia nového plemena, to mu skutočne stanovy neukladajú, práve naopak. Len sa divím, že generalite slovenskej poľovníckej kynológie je osud slovenského kopova fuk. Z toho mám skutočne hrôzu. S pozdravom Jaroslav Dudík

dať hlas príspevku | počet hlasov: 37

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-120 z 226 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off andy8, 4.9.2013 o 20:45

Nehanbím,ak ťa to zaujímalo tak si mohol cez správu,ale pre pokoj niektorých duší,už mám priezvisko v profile... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off karol123, 2.9.2013 o 14:04

andy8, hambíš sa za svoje priezvisko ? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off smetko, 25.8.2013 o 22:36

Koľko sa toho dá "nakrížiť" a aké výsledky sa dajú dosiahnuť za rok-dva? No nechajme sa prekvapiť, možno sa podarí vykrížiť nové plemeno už na druhý rok... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off mlsrb, 25.8.2013 o 18:02

andy8 ani nemám čo dodať k tvojmu vynikajucemu komentáru vidím že si rozumný človek len si ešte zabudol dodať že je uplne choré ked predseda klubu poza chrbát klubu pripušta chovné suky kopova z iným plemenom a toto chce nazvať šlachtenie. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off mozaik, 25.8.2013 o 17:59

Dobře, chápu, že je hodně lidí, hlavně těch, co preferují čisté kopovy, pobouřených. Taky si myslím, že by bylo víc potřeba věnovat se kopovovi, ale v tom psovi kopova nehledám. Jen jsem se chtěl zeptat, jak s ním pokračují a jestli to křížení splnilo jejich očekávání a navíc jestli je o něj zájem. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off andy8, 25.8.2013 o 17:39

že Tatranský durič...1.ak by niečo malo niesť názov tatranský,tak by to malo byť ešte vyššie od kopova a nie nižšie si myslím,ked už to má niesť názov podľa Tatier,čo je u nás najťažší terén a krátkonohý zmixovaný jazvečík určite nie je to najoptimálnejšie riešenie pre prácu v takýchto podmienkach.2.toto sa nedá ani nazvať "šľachtiteľské úsilie",lebo synonymum slova šľachtiť je zlepšovať,a tu nejde o vylepšenie ale o prznenie 2 kvalitných východzích plemien,a nemenej podstatné je to,že veľmi rozdielnych plemien.3.miesto šľachtenia niečoho nového by sa mali viac v klube zaujímať o skvalitnovanie toho starého,lebo nájsť napr. prirodzeného hlásiča zhasnutej zveri medzi kopovmi je čoraz ťažšie.4.ostáva mi rozum stáť nad tým ,že táto snaha o nové plemeno vychádza práve z vlastných radov klubu ChSK(ak je to pravda),ktorým by ako prvým malo ísť o zabránenie miešania kopova s inými plemenami.5.už ked potrebujeme nové plemeno duriča(nepotrebujeme),oveľa vhodnejšie by bolo krížiť kopova s niektorým iným plemenom duriča aby sa zachoval typický výraz,stavba tela,model hlavy v prospech duriča,napr niektorým plemenom baseta,čím by sa určite dosiahol ľúbivejší vzhľad,dobrá hlasitosť a krásny hlas "západných duričov".6.ked som sa o tom dopočul prvýkrát,tak ma to pobúrilo,no potom som dospel k názoru,že toto "šľachtenie"nebude mať dlhé trvanie a je odsúdené na zánik,v rámci genetiky odstrániť prvky jazvečíka(suchá úzka hlava,klinovitý pysk,nasadenie ucha,postoj končatín...atd...)bude beh na dlhé trate,a aj ked sa im to podarí ,v konečnom dôsledku objavia teplú vodu v kohútiku-jazvečíkeovitého duriča ,ktorý má pevnú pozíciu v Europe a navyše ak ho budú chcieť nechať uznať FCI,Rakúšania určite podajú protest takže návrh o uznanie nového plemena neprejde.Tí totiž nie sú tak sprostí ako my zastupovaný SKJ,ktorá sa len prizerala nato ako si Poliaci z nášho kopova a ogara vyšľachtili gončiho poľskiho,ktorý sa v Poľsku celkom dobre uchytil... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 16

off mozaik, 25.8.2013 o 15:49

V jakém stavu je nyní tatranský durič? Viděl jsem ho na youtube a exteriér i chování psa u černé v obůrce vypadaly velmi dobře. Je o něj zájem, nebo to vypadá, že zase zanikne? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Jaruj88, 10.6.2013 o 19:19

plemeno zatial uznane FCI asi nieje je to ako lajicky povedane Bastard s PP a vyzera to ako farbiar ale je to nišie osobne som ho mal chovat, ale ja sa od kopova a jazvečika nikdy neodpustim ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off axon, 10.6.2013 o 19:01

Juraj88 pod akym cislom je plemeno uznane v FCI? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Jaruj88, 9.6.2013 o 23:40

Mam info ze sa to vola uz tatranske narod.plemeno a je to zmes jazbvecika,kopova,farbiara chcu to presadit u mladych ,aby to rozsirovaly takyto pes z PP ide po 50 euro zatial je ich zopar na papierach ale mejako sa to nepresadzuje zmes farby je hnedo cierma ale chu ta, dosadit aj bielu osobne sa mi to nepaxi ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Darius, 19.4.2013 o 23:40

a neni nahodou AJD krizencom povodneho kopova a jazvecika ? dakujem za odpoved ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Darius, 19.4.2013 o 23:38

otazka na skusenych chovatelov plemien duricov ..... myslite si ze tym ze vyslachtia plemeno s kratsimi nohami , bude pracovat na mensom radiuse ? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off slotik, 19.4.2013 o 21:33

vymyšlaju bortakoviny a nič z toho nebude ...... ale neviete načo to je dobre podla mna nanič ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off tomasbaca, 10.1.2013 o 17:38

apple tady sem se tě ptal a ptám jak je možné že prčení kopova neschvaluješ a prčení bedlington teriera svým kamarádem Matějem Hraškem ano ,TO JE MÁ OTÁZKA NA KTEROU CHCI ODPOVĚD A JE K TÉMATU. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off asiget, 10.1.2013 o 13:04

Pekný deň prajem.Našiel som príspevky, ktoré porovnávali postup a zámer v chove SHS a SK. Pri plemene SHS sa do chovu pripúšťali plemená, z ktorých SHS vznikol z dôvodu, že prichádzalo k úzkej príbuzenskej plemenitbe pričasto. Bolo treba riešiť lysivosť a upraviť pracovné vlastnosti. Je to práca na viac rokov a pri takom počte zápisov vrhov aj náročná. Preto je jasné, že porovnávanie týchto dvoch plemien z tohto pohľadu je zbytočné. Sk je hrdé národné plemeno. Je to dedičstvo našich otcov a dedov. Plemeno všetkých skupín poľovníkov. Prajem mu veľa úspechov. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 9.1.2013 o 17:27

dušan, vidím, že máš naozaj problém s pochopením zákona. ty si už ako ministerský úradník, a môžeš si vybrať ktorý. žiadny výber nebude omylom, včetne ministra. ešte stále si mi nedal odpoveď na dve otázky. stačí stručne, verím, že ťa akési jedy prejdú a začneš nad tým uvažovať. k ostatnému sa teda nejdem vyjadrovať, vyplýva to z otázok. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 9.1.2013 o 17:21

tomasbaca, máš môj obdiv. ako pozorne dokážeš čítať, ako dokážeš hodnotiť, proste si veľmi bystrý. len na objasnenie: druhú bedlingtonku beruschku som mal pár mesiacov, no napriek uisťovaniu, že má vlohy, nič také nemala. aj výstrelu sa bála. prvou bola apple. to všetko nájdeš v téme, kde by si to mal rozoberať. verím tvojej bystrosti, že to tam naozaj nájdeš. až to nájdeš, snáď ti dôjde, aké hlúposti dookola vypisuješ. takže ja hlupák nie som, ale spomínal si, že som ťa tak už raz ozačil. zabudol si napísať ten dátum, kedy to bolo - to len tak na okraj senilnosti. a všimni si, že to píšem s mäkkým i. takže predpokladám, že na ďalšie invektívy ti nemusím odpovedať, kedže nie sú na mieste. a ak máš ešte problém, znovu ťa posielam do príslušnej témy. teda lepšie povedané: prosím ťa o to. a povenuj sa skôr pani chovateľke, aby dávala pozor na zdravotný stavs vojich psov. to bude užitočnejšie. a k téme malý kopov: máš aspoň potuchu, čo tu riešime? aký nezákonný stav? ak nie, radšej sa nemiešaj, len sa strápniš. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 9.1.2013 o 15:22

Viem, že odbočujem, ale zopakujem a ty si to zapíš buď na manžetu alebo za uši: členské neplatia kynologické kluby, ale členovia kynologických klubov. Tí, ktorí nie sú riadnymi členmi SPZ, platia tzv. kolektívne členské. Temer symbolické kolektívne členské (2 eurá/rok) sa do klubov vracia v podobe príspevkov z Ústredia, ktoré ho prevyšujú. Kua, tak kto koho vyžiera, há?? Kynologické kluby SPZ sú organizačnými zložkami SPZ, ale nie sú jeho členmi. Najnovšie, ak sa klubu pod SPZ nepáči, môže prejsť pod iného člena SKJ. Howgh ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off tomasbaca, 9.1.2013 o 15:05

opravdu asi trochu senylníš , já se tě ptal k tématu malý kopov , tady se rozčiluješ nad arogancí ohledně chovu těchto bastardu a sám podporuješ prčení chovu bedlington teriera a křížence vydávaného za fenu s pp máš doma , tak co je na tom k nepochopení , bud si hlupák který nic neví nebo si bezpáteřní exot který nadává na svinstvo v chovu ale sám ho podporuje . PROSÍM o vysvětlení tot vše DĚKUJI PŘEDEM ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 9.1.2013 o 10:01

dušan, ak si členom spz, tak do toho istého spz musia kynol. kluby platiť členské. ano či nie? užívaš si tie peniaze ako člen spz? áno. ja som ti len na margo tvojho "nehanbím a som jeho členom", nič v zlom. no skús odpovedať na tie dve otázky, prosím, prosím. a je to k téme, to dobre vieš. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 9.1.2013 o 9:58

Ak je tu niečo neseriózne, tak je tvoje hašterivé odbočovanie od témy a nielen od tejto. Na okraj tvojho nepodloženého obvinenia, ti prezradím, že ja žiadny klub nevyžieram. Akurát som svojím prístupom k chovu žral nervy vedeniu jedného nemenovaného, ale to je s Novým rokom minulosťou. Minulosťou z mojej strany, čo ich bude zožierať ďalej, to je ich vec. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 9.1.2013 o 9:48

nie je ti trápne vyžierať kynologické kluby, ktoré musia platiť v rozpore so všetkým do spz? nie je ti smiešne argumentovať, že len spz robí niečo v kynológii, na rozdiel od iných PO v rozpore so zákonom? dušan, takýto príspevok je neseriózny. ba vlastne: môžeš byť hrdý!!! no zas si odbočil od dvoch otázok, sústreď sa trochu. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 9.1.2013 o 9:47

odkaz . Ja sa za SPZ, ako celok a jedinú PO zaoberajúcu sa aj poľovníckou kynológiou, nehanbím a som jeho členom do konca r. 2017. Parádna invektíva (voči tebe), však?? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 9.1.2013 o 9:12

márne hľadám výraz pani Cwieceková v rôznych predpisoch. vidí sa mi, že v keli si ty i s múdrosťami. a jasne, že som mimo so zákonom o poľovníctve. lebo akosi nepasuje boľševikom do krámu, hoci si ho sami navrhli, znenie odsúhlasili, na rade do noci riešili. no napriek tomu je právnym základom celého tohoto bordelu. spz NESMIE združovať právnické osoby. hotovo, basta fidli. a z toho vyplýva i nasledovné: nemá čo hľadať v skj, lebo nikoho nezastupuje, nemá čo zapisovať, nemá čo rozhodovať. toto sa hanbíš napísať? budeš poučovať, opindávať, ale slovko k veci z teba akosi nie a nie vypadnúť. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 9.1.2013 o 9:06

Kde nájdeš spomínaný register, opýtaj sa pani Cwiecekovej. Možno ťa k nemu osobne zavedie, a možno ťa bez udania dôvodu pošle do keľu. S citáciami zákona o poľovníctve si tu mimo, inými slovami: tu píšeš od veci. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 9.1.2013 o 8:41

skús sa sústrediť, ty invektíva. 1.) kde nájdem taký register, o akom hovoríš, 2.) na základe čoho spz chce stále čosi riadiť, keď zákon poľovníckej organizácii neumožňuje združovať právnické osoby. pýtam sa to dookola, no vypisuješ o kadečom inom, len nie k veci. nižšie som ti aj zákon zacitoval ... 1.1.2013 o 20:34 ... skús poporiadku, neskáč hore dole, píš k veci. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 9.1.2013 o 8:33

A prečo by sa SPZ do toho montovať nemohol? SPZ je členom SKJ a na rozdiel od iných "zvučných" PO sa stará aj o poľovnícku kynológiu. Pozn. ak nevieš, čo svedčí o tvojej mimoriadnej láske k invektívam, započúvaj sa do ticha na PIDe a tvoje maniere z PIDu si tu láskavo odpusť!! Hašteriť sa môžeš ísť z bezdomovcami na vrútockú stanicu, aspoň im bude teplejšie. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 9.1.2013 o 8:24

dušan, ešte raz: v ktorom registri???? mne sa taký nedarí nájsť, poraď, kde ho hľadať. alebo aspoň kde takú kompetenciu niekto má? a skús aj zodpovedať, na základe čoho sa spz montuje.../viď dva príspevky nižšie/ možno to objasní aj kadečo iné ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 9.1.2013 o 8:24

O tom, v ktorom by nie mali, ale mohli byť zapísané. O tom, ktorý slúži na zápis neuznaných plemien. O tom istom, o ktorom píše kopoviar Jozef Matta. To nie je plemenná kniha FCI, to len register, ktorý spravuje naša predĺžená ruka FCI. Apporó, vieš, čo svedčí o tvojej mimoriadnej láske k invektívam, a nielen svedčí, ale ju aj usvedčuje?? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 9.1.2013 o 8:06

dušan, poprosím, o akom registri hovoríš, v akom by mali byť zapísané? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 9.1.2013 o 7:51

motag, nerozumiem tvojej otázke... goret, znovu dám odkaz: odkaz no a ešte mi tu nik nevysvetlil, na základe čoho sa akési spz, alebo jeho zložky montujú do kynológie. ako môže byť nejaký klub - riadne zaregistrovaná právnická osoba organizačnou zložkou. ako jej môže zasahovať do činnosti iná právnická osoba, rušiť uznesenia, a pod. to prosím vysvetliť tiež, súdruhovia. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 9.1.2013 o 7:44

tomasbaca, o tvojej mimoriadnej inteligencii vôbec nepochybujem. skúsim to druhý krát: si v téme ...Malý slovenský kopov... ak máš niečo k inej téme, tak píš tam. je ťažké to pochopiť? a invektívy si vyprosím. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 9.1.2013 o 7:43

Ak sú zapísané, tak jedine v registri, ale isto nie v plemennej knihe. Koľko jedincov (psov a súk) treba a ako musia byť nepríbuzní, aby bolo možné požiadať FCI o uznanie nového plemena a následne jeho odchovy zapisovať do plemennej knihy, si môžete prečítať napr. odkaz . Nájdete tam niečo aj o problémoch v 2.generácii krížencov, ktorá môže poľovne vyjsť "tupá jak tágo", aj keď 1.gerácia vykazuje skvelé vlastnosti a veľa iných veci, aby ste sa mohli ako tak odborne vyjadovať k danému chovateľskému zámeru. Len kynologický analfabet typu "Ďuro Truľo" môže výskať od radosti už pri 1.generácii. Pozn. v poľovníckej praxi sa využívajú nielen čistokrvné jedince, ale aj 1.generačné krížence, pričom sa vyberajú rodičia skvelých poľovných vlastnosti, ale ďalej sa v krížení nepokračuje. Možno toto by bola schodnejšia, rýchlejšia a bezpečnejšia cesta k získaniu psov popísaných v predmetnom chovateľskom zámere a v tomto zmysle by bolo potrebné upraviť Chovateľský poriadok SPZ, ktorý sa teraz, po VZ SKJ bude musieť upraviť skrz nový Chovateľský poriadok SKJ. Hierarchia chovateľských poriadkov: FCI > SKJ > SPZ > klub. Žiadny nižší nemôže obsahovať ustanovenia, ktoré by boli v rozpore s ustanoveniami vyššieho. A bolo by treba upraviť aj skúšobný poriadok PUP, aby krížence mohli absolvovať predpísané skúšky a získať poľovnú upotrebiteľnosť. KR SPZ by sa mala venovať úprave poriadkov, chovateľského i skúšobného. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off motaq, 8.1.2013 o 22:09

apple aka kr spz? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off tomasbaca, 8.1.2013 o 21:38

jak už sem psal , na co nemáš odpověd na to neodpovíš a děláš mrtvýho brouka než kdokoliv napíše, seš sračka a né chlap . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 8.1.2013 o 19:47

benus, veď povedz viac, ako to vlastne je. kopova, za ktorého ste zodpovední, vám kríži predseda a klub nič na to? ja viem, že?citujem: Treba podotknúť, že tento chovateľský zámer bol zamietnutý výborom KCHSK, s následným odchodom troch členov výboru. Napriek tomu sa dostal až na KR SKJ. ... tak klub do toho nemá čo povedať? a prvé jedince sú už zapísané... veď poinformuj, alebo niekto iný, aká je súčasná situácia? a môže nejaká kr spz vôbec o niečom takom rozhodovať, prípadne zapisovať nové plemä? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off semo444, 8.1.2013 o 17:35

Tak sa mi zdá že to bude AJD čierni z pálením , ale to tu už je ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off benus, 8.1.2013 o 9:51

Neviem odkiaľ to máš ale Jevčákov cieľ to určite nie je, veď načo aj. Slovenský kopov je dokonalý a keďže patrí medzi horské plemená jeho zmenšovanie nechápem. Je to výmysel a KCHSK s tým nemá nič spoločné... Malý slovenský kopov - diskusia ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off tomasbaca, 2.1.2013 o 18:40

pro apple no k titaniku seš věkově spíše ty , ale vono senylnět neznamená ještě vše vědět , já se možná nevyznám v tvé hatmatilce ale žiju a lovím v praxi . chtěl sem od tebe rozumnou odpověd na mou otázku no ty se tu rozčiluješ a urážíš mě . tady hájíš čistotu kopova jinde schvaluješ křížení bedlíka , tak co seš potom za kynologa . nebo je to tak že kopov se tě netýká a křížence bedlíka máš doma . no až budu chtít koupit voříška tak mi pošli na chovatele odkaz :-) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

zobrazené 81-120 z 226 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

prvá škola vábenia jeleňovZelené zápisky z poľovníckych chodníkov (Egon Gočár) 2.diel