Zdravím všetkých priaznivcov fotenia. Dhlšiu dobu zhruba 3 roky využívam práve ultrazoom olympus sp590 uz ktorý mi poskytoval pekný rozsah ako i svetelnost, ale odhodlal som sa prejst na zrkadlo. Mám záujem o telo od canonu 550 d a k nemu zo zaciatku univerzalny 18-135 is od canonu a neaky taktiez zoomovy. Objektivov s rozsahom 70-300 tu uz bolo rozobranych viacero ako od sigmy tak i canonu ci tamronu. Taktiez som sa docital ze vacsina z vas odporucuje na fotenie zvery vacsinou canony 100-400 ci 400 vky, alebo taktiez Sigmy 120-400. Mna vsak zaujal tento objektiv od tamronu a to TAMRON SP AF 70-300 mm f/4-5,6 Di VC USD, ktorý ževraj pri zrkadlovkach s malým APS-C snímačom moze mař rozsah po prepocte az 450 teda aspon podla toho co som cital. Chcel by som sa teda spýtat má niketo skúsenosti s týmto objektívom, ktorý by mal byt kvalitenejsi oproti základným 70-300kam, a ci toto ohnisko bude dostacujuce i pri výreze vyhotoveným so spominaným canonom 550d. Zvolit tútu volbu alebo ostat zatial este pri doterajšiom ultrazoome. Ďakujem vopred za všetky rady.
aj ja nad ním uvažujem.. je za dobrú cenu a je naozaj dobrý.. Nanko ak ho zobereš nič s ním nepokazíš.. tú 50 som sem dával len kvôli cene.. a v softe by si si to vedel poskladať.. ale súhlasím na krajinu niečo širšie.. ale ak nie je vata treba brať čo je po ruke... prípadne šporiť.. ◄ reagovať
ano ako lubo 125 písal 17-50 f2,8 je super volba a na krajinu veľmi vhodná vecička . Fotil som tým a veľká spokojnosť. ◄ reagovať
ja by som sa na tvojom mieste tich niskych čisel nebal odkaz rozdiel medzi 17 a 35mm je obrovsky takze na krajinu najlepšie zoom za 300e sa da kupit svetelny tamron 17-50 f2,8 a je ostri ako britva.... začiatočníkovi by sa taško robilo s pevným ohniskom si myslím ◄ reagovať
Nanko to sú zložitosti pri tom fotení krajiny . Krajina sa v minulosti fotila výhradne širokáčom napríklad ako mám ja sigma 10 - 20 . Dnes máme softy na poskladanie viacero foto . Má to však svoje úskalia . Poznám osobne výborných Slovenských krajinárov s ktorými sa i navštevujem . Napríklad Lukáš Faturík odkaz Stratený odkaz a mnoho iných . Mali sme u mňa doma také stretko s chlapcami z fotoklubu považia a práve s Lukášom som preberal i krajinu dôležitosť filtrov v protisvetle a mnoho iného . Práve Lukáš spomenul ,že krajina tak na tom ohnisku 35 je vhodná fotiť . Potom prídu na rad softy ktoré sa stale zdokonalujú roky tu máme virtualnu prehliadku a kadečo iné . To lepšie je Canon EF 35mm f/1.4L USM samozrejme drahé :-D Ano volba sigma 120-400 + 18-135 je ok poho. ◄ reagovať
Edu tak v tom mas uplnu pravdu :) ani ma to nenapadlo ked nad tym tak premyslam a pritom do oci bijuce :) Ale viem uz asi kde som pochybil v myslienkach po rozume mi beha aj ta sigma 120-400 a stou som si kombinoval 18-135..Uz mam taky zmatok z tych vsetkych cisel v hlave :) A k tomu 35ohnisku vies nieco konkretnejsie odporucit? .. ◄ reagovať