"Nehnevaj sa na mňa ale neviem pochopiť, ako tým že ulovím líšku som spôsobil že ostatné sú prašivé. Fakt nechápem súvislosť. A rád by som počul seriózne vysvetlenie, nie dohady." admin, necháp to tak, že zastrelíš líšku a hneď, v ten moment a na tom mieste a v blízkom okolí sprašivie pár líšok. Ja všetko seriózne vysvetľujem, ale veľa vecí sa nedá vysvetliť hneď a rukolapne. Mnoho si musíme domýšľať. Tak, ako nikto nevidel lásku, ale vidíme len jej prejavy, alebo príznaky. Tak si musíme, alebo iba môžeme, na základe príznakov, IBA predstavovať aj vplyv lovu na prašivinu. Žiaden vedec nepredloží priamy dôkaz tohto mechanizmu. Musíme len dedukovať. Takže je to vec zoopsychologického, neprirodzeného tlaku - v čase párenia, kvapkovania neloví líšku žiaden prirodzený predátor /vlk, rys, orol/. Dôkaz - ak líška kvapkuje, krv by priviedla vlka až ku spiacej líške, ľahko získanej večeri. Bola by to pre líšku samovražda. A od evolúcie, pána na obláčku - zákernosť. Ak toto pochopíme, potom pravda musí byť opačná - krv líšky MUSÍ odpudzovať vlka. Aby líška v pokoji spala, oddychovala, šantila s lišiakmi. Ale hlavne - aby v pokoji "pracovala" na výbere a zrení 5 vajíčok. Nie 15. Alebo - 6 až 15. A ďalších 51 dní na prenatálnom vývoji líščiat. Vtedy už nekvapkuje, ale v stope zanecháva pach "nejedlej" diviny. Tiež o ňu vlk nestojí. Ale o mladé, 1 ročné už áno. Neprirodzenosť od nás je to, že my líšky lovíme aj kvapkujúce, aj gravidné. Tým, že líška má strach, ak zastrelíš v jej blízkosti inú líšku, sa stáva znepokojenou, neistou. A to sa prenáša - biochemicky - na celú jej hormonálnu činnosť. Na zmenu reproduktívnej na stresovú. Obrazne to možno vyjadriť asi tak, že si zvyknutý piť čistú vodu, ale pod vplyvom negatívnych faktorov by si musel piť špinavú vodu - tiež je tam zmena biochémie. Ide teda o to - nekaliť vodu. Zmena biochémie škodí hlavne na imunitný systém budúceho potomstva - líščatá. Čiže - až potomstvo, uliahnuté v najbližšiu jar, je náchylné na prašivinu / a iné choroby/ pre oslabený imunitný systém. Čiže aj vakcinácia proti besnote besnotu nevyhubila. Veď sa ňou podáva iba drť vírusov besnoty, ktoré vyprovokujú organizmus líšky k výrobe protilátok proti vírusu besnoty. Vírus besnoty teda nie je zničený, je nezničiteľný. Vakcináciou sa iba posilní imunitný systém líšky proti nemu. Bludy trepe Edu, že besnota už na Slovensku nebude. Bude, len čo sa prestane vakcinovať, alebo ešte skôr - keď vírus zmutuje a vakcína nebude platná. Resp. organizmus líšky nebude vakcínou posilnený. Nebude posilnený proti novej mutácii vírusu besnoty. Asi ako keď niekto na vás vytiahne okrem pästí nečakane aj streľnú zbraň. Toto všetko si môžme iba predstaviť, pretože do tela líšky nevidíme. Môžme vídať len dôsledky takejto predstavivosti - besnotu, prašivinu, farebné mutácie, nadpočetné vrhy. Ak by sa to dialo bez nás, milióny rokov pred nami, potom by sa to dialo, hlavne tie farebné mutácie, už pred lovom líšky v dávnoveku. A dnes by sme vlastne ani nevedeli, ako vyzerá pôvodná líška. Neviem, či som to dostatočne vysvetlil, ale porozmýšľaj. Je v tom logika.