Marian,
ako som predpokladal, kde kto Ti tu radí a z mnohých príspevkov je jasné, že dotyčný v živote riadnu dohľadávku nezažil. Ešte smutnejšie na všetkom je to, že tí mladí, ktorých tí "kvázy" skúsení zakrykujú aby ešte počkali s radením, sú často bližšie k požiadavkám kladeným na dobrú pušku na dohľadávanie ako tí, ktorí ich zakrykujú. A aby som hneď ušetril čas niektorých oponentov, tak poľujem 40 rokov, poľovníckej kynológii sa venujem 46 rokov, držal, cvičil a choval som fox-, velš-, a jagdteriére, farbiare a posledných 24 rokov slovenské kopovy.
Ale k téme!
Puška na dohľadávku musí:
1. Byť čo najkratšia.
2. Byť spoľahlivá.
3. Byť počasiu, nešetrnému zaobchádzaniu a opotrebeniu odolná.
4. Mať špeciálne a odolné mieridlá pre rýchle zamierenie.
5. Ideálne je, ak má pútko na remeň čo najbližšie k ústiu hlavne, aby tá minimálne vyčnievala ponad plece a nezachytávala sa o prekážky počas dohľadávania. (Zase, aby som ušetril čas oponentom, puška počas dohľadávania je prevesená na chrbte a nenosí sa na ľavom pleci ako pri bežnej poľovačke!)
Preto, ak vylúčime drahé guľové dvojaky, nakoľko nedohľadávame nebezpečnú útočiacu veľkú zver, týmto požiadavkám najviac vyhovujú klasické guľové opakovačky v špeciálnom prevedení, ako napr. Sauer 202 Hardwood, Mauser M 03 Trail, Blaser R8 Professional Nachsuche, alebo z tých ktoré nie sú úplné špeciály pre dohľadávky by som menoval Tikku T3 Battue Lite, Marlin Mod. 1895GS, pri ktorých sa absencia horného pútka dá nahradiť špeciálnym remeňom, ktorý sa očkom uchytáva na koniec hlavne.
Čo sa týka kalibru, je to vec osobných preferencií, ale nakoľko sa pri dohľadávkach vyžaduje stabilita strely aj v hustom poraste viac ako všade inde, v žiadnom prípade nechoď pod 7,62 mm. Mne vychádza ideálne pre naše podmienky kal. 8x57.
A zabudni na všetky brokovnice, samonabíjacie guľovnice, zlamovacie jednoranové guľovnice, atď...
A znovu, aby som ušetril čas oponentom, vlastním aj brokovnicu, aj jednoranú zlamovaciu guľovnicu, aj samonabíjaciu guľovnicu Benelli Argo, s ktorou som veľmi spokojný, nosím ju zásadne do pohonov so psami, ale tá spoľahlivosť tam predsa len nie je sto percentná, už sa mi stalo, že po predieraní sa pohonom dostali úlomky konárikov do záverového mechanizmu a trento sa mi zasekol..
Prajem Ti veľa trpezlivosti pri výbere a dosť financií na realizáciu Tvojho výberu.