diskutujeme tu o správnosti alebo nesprávnosti lovu jeleníc v decembri, aj keď ich lov v decembri je povolený, je zrejmé že väčšine poľovníkov to vadí, tým ktorí to schvaľujú doporučujem aby požiadali vo svojom združení o možnosť vyvrhnúť ulovenú jelenicu napr. od konca vianoc do konca roka ... som si istý že zmenia názor ... (skúsme sa zamyslieť koľko takýchto jeleníc sa uloví a postriela na štefánskych spoločných poľovačkách ???) kladiem otázku : ak to poľovníkom vadí čo bráni užív. poľ. revíru uvádzať v povoleniach na lov zveri u jeleníc termín do konca novembra ??? (nový zákon do povoľuje) a prinútiť členov plánovaný odstrel do konca novembra aj splniť ? nič ... tak v čom je problém ? (podobne je možné riešiť aj lov diviačíc)
pamätám časy, keď v ŠL sa strieľal jeleň za odmenu ešte do konca januára. Streľ jelenicu v decembri, jeleň v januári. Prišla revolúcia, otvorili sa hranice, prišli Rakušáci a hneď zistili, že máme v horách veľký ohryz. Teraz nie, máme vlka a tých hôr je pomenej. I tak si robí, každý čo chce, len to treba dobre zdôvodniť.. ◄ reagovať
Táto debata nemá zmysel lavíruje medzi ,, zákon povoľuje ,, ... a ,, ja si myslím ,, .... ◄ reagovať
podľa mňa je rozdiel medzi zárodkom a plodom (lebo to by sme už jelenice nemohli loviť ani v októbri) a hýbajúcim sa plodom vo vývrhu ... treba si to skúsiť ... videl som poľovníka (nebol strelcom) ktorý sa pri vyvrhovaní diviačice už začiatkom decembra nad "pohybujúcim sa vývrhom" povracal a to poľovník strelec neurobil nič v rozpore so zákonom ... môžu mať akýkoľvek plán lovu aj nesplnený, ani jeden z nich to už nikdy neurobí ... ale načo o tom polemizovať keď riešenie je tak jednoduché ako som uviedol predtým ◄ reagovať
Ak sa členská základňa na čele s poľovným hospodárom zhodne, že chlapi posnažme sa nech sú jelenice odlovené do konca novembra tak v tom nevidím žiadny problém. Tu ide v prvom rade o poľovnícku etiku keďže určite nieje pekný pohľad na už pomerne veľký plod, ALE keď si to tak zoberieme ten plod má už aj v októbri tak to je len o tom kto má aký silný žalúdok no osobne som za odstrel do novembra. ◄ reagovať
Hekler - Neloviť lane v decembri sa samozrejme dá ,ale nie všade ! Do mnohých podhorských revírov prídu až keď v kopcoch nemajú čo žrať!A nepríde ich len zopár ale aj vyše stovky kusov.Vysoká vyžerie všetko na čo narazí ,spôsobuje obrovské škody !!! ◄ reagovať
Hekler suhlasim to ze je nieco povolene zakonom neznamena ze je to povinne v zmysle tom, ze si nemozno stanovit podmienky "prisnejsie" ako stanovuje zakon. Presne ako pises nevidim problem v tom aby sa v PZ dohodlo, ze sa jelenice v decembri nelovia, je to na uzivatelovi reviru. ◄ reagovať
diskutujeme tu o správnosti alebo nesprávnosti lovu jeleníc v decembri, aj keď ich lov v decembri je povolený, je zrejmé že väčšine poľovníkov to vadí, tým ktorí to schvaľujú doporučujem aby požiadali vo svojom združení o možnosť vyvrhnúť ulovenú jelenicu napr. od konca vianoc do konca roka ... som si istý že zmenia názor ... (skúsme sa zamyslieť koľko takýchto jeleníc sa uloví a postriela na štefánskych spoločných poľovačkách ???) kladiem otázku : ak to poľovníkom vadí čo bráni užív. poľ. revíru uvádzať v povoleniach na lov zveri u jeleníc termín do konca novembra ??? (nový zákon do povoľuje) a prinútiť členov plánovaný odstrel do konca novembra aj splniť ? nič ... tak v čom je problém ? (podobne je možné riešiť aj lov diviačíc) ◄ reagovať
decembrový lov - Aký zdieľa názor široká poľovnícka verejnosť na lov jeleníc a sŕn v decembri keď nie je splnený plán lovu, nie je to tak trocha škoda?, veď taká jelenica v decembri má už pomerne slušný plod, a potom že neni zver v revíroch. Čo nato kompetentný ? ◄ reagovať
nabel1-továreň na prírastky je jedná vec, ale skúste sa zamyslieť aj nad kvalitou dalšej populácie a nielen z kvality trofeje.Igor.berko- úplne s tebou súhlasim. ◄ reagovať
Páni, čo hovorí pravidlo o pomere jelenej, samičej a samčej zvere 1,1 k 1,0. Toto niekoľko rokov nedoržiavame a preto máme pomer 10: 1. Čo je nesprávne a ketegizácia vekových tried, či ich zmena nám nepomôže.