Vážení priatelia, ako a akým spôsobom nastreľujete poľovné zbrane? Ako správne korigovať otvorené mieridlá ( mušku a cieľnik) vrátane zámernej zámernej osnovy puškohľadu pri odchýlke zásahov vo vodorovnom a zvislom smere od cieľového bodu? Aký je správny výklad POUČKY „kam puška, tam muška“, resp. „kam muška, tam puška“? Na ktorú stranu sa pohybuje – ide zámerná osnova puškohľadu ( kríž ), keď bočnou korekciu otáčame vpravo? Ak otáčame vpravo výškovou korekciou, ide „kríž“ hore, či dole?
Zdravim. Potvrdzujem tvrdenie motaq. Laserovy nastrelovac a pod. veci sluzia iba na to, aby sa prva rana dostala hned povedzme na paier o rozmere A4 a nemuseli sme spekulovat ze kde to skoncilo a vystrielat niekolko nabojov nez sa dostane na terc. Proste to setri naboje. Ja osobne som to v zivote nepotreboval. Staci ak sa terc da na cca 30 m a skoriguje sa puskohlad s priezorom cez hlaven. Este sa mi nestalo aby som sa netrafil do terca. takze si myslim, ze zbytocne vyhodene peniaze. Ale je to na uvazennie kazdeho strelca. Asi tolko.
Je to teoria a prax je niečo úplne iné. Za prvé nieje puškohlad ako puskpuškohlad mechanika ako mechanika. Ani puškohlad s balistickou vežou s lacnou mechanikou vám môže narobit smútok na tvári. Viete v mechanike si to musíte sami skúsiť. Naklikajte 20 klik v smere UP a vystrelte a potom so treba vrátiť späť a je otázne či sa dostanete do bodu zero. Mechaniky tých slabších značiek majú takzvaný mŕtvi bod. Kedy síce klikne ale nič sa nedeje a za druhé ,tie mechaniky nevydržia časté klikanie hore dole. To je častá a hlavna pričina sváru staršieho puškohĺadu čo to má svoje za sebou. Potom to nedrží nastrel a samo sa to rozladi. Tie renomované značky majú balistiký program kde sa dá nastaviť, daná ŕáž, strelivo jeho váha, strela,BC a tak sa upraví balistika. To už bližsie korešponduje s realom ale aj tak si to treba odskúšať na strelnici a spraviť si vlastnú tabuľku koľko klik na danú vzdialenosti, plus bočná odchýlka na vietor v prípade väčších vzdialenosti na zemepisnnú polohu a rotáciu a zakrivenie zeme, ale to sme už v inom leveli. ◄ reagovať
Určite áno ale... Mám osobnú skusenost, že balistické data uvedené na krabičkách nie vždy korešpondujú so skutočnosťou. Je tam veľa premenných takže každopádne si vyskúšať reálne kliky na reálne dane vzdialenosti a tie si poznačiť aby boli použiteľné v praxi. Potom je to bez problémov. Samozrejme dialkomer a kvalitný puskohlad podmienkou. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od kjuby, 8.4.2024 o 16:45 :
kjuby - Áno , ale klikať treba nahor t.j. v smere "UP" !!! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od kjuby, 8.4.2024 o 16:45 :
Nemám skúsenosti ale tiež som nad tým už rozmýšľal teoreticky je. Len sa nemôžete pomýliť v ničom ani vzdialenosti ani v prepočte ani v počte klikov.