Heming hunting
dnes je pondelok,  6. máj 2024,  meniny má Hermína,  spln: 24. apríl 2024,  dnes východ slnka: 04:21,  dnes západ slnka: 19:04
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Malý slovenský kopov - diskusia

autor: off stefa
pridané: 3.4.2012 7:04

Pre tych ktori o tom este nevedia prikladam zamer vyboru klubu chovatelov slovenskeho kopova alebo je to len zamer predsedu? chce presadit chovanie noveho plemena a tym odstavit nasho slovenskeho kopova...Co na to hovorite, dlhorocni chovatelia??



Chovateľský zámer

Chovateľským zámerom je vytvoriť novú formu plemena psa zodpovedajúcu a čo najviac sa približujúcu požiadavkám výkonu práva poľovníctva v súčasnej dobe - menšia rozloha poľovných revírov, platná legislatíva, charakter a štýl poľovania, prevaha poľovnej zveri - s ohľadom na potreby jeho výživy, starostlivosti, umiestnenia a prepravy.

Uvedeným požiadavkám sa najviac približuje nízkonohé plemeno duriča menšej, strednej až malej veľkosti typu slovenského kopova – tzv. malý slovenský kopov. Ide o plemeno nenáročné na priestor a výživu (vhodný aj pre poľovníkov bývajúcich v meste, minimálne nároky na prepravu autom),pomerne ľahko manipulovateľné s ohľadom na veľkosť (transport na posed), odolné, bez významnejších zdravotných problémov (najmä dedičné ochorenia). Vzhľadom na predpokladané uplatnenie v praxi by mohol vykonávať skúšky a nadobudnúť poľovnú upotrebiteľnosť ako slovenský kopov (SD, PF,LS,FSMP,FD,ŠSSK).

Vzorovým východzím plemenom je slovenský kopov vzhľadom na svoj pôvod, so zreteľom na žiaduce povahové a exteriérové vlastnosti. Svoje vynikajúce povahové vlastnosti preukazuje slovenský kopov už celé desaťročia, minimálne od čias jeho čistokrvného chovu a uznania FCI (1963). Medzi výrazné pozitíva patrí jeho temperament, často krát až neúnavná chuť do práce, ochota a záujem sledovať stopu zveri (nepofarbená aj pofarbená), hlasitosť na stope a jedinečná odvaha. Tieto povahové črty sú neustále žiadané, v chove upevňované a selektované. Avšak s ohľadom na vyššie uvedené skutočnosti, týkajúce sa výkonu práva poľovníctva a súčasne platnej legislatívy, môžu byť práve niektoré z jeho povahových vlastností obmedzujúcim a limitujúcim faktorom pre využitie kopova v mnohých revíroch a oblastiach Slovenska. V praxi to znamená, že došlo ku rozdeleniu veľkého počtu pôvodne rozlohovo veľkých revírov na niekoľko menších a tento trend bude mať v blízkej budúcnosti (uzatváranie nových nájomných zmlúv, zmeny hraníc poľovných revírov s ohľadom na finančnú situáciu) znova stúpajúcu tendenciu, pričom v mnohých sa dnes aj pri výskyte diviačej zveri upustilo od poľovania formou spoločných poľovačiek s použitím u nás sa vyskytujúcich plemien duričov (slovenský kopov, štajerský durič)- prevláda individuálny spôsob poľovania. A práve aj v takýchto revíroch by našla praktické uplatnenie nová forma národného nízkonohého plemena duriča pri zachovaní si uvedených žiaducich povahových čŕt slovenského kopova. Jedným z podstatných rozdielov práce takéhoto typu duriča by bol jeho menší „akčný rádius“ pri durení, ktorý je často príčinou straty a zabehnutia slovenského kopova – ide síce o pomalšie, ale pritom vytrvalé, systematické a hlasité durenie. Plemeno by našlo uplatnenie aj pri dohľadávkach postrieľanej najmä raticovej zveri, tak ako to v praxi dokazuje aj mnoho slovenských kopovov pri individuálnom spôsobe poľovania.



Exteriérové vlastnosti:

Výška - v rozpätí 35 – 43 cm ( sučka 35 – 39 cm, pes 38 – 43 cm)

Telesný formát – ako slovenský kopov, v zmenšenej podobe , hmotnosť prispôsobená výške a dĺžke rámca. Jednoznačne obdĺžnikový rámec , dĺžka presahuje 20 % výšky jedinca v kohútiku.

Srsť – typ a štruktúra slovenského kopova

Hlava, uši a chvost – ako slovenský kopov, ucho možno trošku dlhšie a nižšie nasadené ako u kopova (elegantnejšia „ušatejšia“ hlava)

Farba – čierna s presne ohraničenými hnedými znakmi na tele (rozloženie ako u kopova), prípustné biele znaky na hrudi a končatinách (prípadne úzka biela lysinka na hlave ?), kedy na končatinách medzi bielou a čiernou srsťou musí byť srsť hnedej farby (dedičstvo po starých kopovoch, vyskytujúce sa aj v súčasnosti)

- hnedá farba – od svetlohnedej až po gaštanovohnedú

- správna pigmentácia nosa a pazúrov (čierne)

Končatiny – rovné, správne zauhlené, umožňujúce psovi priestranný a vytrvalý pohyb

- chyba – vybočené lakte a labky, zbiehavý postoj zadných končatín

- povinné vyšetrenie na dysplaziu bedrových kĺbov

Oko – tmavohnedej príp. hnedej farby

Chrup – plnochrupý, nožnicový zhryz

Povahové vlastnosti:

- stredne temperamentné plemeno s dobrou ovládateľnosťou, dobrým kontaktom na majiteľa, s vyrovnanou povahou bez známok agresivity voči okoliu, bez známok bojazlivosti

- pri práci vytrvalý, samostatne pracujúci s hľadaním (pri durení) na kratšiu až strednú vzdialenosť (cca 300 – 400 m ) s vynikajúcim čuchom a orientáciou v teréne

- hlasitý (voľný hlas) na teplej stope a pri kontakte so zverou – tzv. hlásič

- mimoriadna odvaha pri kontakte so zverou (najmä diviačia a škodná zver)

Chovateľský cieľ:

Východzími plemenami, použitými pri vytvorení novej formy národného nízkonohého plemena duriča sú slovenský kopov a hladkosrstý jazvečík štandardnej veľkosti čiernohnedej farby. Jedince obidvoch plemien, ako aj ich medziplemenné krížence sú do chovu vyberané na základe prísnych kritérií, zohľadňujúcich vopred určené povahové a exteriérové charakteristiky plemena malý slovenský kopov. Podiel genetických informácií by mal byť v pomere 70:30 resp. 80:20 (slovenský kopov : jazvečík). Pri chove sa vedie presná evidencia dospelých jedincov uplatnených v chove, ako aj odchovaných šteniat, vrátane vystavenia preukazov o pôvode od prvej generácie chovu nového plemena.

Zámerom chovateľskej práce nie je vytvorenie úplne nového (geneticky neustáleného) plemena, získaného krížením rôznych plemien, ale určitým spôsobom „upravenie a prispôsobenie“ nášho národného plemena aj na zmenené podmienky poľovníckej praxe s jasne definovanou a ustálenou genetickou výbavou. Jeho použitie by malo byť orientované v poľovných revíroch menších výmer (srnča oblasť) na rovinách až pahorkatinách kde sa v poslednom čase vo vyššom množstve vyskytuje a sústreďuje diviačia zver. Zámerom nie je umelo vytvárať konkurenciu slovenskému kopovovi, ktorý jednoznačne svojim použitím dominuje resp. je určený do náročných podmienok horských revírov.

Úsilie nesmeruje k vytvoreniu „ideálneho“ plemena, ktoré neexistuje, ale plemena, ktoré by poľovníkom poskytlo možnosť čo najširšieho a pomerne všestranného praktického využitia pri spôsobe poľovania v našich podmienkach a získalo si tak (hlavne svojimi vlastnosťami) miesto medzi nespočetným množstvom doteraz medzinárodne uznaných plemien psov.

Cieľom je preukázať širokej kynologickej verejnosti, že aj v dnešnej dobe sa dajú mnohé už uznané čistokrvné plemená psov určitým spôsobom „prispôsobiť okolnostiam dnešnej doby“, čím môže celkom opodstatnene vzniknúť „nové plemeno“ s možnosťou medzinárodného uznania FCI a jeho následným etablovaním sa v plejáde už existujúcich plemien.

Cesta k tomuto cieľu nie je jednoduchá ale kľukatá, niekedy je plná prekvapení, stojí veľa úsilia a námahy, vedomostí, materiálnych a finančných prostriedkov a musí byť spojená so zanietenými ľuďmi, ktorí sa pri prvých známkach neúspechu nedajú odradiť ale majú jasnú predstavu o výsledku takejto práce.

počet zobrazení: 35 075
počet hlasov: 4
okruh tém: poľovné psy
 

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off jaroslavdudik, 30.9.2013 o 22:51

Chcel by som tiež pridať jednu myšlienku do diskusie na tému "malý slovenský kopov", alebo "Tatanský durič". Myslím, že myšlienka šlachtenia nového plemena nie je zlá. Podľa mňa je práve naopak veľmi dobrá. Treba šľachtiť to čo je potrebné a to čo v poľovníckej praxi chýba. Na Slovensku podľa mňa chýba dôrazný durič, ktorý však pracuje s vodičom, durič nie veľkých rozmerov, čiže pes "spratný", teda zjavne ľahší ako dnešný slovenský kopov. Zjavne táto myšlienka, aspoň tak som ju pochopil zo zámeru, ktorý je prezentovaný vedením slovenskej poľovníckej kynológie, viedla k povoleniu tohto nového experimentu. Prvého slovenského kopova som si kúpil v roku 1984. Mal som v rukách niekoľko kopovov, z toho dvoch chvných psov a niekoľko dobrých sučiek, z ktorých dve boli chovné. Mal som tú česť vyhrať aj MAR. Napriek tomu si nemyslím, že všetci budú so mnou súhlasiť. No i tak mi ťažko niekto vyvráti názor a ten som presadzoval i vtedy keď som bol tajomníkom KCHSK, že už od rokov 1990 a ďalej chováme čosi iné ako slovenského kopova podľa štandardu. Dajme dnes kopova na váhu a zmerajme ho a zistím, že ide o akési iné plemeno. Možno raz prídu kynológovia spoza hraníc na to, že stačí doviesť veľa jedincov zo Slovenska, dôkladne ich zmerať, zvážiť, spísať podľa nameraných hodnôt nový štandard a môžu od FCI žiadať schválenie nového plemena. Môžeme ho nazvať polsky gonči alebo hocako inak. Ak dnešné suky spĺňajú váhovú hranicu 20 kg /podľa mňa je to horná medza pre psa/, tak kde sme so štandardom. Už v 90-tých rokoch a ešte dlho pred tým a až do dnešných dní sa do chovu púšťajú vysoké a ťažké psy a suky. To po stránke exteriéru. A po stránke pracovnej sa do chovu preferujú až fanatické diviačiare. Potom sa nedá čudovať, že pes v revíri dobre zazverenom diviakmi robí ako had. Majiteľ dobre že nelieta o radosti a všetci poľovníci sú nadšení. Ak však taký psík príde do slabo zazvereného revíru, ráno ho pustíte a do večera neviete kde je. On samozrejme je pri diviakoch, len mu dlho trvalo kým ich najde a dlho mu trvá kým sa vráti ku gazdovi. Môžete mi veriť, že som neraz hromžil na ľudí usmerňujúcich týmto smerom chov. Mal som na to dosť času, kým som čakal psa pri ohníku skrčený ako žaludský túz a čakal kedy sa vráti, či o 20,00 alebo až o 24,00. Pritom ostatní účastníci spoločnej poľovačky už boli po guláši šťastne pri svojich rodinách. Sám sa sebe divím prečo som tomuto plemenu verný už skoro 30 rokov. Určite však pre tie pekné zážitky. Dnes je to s GPS obojkami jednoduchšie. Ale aby som sa vrátil k Tatranskému duričovi a zároveň ku Slovenskému kopovovi. Možno by vôbec nebol treba przniť kopova inými plemenami a vyrábať existujúceho AJD. Možno by stačilo, aby sa KCHSK vrátil ku štandardu SK, aby pes mal 46cm, sučka 43cm a najtažší pes nepresiahol 20 kg. A zároveň vyberať do chovu dôrazné a odvážne psy, ktoré pracujú spolu s vodičom v okruhu 2-3 km. Tým by sme splnili aj stanovy KCHSK, hovoriace, že klub sa stará o zachovanie dobrých vlastností kopova a o zachovanie jeho exteriéru. /Čosi o tých stanovách viem, sám som ich písal./ V tom prípde by výbor KCHSK nemusel pretriasať problém šlachtenia nového plemena, to mu skutočne stanovy neukladajú, práve naopak. Len sa divím, že generalite slovenskej poľovníckej kynológie je osud slovenského kopova fuk. Z toho mám skutočne hrôzu. S pozdravom Jaroslav Dudík

dať hlas príspevku | počet hlasov: 37

komentáre

zoradiť
zobrazené 41-80 z 226 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Stopinko, 27.9.2013 o 8:14

Clovek sa tu docita rozne zaujimavosti. V podstate sme s nasou polovnou kynologiou povysili na uroven madarska. Tam tiez kdejaky krizenec moze robit polovne skusky na ziskanie PU. Pamatam si ako sa kopoviari ozyvali hlasno ked FCI chcela a aj uznala Gonczy Polski za plemeno. Hoc im to nebolo nic platne, bolo ich aspon pocut. Za situaciu, ktora vznikla si mozu sami nakolko ich kluby resp vedenie klubov robi veci za chrbtami clenskej zakladne. Jazvecikari sa neozyvaju vobec a z klubu kopova par jednotlivcov, ktori su aj tak na ciernej listine. Zopar jednotlivcov si s Vami robi co chce. Nemam nic proti tomu, ze sa tu niekto snazi o chov noveho plemena, je vsak zaujimavy sposob ako ho presadit! Nie som ziadny expert na chov avsak na to aby vzniklo nove plemeno nestaci rok chovu. Kym sa im podari ustalit exterier ako aj vlohove vlastnosti pretecie este vela vody. Ak sa vsak spoliehaju na to, ze obe plemena odovzdaju do genov svojich potomkov len to dobre su na velkom omyle! Moj nazor je taky, ze zopar ludi si tu hladka svoje ego len aby sa ich mena spominali jednym dychom s takymi kynologmi ako bol napr Renco, Slimak a spol. Kopoviari, jazvecikari preco nezvolate mimoriadnu schodzu?! Myslim, ze cela situacia je len obrazom Slovenskeho polovnictva, ktore je nejednotne a hrstka ochranarov diktuje atd... Ale to uz som odbocil. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off goret, 27.9.2013 o 6:49

Finist, ak si pozrieš, ktoré skúšky môžu robiť kopovy i jazvečíky, možno prídeš na to, prečo tie krížence áno, ale čivavy nie. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 27.9.2013 o 6:44

Vážený pán prdhovorca, našim kopovom možno prospeje, ak im tieto krížence budú dýchať na päty. Zdravá konkurencia može uškodiť iba ak odrbávačom. S vašou otázkou ohľadom ich skúšok sa skúste obrátiť na Predsedníctvo KR SPZ, alebo lepšie na KR SPK. Možno vám a vám podobným ušlo, ale dnes už aj na Slovensku nikto nemôže nikoho nútiť čo musí resp. môže vlastniť, teda ani akého psa. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 26.9.2013 o 23:53

ak je nejaká spravodlivosť v tomto podvodníckom boľševickom štáte, tak do registra patria iné zápisy s inými rodokmeňmi. ale k veci: žiadny zápis do žiadneho registra nie je oprávnením skúškam PU. takže znovu sa pýtam, čo oprávňuje prdbastarda k získaniu PU??? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Finist, 26.9.2013 o 23:29

kormoran aj čivava s rodokmenom moze robit tie skusky? alebo to je iny rodokmen? si taky sprostý naozaj,alebo to len hráš? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off kormoran666, 26.9.2013 o 22:09

apple skusky moze robyt sd,lsmp,pf,fd,fsmp,na zaklade registra-rodokmen. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off novic, 26.9.2013 o 20:39

neviem či mi dačo ušlo lebo niesom kopoviar, ale bola nejaká klubová schôdza na túto tému? Stretli sa chovatelia a majitelia kopova a diskutovali o tomto? Kedy budú nové voľby do výbora? chystá sa niečo také alebo všetci len sedia a krčia plecami? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off jozef, 26.9.2013 o 19:48

mlsrb ale ak to bude len takto tak nikde sa nikto nepohne..normálne sa to musí riešiť ked treba aj verejne čiže ak viete mená ludí čo v klube nemajú miesto nebojte sa to napísať..ALE z rozumom a nie podla pocitov ale faktov!Aby sa niekomu nechcene neuškodilo!Kopovom Zdar! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off mlsrb, 26.9.2013 o 19:30

Nechcem uraziť ani rozhnevať všetkých poctivých a čestných chovaťelov SK z východného Slovenska lebo tam mám vela dobrých priatelov ale celý tento podvod pochádza práve odtial!Všetci vieme kto je autor aj ked vystupuje len cez spojky ale hlavný stan podvodníkov je bohužial tam. Kopoviarom zdar. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off pacenko, 26.9.2013 o 17:04

kormoran666,ja ani neviem čo mám pri čítaní tvojich príspevkov robiť...smiať sa,či plakať nad tvojou hlúposťou?!Veď ty ani len písať nevieš a poučuješ tu ľudí...To,že nejaký bastard od susedov bude štekať na diviaka nedáva nikomu právo na to,aby kvôli nemu zhovädil pýchu slovenskej kynológie...Tobôž nie predsedovi KCHSK!!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off jozef, 26.9.2013 o 14:54

apple na Slovensku je všetko možné... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 26.9.2013 o 14:54

ja sa opýtam len technickú otázku: na základe čoho to môže robiť skúšky? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off kormoran666, 26.9.2013 o 14:34

boli 3x jazvecik kratkosrsty cierny s palenim pes x sk.1x sk x bf.aspon co ja viem netreba to zatracovat pracu to roby perfektnu ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off jozef, 26.9.2013 o 13:46

kormorán a prezdad nám aké kríženia sa ešte podnikli?? :)) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off majko82, 26.9.2013 o 12:10

holt kormorán sa v tom vyzná , som sa schuti zasmial aj keď je to celé na plač ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

on kopoviar17, 26.9.2013 o 12:02

kormoran666 nevieš o čom rozprávaš ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off kormoran666, 26.9.2013 o 11:37

ZE VRAJ PRVE LASTOVICKY SU UZ NA SVETE UZ JE ZAPISANYCH 54 STENIEC V KOSICIACH BOL PSYK NA SKUSKY PUP LSMP A VYHRAL ICH 1.ROC.CO MATE STALE PROTI TATRANSKEMU DURICOVY PSY PRACUJU AKO HODINY TAKY KOPOV 1.ROC.NEVIE ANI PORIADNE PRY NOHE CHODIT A NIE ESTE SKUSKY ROBYT TERAZ SU STENCE BF X SK.AJ TIE SU UZ ZAPISANE ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 22.9.2013 o 21:59

mozaik, ani nie kritika, je to vlastne konštatácia naprosto nezákonného stavu. v rozpore s reglementom fci, zákonom o poľovníctve, zákonom o združovaní občanov, stanovami skj atd... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off mozaik, 22.9.2013 o 21:31

Je tady tolik kritiky, že se dost divím, že se tady neozývá žádný obhájce toho křížení. Snad by objasnil, o co přesně do budoucna jde a jak je to s PP u F1, F2. Už jsem viděl pár vořechů s překvapivými loveckými vlohami a jsem si jistý, že po rodičích budou mít vlohy i tito, jen si nejsem jistý nutností vymýšlet nové plemeno, když podobných je dost a je asi lepší zdokonalovat původní uznané plemeno, když už se stalo známým minimálně v Evropě. Prosím např. zadavatele Stefa, který to tady vlastně rozpoutal, nebo některého z chovatelů s odchovanými kříženci s PP, aby se vyjádřil ke zdejší kritice. Předem dík. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off apple, 21.9.2013 o 23:16

upresním: vzopreli sa v SHS, ale i v KCHSK, dokonca vznikol nový klub, ale socialistické stanovy skj nedovoľujú mať dva kluby jedného plemena. klub má teda registráciu iného typu a nie je v skj. a pokiaľ bud "rozhodovať" tie isté kádre, tak sa môžeme dočkať všeličoho. verím a dúfam, že to nebude zánik niektorého plemena. do budúcoročnej konferencie vkladajú nádeje mnohí, no hádam nedopadne tak, že si súdruhovia privezú zase sto "nových", nikde nezaregistrovaných členov. nezabúdajme, že sa to dialo za podpory orgánov a prezidenta spz. teraz si vymysleli, že do kynológie môže vrtať aj komora, teda zas tí istí... len mi nie je jasné, koľko má komora klubov, z akého titulu si robí ambície ... za chvíľu to bude aj zväz žien, automotoklub, zmos a iní. stačí, aby boli medzi nimi nejakí chovatelia - to je legitimita k zasahovaniu. a do skj komora nemôže, lebo je to profesná komora.... no to už zas odbočujem, ale len kvôli vysvetleniu, že sa niekam rútime a teda ťažko odhadnúť, kam to dospeje v kynológii. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off pacenko, 21.9.2013 o 22:46

apple:na slovensku je možné ozaj všetko-bohužiaľ...Chovateľov ktorí sa vzopreli,myslíš chovateľov SHS?Tak podľa toho čo som sa dopočul od niektorých členov je to plemeno,alebo skôr klub-y vo veľkých problémoch.Ale je to mimo témy...Neviem či je osud slovenského kopova spečatený ako to tu píšeš.Je veľmi smutné čo tu predvádza PREDSEDA KCHSK.Človek ktorý by mal toto plemeno reprezentovať,zušľachťovať a zveľaďovať ho svojím spôsobom dehonestuje!!!Ja dúfam,že na budúcoročnej(ak dobre počítam)konferencii sa pohnú ľady a niektoré veci v klube sa dajú dokopy... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 21.9.2013 o 22:29

jozef, verím že nezanikne, lebo tí, ktorí už dávno prekukli hajzlíkov, sa zaistili. no daj si odpoveď, kto je za prdkopovom - tí istí, čo miešajú karty v klube kopova ... tu je to reálne nebezpečie, tí ľudia sa pre svoje "záujmy" nezastavia pred ničím. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off jozef, 21.9.2013 o 21:53

Nuž,Slovenský Kopov nezanikne o to pokoj len je HAMBA ak dôjde k tomu že časom za kvalitným vrhom budeme musieť cestovať za hranice...Ale chvála bohu ešte tu je zopár chovatelov čo to nerobia pre biznis a ani mladých ludí čo sa venujú SK nieje málo...tak aspoň volačo...A apple ako som napísal ja si myslím alebo aspoň časovo mi to tak vychádza že už prvé spojenia dostali PP!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off apple, 21.9.2013 o 21:44

pacenko, no ja neviem, ale žeby prvé krížence mali byť už na predaj žeby takto rozvíjali nové plemeno? žeby PP bol v poriadku? mne vychádza, že prví bastardi, ktorí vyšli z prvého vrhu sú už "uznaným" plemenom a ich potomkovia sa odušu predávajú!!!!! no človek sa učí celý život. stačí uznesenie niekoľkých ľudí a nové plemeno je na svete? na základe uznesenia??? myslím že sme svedkami svetového unikátu.čoskoro sa dozvieme, že môžeme byť hrdí na nové národné plemeno. je mi to celé divné, lebo naše národné plemená sú v problémoch. jedno sa snáď podarí zachrániť, lebo chovatelia sa vzopreli, no osud slovenského kopova sa mi vidí byť spečatený. ani nie tak nepoctivými chovateľmi, tých zas tak moc nie je, ale funkcionárskymi zvrhlíkmi, ktorí sa neštítia ničoho, o čom svedčí i vývoj okolo "tatranského kopova". .... no možno to len nesprávne hodnotím a v skutočnosti máme dočinenia s chovateľskými supergéniami galaktického významu, priam mimozenšťanmi.... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off pacenko, 21.9.2013 o 16:58

Podľa mojich info niesu rodičia jazvečík a kopov,ale kopov a tatranský durič.Len neviem či je fenka kopovka alebo naopak.K tomu chovateľskému zámeru a vecami okolo neho sa už vyjadrovať nebudem.Pre toho chovateľa je to hanba,že si dovolí niečo také predávať za 250 eur.Ten človek to nemôže mať v hlave v poriadku.Ak by nebol z východu,ale z môjho bližšieho okolia,tak by som si sadol do auta a určite by som sa išiel na toho exota pozrieť...inak,ževraj toho tataráka odporučil do chovu poradca chovu.A šteniatka sú samozrejme s papiermi :) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off mlsrb, 21.9.2013 o 15:35

apple-máš uplnu pravdu,ale aj tak by som chcel na vlastné oči vidieť magora čo dá za kríženého orecha 250e ked dneska kvalitné kopovy idu po cca 250-300e.Ak to popredá tak si bude môcť povedať že to bol kšeft jeho života, ale ked to niekto chce kupiť nech sa páči. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off jozef, 21.9.2013 o 15:28

apple v tom inzeráte som to pochopil tak že rodičia šteniatok čiže SK a Jazvečík krátkosrstý majú PUP..A toto bude asi prvé spojenie a hned s PP inak to nevidím ale rád by som bol ak by ma niekto opravil kto do toho vídí viac... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 21.9.2013 o 14:34

udivuje ma ešte jedna vec: našiel som viacero inzerátov /odkaz odkaz odkaz / a snažím sa spočítať si časovú postupnosť šľachtenia nového plemena, potvrdenie jeho stability či už stavby tela, alebo vlôh, povahy a pod. toto predpokladá nejaký čas. na skúšky od veku 1 roka, predpokladám že ročnú suku nik nebude páriť. no a než dorastie nová generácia, tak už nestihne mať štence v takom veku, aby sa v nasledujúcom roku mohli zúčastniť skúšok. páni uvádzajú v inzerátoch že rodičia mali absolvované skúšky... vzhľadom na to, že KR SPZ schválila zámer nového plemena minulý rok, tak mi čosi nevychádza.... tiež ma mätie, na základe čoho mohli robiť skúšky poľovnej upotrebiteľnosti.. prípadne či už bola FCI požiadaná o zápis nového plemena. poprosím niekoho, kto sa tomu venuje, aby to upresnil a dal nám informáciu sem. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off apple, 21.9.2013 o 14:12

goret, na rozdiel od teba nikdy netvrdím, že som neomylný. ty hneď vieš že nemám pravdu, aj diagnózu dokážeš stanoviť. proste si výnimočný. až sa bojím poprosiť ťa o nejaké informácie: 1) môže spz mať ako organizačné jednotky chovateľské kluby? 2) poprosím ťa, kde nájdem, že tatranský durič je poľovné plemeno, ktoré môže absolvovať skúšky poľovnej upotrebiteľnosti? 3) kde nájdem štandard plemena? snažím sa dať ti najzákladnejšie otázky, na ktoré nepochybne dokážeš odpovedať a vyviesť ma z omylu. dopredu ďakujem že sa vyjadríš priamo k otázkam. s úctou jaro pavlorek ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off jozef, 21.9.2013 o 10:53

Neviem či niekto dá 250eur za niečo čo nikdy nevidel pracovať a ide o výplod geniálného šlachtenia zopár ludí,skôr kúpim SK alebo AJD ono ja nemám nič proti šlachteniu ale je kravina aby šlachtili tí čo si o tom prečítali na internete...A keby tam bol iný prístup!!A to je hlavné ten prístup keby o tom verejnosť vedela nebolo by to utajované boli by tu nejaké fotky spojení,nejaké videa roboty bolo by to o inom!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 21.9.2013 o 10:35

A ty sa na základe čoho montuješ aj do kynológie, há? Ak sa chceš sa vadiť, zájdi na jarmok. Ja ti na tie tvoje odbornosti a citácie zákonov zvysoka kašlem. Ja vidím, že štence sú na svete a treba im nájsť gazdov. Ľudia sa môžu mýliť a nechať sa pomýliť, ale netreba ich hneď za to vešať na najbližie vŕby. Na záver: ak sa ty raz od nenávisti voči našej vrchnosti poondieš, moje slipy ostanú čisté. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 21.9.2013 o 10:05

možno keby si podporil svoje odborné hodnotenia aj citáciou zákona, na základe čoho sa tí ľudia montujú do kynológie, na základe čoho ešte tunelujú prostriedky, na základe čoho ešte stále držia knihu atď. ináč je taký príspevok úplne o ničom. a k. slimáka radšej v týchto súvislostiach ani nespomínaj. je to urážlivé. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off goret, 21.9.2013 o 7:47

Ak sa jedná o krížence ustálených plemien v prvej generácii, môžu mať fakt dobré poľovné vlastnosti. Skutočnosť, že štencom hľadajú nových gazdov, napovedá, že v ich následnom krížení nemienia pokračovať, čo ja osobne považujem za víťazstvo zdravého rozumu. Veľkohubé kecy o zásadách a zákonoch charakteristické pre našu súčasnosť sú dobré do krčmy a nie do lesa, však aj Koloman Slimák konal podobne .. atď. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 20.9.2013 o 22:48

áno, odserú si nenažranosť pár súdruhov, ktorí vedome konajú proti všetkým zásadám a zákonu. to máš pravdu, jozef. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off jozef, 20.9.2013 o 21:52

Ach len ma štve že terez si to odnesú tie štence...pre ********* niekolko ludí!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off smetko, 20.9.2013 o 21:28

...no, neprešiel ani rok a prvé lastovičky sú už tu... veľmi by ma zaujímalo, aká bude exteriérová ustálenosť týchto krížencov, či napríklad nebude zopár krpcov preexponovaných ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off roso27, 20.9.2013 o 21:23

prečo nie ... chovateľský zámer vypadá sľubne, uvidíme o 5 - 8 rokov ako sa to podarí, fandím tomu .... šľachtiteľom prajem veľa úspechov ... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off apple, 20.9.2013 o 20:40

bezočivosť jevčáka a kompánie nemá páru. asi to bude treba zatrhnúť ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off peho7, 4.9.2013 o 21:53

tak toto je uz v k....j p..i ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

zobrazené 41-80 z 226 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM